Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Аналогова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Черно-бял филм
Автор: HepBeH_XaMcTep   
Дата:   20-04-09 11:38

От доста време ме сърби крастата да снимам на "черно-бяла" лента.
Вчера си купих подходящ entry-level SLR;
Някой да продава или да знае от къде бих могъл да закупя?
От София съм :)
за контакти:
Тук/ЛС/skype - hepbeh_xamctep

Отговори на това съобщение
 Re: Черно-бял филм
Автор: dechobek   
Дата:   20-04-09 11:42

Екуипекс
Адрес София, ул. Голаш № 24 Б
Тел 028705049

Автор: penchev79   
Дата:   21-04-09 14:07

Препоръчвам ти нов филм ФОМА. По няколко причини - филма е нов, в срок. Филма се държи предсказуемо. Евтин е.
Това са му плюсовете и за човек, който снима често е добро решение, особено за България.
Минусите са основно, че филма е малко капризен на обработка. И ако нямаш желание да работиш дълго време с него може и да не искаш да свикваш.
Какво имам в предвид - при нормално прояваване с неразреден Д76 негативите стават прекалено контрастни и с определена загуба на детайл (резолюция).
За добри резултати ти препоръчвам степен на разреждане от 1+1 (проявител/вода) до към 1+6.
Обикновено 1+1 до 1+3. При 1+1 ще имаш допустимо контрастен негатив, 1+2 нормален или близък до нормален, 1+3 повечко детайл, а 1+6 е максимума за разреждане, разбира се субективно мое виждане.

Ето и откъде можеш да намериш - директно от вносителя и на възможно най-ниски цени съответно :
(препоръчвам ти да купуваш bulk, т.е. на ролки в метални кутии, отделните касетки идват малко скъпо)

INTEGRAL - инж. Христо Дончев
0888 328 900
(02) 859 55 16

незнам дали са актуални телефоните, тъй като гледам от стара визитка, но ето ти и адреса, където директно можеш да отидеш и да си купиш:
ж.к. Гоце Делчев (автобус 76 или тролей 8)
ул. Костенски водопад
бл. 242, вх Б, ет 8

По-скъпия вариант е да купуваш по-големи количества от bhphotovideo.com (не съм сигурен дали така беше сайта ама в Гугъл като напишеш bhphotovideo ще ти излезне адреса) - от там има немалко варианти за филм. Аз лично предпочитам ILFORD, но разбира се има и други добри филми.

Ами успех със снимането и дано питането ти е било сериозно, иначе излиза че си губя времето да обяснявам [smile]

[shtrak]

Автор: ZeG   
Дата:   21-04-09 15:39

За фомата препоръчвам Родинал (R-09). В съотношение 1:40 е супер изображението. [smilie24]

Автор: fotorafi   
Дата:   27-04-09 23:50

Или А-03 на ОРВО.... при 20 градуса само
[shtrak]

Автор: dkokalanov   
Дата:   28-04-09 11:33

Благодарности на Пенчев за изчерпателния отговор! [smile]

Дата:   28-04-09 14:01

втечнете благодарностите и ги дайте насам [smilie21] [smilie21] [smilie21]

[smilie18]

шегичка де :) надявам се да е от полза инфото.

Автор: fotorafi   
Дата:   03-05-09 10:20

Нервен, имам останали ФОМА от студентите ми, срок 6/2011 г. лаика 15 филма и 2 рол, ЛС ако се интересуващ

Автор: mudman   
Дата:   04-05-09 20:42

И аз копувам от Дончев филми на метър. Мисля че беше нещо от типа 30-тина метра филм в кутия, за около 40 лева, което ти е дооста на сметка, ако ги сметнеш в нормален метраж, спрямо средните цени на нови, все още във срок филми.
Поздравявам те за Ч/Б фотографията.[beer] [smilie24]
п.п. аз съм Росен(познаваме се ) питай Венци, или Денис за мен и ще се сетиш кой съм.

Дата:   06-05-09 14:56

17 метра е стандартно в метална кутия (от малките, иначе навремето е имало едни големи метални кутии с много повече филм, аз имам такава ОРВО) :)

Та 17 метра са между 10 и 12-13 филма по около 36 кадъра в зависимост от това по колко пълните. Например ако е ръчно и натъмно пестите лента, докато ако използвате зареждачка има известна фира от няколко кадъра заради зареждането на светло на началото на филма към ролката на касетката.

Ако приемем, че успеете за изкарате 11 филма това прави 38/11 = 3.46 лв за филм (36 кадъра)
Последно съм купувал на такава цена -37-38 лв ако не се лъжа, но може да са настъпили промени незнам.

Но освен цената едно от огромните предимства на зареждане от кутия е, че можете да заредите колкото си искате :) Например 10-15 кадъра за тест на филма. Или 24 кадъра, или 40 кадъра (с малко зор се събират) или изобщо колкото си искате.
Около 18-24 кадъра е най-честия случай при мен. А за тест слагам по 14-15 кадъра.
Естествено за целта използвам зареждачка.
Иначе преди съм го правил и ръчно, на тъмно - ама знаех как да зареждам само 36 или 24 кадъра (аршин - ръката) :) А и е бавно. Със зареждачка си е екстра, струва си загубата от фира, удобството си е удобство. [shtrak]

Автор: harvester_vn   
Дата:   06-05-09 17:15

HepBeH_XaMcTep написа:

> От доста време ме сърби крастата да снимам на "черно-бяла" лента.
Вчера си купих подходящ entry-level SLR

На мен ми се струва че човека едва ли ще си проявява филмите сам. Мисля че по-скоро търси черно бели филми на С41... не че зная къде в София има такива, от Варна съм [smile]

Дата:   06-05-09 20:57

Точно 17 метра е penchev79, удеве хвърлих едно око на ролката,моя е грешката,[shtrak] иначе черно- бял филм(за C-41), можеш да си вземеш от халите, или отново от Дончев, пак на добри цени.

Автор: dizela   
Дата:   06-05-09 21:20

Магазина в Халите го няма вече. На негово място има някаква банка.[cool]

Дата:   06-05-09 21:30

Ееее жалко.. имаше много хубави неща, пък и не яха скъпи... ама.. глобализация кво да правиш..[smilie23]

Автор: feon   
Дата:   06-05-09 21:41

Kodak ProFoto 400BW (по C-41) срок 12/2006, съхранявани само в хладилник - 6лв./бр. (8 броя налични)

ако вземе някой всички - 40лв общо [shtrak]

Дата:   06-05-09 22:53

Чудесно feon , запази един(освен ако не ти ги вземат всичките накуп)бих поснимал малко с едро зрънце.

Публикацията е редактирана (06-05-09 22:54)

Дата:   07-05-09 00:29

случвало ми се е няколко пъти да купувам и аз ЧБ по С41. Имаше 1 готин магазин по уличката зад Софийския, където вървят рейсовете (280 и тн). Но не помня точно къде беше там... тва отдавна е било
А имаше май и на Цар Иван Асен, до Орлов мост

Също и 1 близо до Румънското, но там не съм ходил, само знам, че продават сякви филми, про и тн.

Някой ако може да даде точни адреси..

ПС - Харвестър, че то точно сега е момента да го вербуваме сам да си проявява :) докато му е топла зарибявката още [beer]

Дата:   07-05-09 00:47

Там има един кодак, който е всъщност доста добро фото, но както всички други кодаци, е прилично скъп. Незнам как стоят нещата със филмите, но като техника, и копиране е по- скъпичко от обикновено. Виж на кракра има едно нещо подобно на фото(няма нищо общо- не копират снимки и т.н.), там има разни работи на хама, точно до една оптика. Преди години съм ходил и не помня какво точно продават там, но знам че е нещо профилирано по нашата специялност(макар и не толкова тясно профилирано)[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР