Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за Никон ФМ10
Автор: bkrustev   
Дата:   07-01-05 17:28

Такова ми е апаратчето. То няма ЕВ +/- 1/2 или 1/3 стъпка. Трябва да си въртя блендата или скоростта, което ми променя експозицията с единица. Не мога ли обаче да постигна промяна на експозицията с по-малки стъпки като местя кръгчето, което определя колко ИСО ми е лентата? т.е. Ако съм заредил ИСО 100, местя го на ИСО 64 и това ми дава ЕВ - 2/3 ?

От много четене на книжки и интернет вече съвсем ми се обърка главата...

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за Никон ФМ10
Автор: Travis   
Дата:   07-01-05 19:33

[smilie5]

Toku shto si otkril toplata voda - tochno taka se pravi. Populiarnite termini za taia operacia sa "push" i "pull" - pushvash filma kato kazvash na kamerara che e po-barz otkolkoto vsashnost e - standartna tehnika koghato ne ti puka mnogo za zarnoto, a snimash ot raka. Sled tova go izbivash v proiaviavaneto.

Samo triabva da kajesh vav fototo che filma e "pushat" +1, +2 t.n. za da znaiat kolko po-dalgo da go promivat.

Zabavliavai se.

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   07-01-05 20:43

"Как се правят хубавите снимки" рулира[smilie7] [smilie21] [smilie24] [beer] [shtrak] Тама ги пише тея магии.

Автор: bkrustev   
Дата:   08-01-05 09:35

Като се замисля осъзнавам, че съм написал голяма глупост. Всъщност блендата и скоростта са винаги еднакви, независимо от това какво ИСО филм съм нагласил в настройките на апарата. Следователно и ако променя тази настройка, това ще влияе само на светломера. Нали така?

П.П. Четох книжката на Националния географик, но нямам предвид обработката с услилване и отслабване на лентата.

П.П.П. Връщам се в ерата преди топлата вода...

Автор: ahab   
Дата:   08-01-05 12:50

На ФМ10 си променях експозицията със блендата на обектива. При него тя се управлява ръчно и може да се остави на междинните стойности. 1/3 не се улучва точно, но 1/2 бленда горе-доли може да се уцели.
След като наглася зелената лампичка при снимка на фенерче отварях 1/2 бленда за да се осветят повече ярките участъци и да излязат малко от тъмните.

Но като цяло при ФМ10 меренето е въпрос на навик. Няма спот и трвбва да му се свиква.

Автор: BuzzFuzz   
Дата:   08-01-05 14:11

A pri Nikon FM ??? Kak e q kajete ne6ti4ko za mereneto az sum s takuv !

Автор: Travis   
Дата:   08-01-05 20:25

Vij, blenda/skorost ne me interesuva - interesuva me zelenoto na svetlomera. Ako pushensh +1 (t.e. nastroish kamerata s film 100 za film 200) pri zelen svetlomer vinagi shte si -1EV nedoexponiran (spriamo mereneto na kamerata).

Vsiaka promiana blenda/skorost razbira se promenia exposiciata i saotvetno svetlomera.

Po princip za nachinaesh nai-lesno e taka

1)Nastroi Nikona za tochnoto ISO na filma
2)Nastroi blenda i skorost dokato dokarash tochna exposicia - zelen svetlomer
3)Veche ottam manipulirai exposiciata kakto si iskash - kef ti s beldna kef ti sas skorost. Tova mu e maistorlaka - kolko i kak.

Zabavliavai se

първа  назад  1     всички  напред  последна