Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Максимална резолюция или как работят апаратите?
Автор: dreshkov   
Дата:   05-01-05 12:18

Конкретния ми въпрос е има ли смисъл да снимам на максималната резолюзия на фотоапарата ако ми е предварително ясно, че искам снимките да са примерно с размер 1024х768?
С други думи дали ресайзването от 3.2МП на 1024х768 което се прави в апарата ще доведе до загуба на качество пред такова на компютър или напротив - ако се снима с по-ниска резолюция се получава по-малко шум или нещо такова, поради потимизирано използване на матрицата?

Отговори на това съобщение
 Re: Максимална резолюция или как работят апаратите?
Автор: GuruMMX   
Дата:   05-01-05 12:26

vseki aparat si ima sobstven alguritum na resize!
Edva li hst ezagubish nehsto pri downscale.. :) Ama znae li chovek..

Vuprosa e stranen, poneje nishto ne ti prechi da si snimash na max resolution i posle da pravish kakvoto si iskash!
Da ne kaja che naj udachno e vinagi d asnimash v RAW!!! puk posle izhodnija materiial da e kuvto si shtesh!

A ti ako imahs edno ferari s cvjat cherven shte mu haknesh li edin ogranichitel na pedala kato ogranichenieto v grada ti e 40km/h? a? hehe

[beer] [beer] [shtrak]

Автор: dreshkov   
Дата:   05-01-05 12:34

С Ферарито не е точно същото, но ако продължим в тоя дух - за какво ще си купуваш Ферари което може да вдигне 350 а няма къде да го карасх с толкова [smilie7]

По-скоро аналогията ми беше в друга посока, както е примерно при записвачките - препоръчва се запис на една степен под максималната скорост, понежа на макс нещата приципно са малко изнасилени...не знам, не разбирам и затова питам.
Това очевидно зависи от конструктивното решение на апаратите и затова питах дали някой знае как точно работят на ниско ниво?!

Автор: jumbo   
Дата:   05-01-05 12:42

снима се винаги на макс резолюция и макс качество
и двата показателя в последствие може да намалиш но шансовете за увеличаване драстично намаляват
та с една дума вземаш си голяма карта и бичиш на макс

Автор: Kuncho   
Дата:   05-01-05 12:44

Сравни бе човек. Веднуж ресайзвай на PC, другия път в апарата - едно и също нещо снимай и ресайзвай!
Факт е, че всички апарати снимат на максимална резолюция и после с алгоритън намаляват. Но различните апарати имат различни софтуери. Така че освен ти след някой тест, друг никой не може да ти каже как е за конкретния ти апарат [smilie24]

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   05-01-05 12:44

Бичи на макс, после и ще кропваш спокойно.

Автор: inmitev   
Дата:   05-01-05 12:45

Ето една стара тема по случая.

Автор: pinko   
Дата:   05-01-05 12:53

Дрешков, не се излагай и снимай ВИНАГИ НА МАКС РЕЗОЛЮЦИЯ И МАКС КАЧЕСТВО(РАВ-АКО ТВОЯ АПАРАТ ИМА)

Флаш-паметите вече са толкова евтини, че просто няма смисъл да се пести.

Един кадър винаги можеш да го намалиш в шопа, обратното, за съжаление, е невъзможно...

Колкото и да са добри алгоритмите в процесорченцето на апарата, не могат да се сравняват с тия на фотошоп и другите подобни програми.

В интерес на истината, аз съм пробвал и съм снимал сватба с 300Дизел на 3 мегапиксела, щото хората и искаха макс. 10х15 см.
Пробвах и така(на 3 Мп) и на 6 Мп, при отпечатък 10х15 разлика няма, но винаги е по-добре да си имаш ГОЛЕМИЯ ИСТИНСКИ ФАЙЛ[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна