Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Саморъчно направен softbox - как?
Автор: sagittarius   
Дата:   17-11-04 21:47

Някой има ли опит? Изобщо може ли да стане с подръчни средства или трябва да си се купи?

Отговори на това съобщение
 Re: Саморъчно направен softbox - как?
Автор: zdimitrov   
Дата:   17-11-04 22:07

Публикацията е редактирана (17-11-04 22:11)

Автор: n1x0n   
Дата:   17-11-04 22:10

То може, ама при цена 50$ що ти е да си го правиш сам. ще дадеш 40-50 лева за материали, ще похабиш 2 дни време и ще получиш самоделка. Струва ли си?

Дата:   17-11-04 22:11

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=33386&t=33386&phorum_uriauth=#reply_33386

e 100 пъти се опитах да го направя на линк това горе със [ url]...[ /url] ама не ще! [smilie10]

Публикацията е редактирана (17-11-04 22:12)

Дата:   17-11-04 22:19

Zdimitrov, благодаря!

Автор: volokin   
Дата:   18-11-04 00:26

sagittarius, същия си го направих и аз, убиец е. Излезе около 7-8 евро, труда не е много, даже ти прави удоволствие да се занимаваш. От вътре го облепих с едно фолио, което е намачкано, незнам за какво го използуват, май за топлинна изолация (отразява инфрачервените лъчи), поради това че е намачкано фолиото се получава още по мека светлина, поради големите разсейвания вътре в бокса. Фолиото е лепящо се, та хартията която остава я сложих отпред, стана невероятно. Струва си!

Автор: nlbk   
Дата:   18-11-04 01:05

zdimitrov
ми що оставяш място в [ url] и [ /url]... или го правиш, за да го изкараш в поста като синтаксис?

Дата:   18-11-04 10:21

nlbk:

нарочно го оставих с интервалите че да излезе, иначе в поста един път го правих с вмъкването под емотиконите, когато не стана опитах и с редактиране, правя го точно така както трябва да бъде, но не излезе. Нито в новия пост нито след редакцията стана [smilie11] . Иначе за първи път се случва да не се получи, до сега не съм имал проблеми нито с линковете, нито с вмъкнатите картинки, нито с текста който препраща. Бъг ли е какво е не знам [smilie11]

Автор: icikonti   
Дата:   18-11-04 11:10

Не съм правил , ама имам някъде италиянско списание от средата на 90-те в което със снимков материал беше онагледено такова нещо .Че даже снимаха кристални чаши с такъв софтбокс - отдолу , пък и от всякъде.Дали ще го намеря- не знам!Ако сериозно те интересува , ще се опитам.[beer]

Автор: koceto   
Дата:   18-11-04 11:31

а какво слагате отпред
бяла хартия или плат

Дата:   18-11-04 11:34

аз сложих хартията която остава от лепящото се фолио, супер стана!!

Автор: koceto   
Дата:   18-11-04 11:42

значи е гланцирана ще се помъча и аз да си направя

а ами ако се направи в по голям рамзмер и се сложи някаква по силна лампа даречем халогенна дали пак ще стане

извенявам се за препинателните знаци ама ми е забил флекс тайпа

Дата:   18-11-04 11:48

А вариант в който не е за светкавица, а си има собствен светлинен източник? Каква лампа (или лампи) трябва да му сложа за да върши прилична работа. И дали в този случай не е прав n1x0n, че по-добре да си го купя фабричен. Къде се продават между другото?

Дата:   18-11-04 11:51

не е нужно да е гланцирана, а леко прозрачна, може и паус-хартия да сложиш, ако пък ти е много прозрачна сложи два слоя.
При мен се получи от пъвия път, пък и аз го слагам на светкажицата си, която е вързана с кабел за апарата. Може с много опити да постигнеш това което искаш. Особено ако имаш дигитален апарат, може да усъвършенстваш на софтбокса до перфекционизъм работата му!!
Не е трудна направата и не е скъпа, струва си във всички случаи!! Успех![shtrak]

Автор: thor   
Дата:   18-11-04 11:55

като за начало ето ти едно лесно изпълнение ,направено с пластмасова бутилка от сок и един лист бял картон за рефлектор надали ще ти вземе повече от 10-20-на мин да го направиш а материал сигурно ще намериш навсякъде около себе си

http://www.naturepixel.com/diffuseur_flash_cobra_canon_d60_2.htm

http://www.naturepixel.com/diffuseur_flash_cobra_canon_d60_1.htm

ако първите два линка те отведат на-никъде ,когато отидеш на третия просто кликни върху картинките ,естествено за софт-бокса/дифюзьора там където виждаш че върху светкавицата е поставено нещо като лампион ..[smilie6]

http://www.naturepixel.com/materiel.htm#DIFFUS

от това по лесно-изпълнимо и по евтино до сега не съм срещал из нета ...[smilie6]

[smilie6]

...е а след като намериш материали за нещо по " сериозно " ,можеш винаги да си го донаправиш ...[smilie6]

[smilie7]

хмм той май третия най не работи ето ти го пак ..

http://www.naturepixel.com/materiel.htm

[cool]

Публикацията е редактирана (18-11-04 11:58)

Автор: n1x0n   
Дата:   18-11-04 11:57

n1x0n e прав [smilie5] но от друга гледна точка, цените на тези стоки паднаха. Едно време когато дори китайските боксове 60х60 бяха по 300 лева и аз съм си правил, ама днес вече смисъла малко се изгуби.
Фирмените боксове се правят с плат който съчетава високо вътрешно разсейване /между нишките на плата/ и относително висока прозрачност, не ти губи от мощността на импулса, не пожълтява с времето и т.н.
Покритието на останалата част от бокса е топлоустойчиво, няма да ти се размекне в някой момент.
И най-важното купешкия можеш да го сглобиш и разглобиш за по-малко от минута, че да влачиш някой 80х120 бокс в сглобен вид си е наказание.

Но... най-важно е да прецениш за теб лично струва ли си парите, зависи за какво ще го ползваш, с какво осветление и т.н. Със самоделка реално можеш да постигнеш същите резултати.

Дата:   18-11-04 12:07

е за голям софт бокс се изисква повече. Аз говоря за този който показа преди време пинко, при мен стана 30 х 30 см. направих го за нула време и го слагам както на светкавица, така и на диапроектора си с махнат обектив (говоря обаче за стар Лайка диапроектор, чиито обектив стърчи много напред, от тези Лайц) Лампата на диапроектора е много удачна за такива неща. От магазина съм си купувал спот-крушки, имат сравнително бяла светлина и като ги монтираш в едно такова чудо става приказка (все пак не говорим за професионално студийно осветление от няколко хиляди вата, което така или иначе човек няма да тръгне да си го прави).
Дали си струва? Ми за човек като мен, който така или иначе не обича студийната фотография, от време на време да прави експерименти си струва, не ми се дават пари за евтина професионална техника, щото тя ще може колкото моята, хубавата техника струва пари, във всяко едно отношение [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: nanapak   
Дата:   18-11-04 14:10

Сагитариус, за всякакви експерименти с не-импулсни изночници (лампи) първо си приготви пожарогасител!
Продават ГенаДП от форума, Христо Кабадаев (http://www.dynaphos.com/), Сашо Митев (alexstudio@abv.bg) и Ангел Пенчев (arex@techno-link.com). Горе-долу в нарастваща посока (цени и качество). Успех [beer]

Автор: pinko   
Дата:   18-11-04 14:16

nanapak

Повечко пожарогасители, мноооооооого мощни климатици, подсилена електрическа инсталация[smilie5] [smilie5] , и хладилник, пълен със студена бира или кой квото пие там[smilie5]

И добър гримьор, че да не им личи как се потят моделите[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна