Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Obektivi za DIGITAL PHOTOGRAPHY (i Canon EOS 10D)
Автор: JMDP   
Дата:   06-02-04 21:09

Съвсем скоро публикувах тема сварзана с мнения относно CANON EOS 10D и SIGMA DC LENS.
Благодаря за получените отговори.
Позволявам си отново да ви занимавам с този въпрос.

Безпокои ме това, че в последно време, сериозно се заговори за някои проблеми свързани със стандартните 35мм обективи и digital sensors (CCD or CMOS). По-конкретно става въпрос за следното: т.нар vignetting (потъмняване на изображението в краищата), повишаване на разделителната способност на обективите, по-голяма перпендикулярност на лъчите към сензора (особено при сензорите с микролещи), по-голяма критичност относно сферичниата аберация и т.н. Това се отнася особено за широкоъгълните обективи. В този смисъл не по-малко е спорен въпросът за съвместимостта на L обективите на CANON и 10D например. В подкрепа на това мога да отбележа, че NIKON, SIGMA, TAMRON доста бързо представиха "дружелюбни" обективи за нуждите на цифровата фотография!?! Същото се отнася в известен смисъл и за CANON. Те представиха първия си такъв обектив заедно с появата на CANON EOS 300D, който според тях е обурудван с "digital friendly lens". Обърнете внимание, че 300D разполага със същия сензор като 10D. И още нещо този обектив съвсем не е съвместим с 10D. Обратното е възможно - всички стандартни 35мм обективи стават на 300D (в това число и L lenses)?!

Дано не ви отегчавам с този по-обемист текст, но бих желал да разменя мнения в тази насока, предвид на това, че сyм се ориентирал към 10D, а той, а и обективите не са без пари... Хубаво е да се проучи въпросът по-добре, когато се касае за такъв род покупка.

Предварително благодаря за мненията Ви!

Публикацията е редактирана (06-02-04 21:18)

Отговори на това съобщение
 Re: Obektivi za DIGITAL PHOTOGRAPHY (i Canon EOS 10D)
Автор: le_corbeau   
Дата:   06-02-04 21:19

Твоята болка е и моя!!! Мислех, че съм на кръстопът......но се оказа 48-мо път !!!

Автор: GuruMMX   
Дата:   06-02-04 21:20

ili az sum nenormalen ili ima oshte edin lud v redicite ni....

momko, kuv ti e problema ne mojah da razbera...????

kvo tochno pitash?

ne si li chel reviewta njakoga njakude???

Абе...
Автор: GenaDP   
Дата:   06-02-04 21:20

...я земи първо прочети из нет-а тва онова по темата, ама чети по-бавно, че сега ти е здрава каша в главата...

Повечето глупости, с които си се напасъл, са само търговски прийоми за подмамване на клиентите към пазарене на нови продукти. Единственото, което има значение е кривината (или по-скоро липсата на такава) в проектираното в/у сензора изображение. Затова е най-удачно ползването на т.нар flat-field обективи (такива са например стъклариите, изпалзвани във фото-увеличителите).

Re: Абе...
Дата:   06-02-04 21:24

javno mu e goljama kasha v glavata...
chak ne razbrah ot kvo e kashata hehe

Как "от кво"?
Дата:   06-02-04 21:25

От бръмбари... :)

Re: Как "от кво"?
Дата:   06-02-04 21:38

Пред мен си лежи спокойно един каталог на SIGMA. издаден 11.2003 год. чета за разните му там EX, DG, ASP, APO, HSM/ей това ме убива, как са го написали/ Hyper-Sonic Motor и следва кратко обяснение, и др. и др.... Най-накрая на каталога са поставени таблици с опциите и възможностите на обективите от цялата гама...после поглеждам към SIGMA- PRICE LIST и виждам в дъното на ценовата таблица индекса "DC" /за цифраци по моему/... там цифрата е най-малка!!??!!?? Как да си обясня това ???

Дата:   06-02-04 22:01

DC lenses: Theses are special lenses that are designated for interchangeable lens type SLR digital cameras because the lens image circle is designated to correspond to the size of the image sensors of most interchangeable lens type digital SLR cameras.
The specialized design gives these lenses the ideal properties for digital cameras.

http://www.sigmaphoto.com/html/lenschart.htm

[smilie19]

Дата:   06-02-04 22:09

значи ли това,че тази серия е по-добра от другите? имам впредвид ако се използват на тало 10D r.r 300D ????

Дата:   06-02-04 22:21

ne

eto tuk ima po seriozni nehsta za tvoja 300d...
http://www.usa.canon.com/eflenses/

hvurli edno oko na "primes" i na "L" serijata..
tova e za orientir..

ne che njama i drugi obektivcheta koito stavat ama maj shte trjabva da poprochetesh malko reviewta purvo za da vidish koj obektiv kakva rabota sht eti vurshi.

Sigma ne si kupuvaj ako mojesh ...
imat samo 2-3 obektiva koito gore dolu stavat..

drugoto e bomba sus zakusnitel za jalost.

Дата:   06-02-04 22:28

колебая се между тяло 10D и тяло 300D. Затова се оглеждам за обективи. Канонските са малко скъпички, но явно са доста по-добри от сигмата. уточнявам, че не правя пари със фотография. снимам за сбствено удоволствие. все пак бюджета не може да се раздухва до безкрайност... но, от друга страна пък качеството май взима преднина , а ???

Дата:   06-02-04 22:32

нали разбираш, че което и да надделее ще ми трябва стъклария.... а не искам да си давам парите, както преди 8 месеца за олимпуса.

Дата:   06-02-04 22:45

vzemesh li si DSLR prigotvi si pone 3 puti poveche parichki za stuklarija. Inache polzvaj njakoj ot prosumer aparatchetata na pazara. Ima i dosta dobri takiva.

Дата:   06-02-04 22:49

ами нали за това говорим. като ще се дава парата, да се знае за какво си струва. преди време продадох канон ф1 на половината от цената, а обективите - на същата цена на която бяха купени..

Автор: machine_head   
Дата:   06-02-04 22:50

kato da rechem fuji hehe

Автор: boni   
Дата:   06-02-04 23:19

Малко опит и от мене. Аз имам Никон Д100. Смних един куп обективи и никонски вариа и сигми разни.И аз снимам само за удоволствие.
Накрая си оставих 3 обектива,които са ми идеални като качество . Един твърд 50/1.8 - това е задължително - той е най-евтин ,но и най рязък. Един Никор AF-S 24-85 и една Сигма
APO 70-210/2.8 ,която е просто перфектна - от нея съм много доволен.
Пробвал съм разни други Сигми и мога да кажа,че АПО моделите не са никак лоши,а другите са дървета общо взето.
Трябва да се внимава със Сигмите относно съвместимостта - някои правят проблеми с фокуситането.Задължително трябва да се пробва

Kwiiiiii....
Дата:   07-02-04 00:55

Бе ти не го ли разкара тоз апарат? Нали му се канеше...

Автор: JMDP   
Дата:   07-02-04 16:39

le_corbeau,

Vse pak mislq 4e ne e savsem malak problema s izbora na obektiv. L-seriyata e dosta skapa, i nikak ne bih se radval ako pravi problemi s CMOS - senzora. S pravo se pritesnyavash za izbor na optika. Kolkoto i da pishat drugite uchastnici vav foruma che imam kasha v glavata, ste ti kaja che ni mi otgovoriha zasto 300D ima dosta po-razlichen obektiv spryamo standartnite (dobavena e oste edna zadna lesta). A, i da ne propusna cenata mu e okolo 100?!?! Tozi obektiv zasto li ne stava na 1D, 1Ds, 10D i t.n.
Dosta sam poprochel za eventualnite nesavmestimosti taka che tryabva da se vnimava!!!

Автор: lucky   
Дата:   07-02-04 18:39

ne znam kakvosi 4el no da ti obiasnia po nakratko 4e da ne te miata Genata :)
Toia obektiv e napraven za da ne stava za drugite kameri malko izkustveno-za da ne se otkloniavat kupuva4ite ot skapite obektivi(t.e. ot pravata viara :)
toi si saotvetstva na tialoto-evtino re6enie za liubiteli....makar sas visoko ka4estvo na matrizata....
Nikakvi pritesnenia niama da ima6 i to nai malko sas 'L'seriata.....
Ako iska6 darvo kupi si Sigma :)

Ай стига де...
Дата:   07-02-04 19:51

Кво все плюеш по тея сигми бре? Сигмите са трепач, аз още щях да снимам с мойта, ако оня педал не я беше потрошил. После пробвах Токина една - пак 2.8, и той мн. добре, ама пак мазало на по-малко от 5.6 (мен не ме бърка де, аз в студиото снимам на 8-9)

Та сега съм си заръчал един канонски 24-70, ама и една нова сигма - да давам на наемниците. Че ако някой строши L-a, после аз ще трябва да му троша главата...

Дата:   07-02-04 21:57

ami ti 6tosi pora4va6 Canona kato sa tolkoz mnogo hubavi Sigmite be? :)
Ako si meraklia da ti davam 1000 USD+Sigmata i da si 6tastliv :)

Хех...
Дата:   07-02-04 23:15

Канона - за гевезелък, сигмата - за работа. Ицо като снима с 24-70, много важно - и 28-105 да сложи, пак същото ще е. Чунким неговите сватбари ще направят разлика...

Дата:   08-02-04 00:41

tam rabotata e druga :)
kato vidiat golemia obektiv i im se otvariat portfeilite :)
Za mazkite da ne govorim[smilie10] [smilie19]

Автор: boni   
Дата:   08-02-04 00:43

Абе за 18-55 на Канон,става само на 300Д ,защото огледалото на 300Д е направено умишлено по-малко,за да стане подобен обектив.На другите няма как да стане,поради конструктивни особености.

Абе Лъки...
Дата:   08-02-04 01:41

...да знайш Токина-та ква е голяма... Кат Канон :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна