Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За границите
Автор: mira   
Дата:   08-10-04 16:15

Покрай дискусията тук се присетих нещо.

Тука преди 1 седмица имаше World Press Photo 2004 exposition и оттогава ме мъчи един въпрос - Трябва ли да има някакви граници във фотографията? Предполагам това е една доста разисквана тема, но въпреки това ще я повдигна отново. Та идеята ми не е за художествената фотография(тук се сещам веднага за онази снимка на murnau дето предизвика голяма полемика) - не, аз дори харесвам такива неща, а по-скоро за репортажната фотография. Примерно тези 2 снимки на Yuri Kozyrev и на Noеl Quidu ми идват в повече. Имаше още, но няма да показвам всичките - които иска да разгледа може да го направи тук:
http://www.worldpressphoto.com.
(Между другото имаше доста добри работи)

Въпроса ми е за стойността на тези снимки, трябва ли да се правят, и за кого се правят?

И защо приемаме нещата, които знаем, че са дело на нечие въображение различно от нещата, за които знем че са реалност?
(тоя спор се води от извесно време и още не сме намерили консенсус по въпроса)

Отговори на това съобщение
 Re: За границите
Автор: Brummaker   
Дата:   08-10-04 16:16

а за коя снимка на murnau става дума ? ;)

Дата:   08-10-04 16:22

тази

Автор: volokin   
Дата:   08-10-04 16:26

скъпа Мира, вчера научих, че нобеловата награда за литература за 2004 е дадена на Австрийската писателка Елфриде Йелинек, та в нейните романи темата за секса и остротата на езика и надминава доста тази в картините на мурнау, така че прави си изводите...
Апропо: един филм правен по роман на нобеловата притежателка е ''Klavierspielerin'', което на български се превежда така ''пианистката'' или нещо от рода, ако ти попадне го гледай![smilie24]

Дата:   08-10-04 16:29

а а а - тази "снимка" ние много добре я знаеме и джокер не ни требе...

познай що сложих кавичките [smilie3]

а за романа-ами нали правите разлика м/у визия и изказ ;) то е като да сравниш черен с червен пипер:

все е пипиер, но ..както казва един познат: същото, но няма нищо общо [beer]

Дата:   08-10-04 16:37

Скъпи, volokin, прочети пак какво съм написала. Остротата в картините на мурнау никога не ми е била проблем, нито в книгите, нито във филмите - дори ме привлича. Това, което ме плаши е защо това е така и защо реагирам по-различно на снимка, на която някакъв човек разнася отрязана глава за ушите само защото знам, че е действителност.
А другия ми въпрос беше Защо някои ще реши да снима това?(освен за пари, което повдига другия ми въпрос - Защо някои ще реши да купи това?)

Дата:   08-10-04 16:43

да заповяда Фройд ;)

и четенето на Психоанализа-та нека да започне ..сега ;) [beer]

Дата:   08-10-04 16:55

ни най-малко съм те критикувал, съдейки по тона ти.
Що се отнася до границите, мисля че всеки сам трябва да си ги поставя. Също гледах изложбата на world press photo, също си зададох много въпроси, и това е добре, тези снимки доколкото знам се продават само на списания от рода на Щерн, Тайм и др., едва ли влизат в къщата на някой.
Граници не може да има поради простата причина, че няма дефиниции за тях, да юридически могат винаги да се измислят такива, но ние знаем колко са точни...[smilie18]
Тези фотоси имат друга цел, не само документална, ама това е дълга и уморителна тема...[smilie24]

Автор: J0R0   
Дата:   08-10-04 17:08

mira - ще се опитам да ти отговоря на въпроса, защо някой ще реши да снима това и защо някой ще реши да купи това...

С едно изречение - за да се промени светът към по-добро (това последното определение е условно).
Причината се нарича се информация.
Навремето никой (или почти никой) не знаеше какво се върши в СССР. Идваха някакви хора в тая страна, развеждаха ги по музеите и те пишеха и говореха колко е красиво в Ленинград... Докато Солженицин не написа "Архипелаг Гулаг". Книга, пред която тия отрязани глави дето ги снимат сега са направо за "Сънчо". След тая книга и други подобни, разбира се, светът не можеше вече да бъде същия. Хората по цял свят научиха какво се е случвало в лагерите и в какви мащаби...
Съвсем друг е въпросът дали мерките, които бяха предприети после за промяна бяха в правилна посока, но това вече е политически въпрос и излиза от темата на моя отговор.
Ако трябва да обобщя с няколко думи - колкото по е информиран светът, толкова вероятността да се вземат по-адекватни решения е по-голяма.
Затова се снимат, продават и купуват такива неща, с информативна стойност, а не заради художествените им качества.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-10-04 17:18

mira - границите за такива снимки всеки сам си ги слата - те зависят от интелекта му, от способността да прецени какво не би възмутило/или възмутило аудиторията, от културата ако щеш.
След това зависят от издателя /редактора/(какво ще пусне или не). Ако такъв няма - границите са още по-лесно преодолими от подобен "творец".
Защо теб те травмира действителността, като я видя, а не имитацията - която харесваш!? Защото правиш разлика между двете, а не можеш да видиш, че те са взаймосвързани по някакъв начин. Чуствителността ти е в пряка зависимост от това, какво и колко начесто го гледаш. Като тя се притъпи, през редактора ще минават много повече такива кадри с насилие, ти ще свикнеш и с това, а то повече ще се харчи, и случва!
Пример:
В американския National Geographyc са пускани през годините и кадри с насилие отрязани накичени глави на екзекутирани в Китай и др НО НЕ В АМЕРИКА! Те не са травмирали никой защото са били възприемани като неща от съвсем далечни и чужди светове Откакто американците взели да пътуват по света и посещават различни крайща те започнали да възприемат тези снимки по съвсем различен начин, не ги пускали вече.
Извода от това е, че човек е просто егойст. Ако няма никаква вероятност да ти се случи това, на теб , близки и т.н, то не те възмущава.
Действителността те възмущава именно с това, че е по-близка до теб, от садистичните фантазий на някои. Фактите говорят по красноречиво – щом това се е случило, значи е възможно, мен ме е страх. А арта – дай да си чешем мръсните фантазийки така безопасно. Безопасно, ама не е. То ражда притъпяване на чуствата, безразличие – а те раждат насилието.
Ако показването на насилие може да въздейства като спирачка - добрият журналист го показва. Това е последно средство, а не забавление. Това е лекарство, а не бонбонче за удоволствие. Ако някой прекалява с показването на насилие, или го показва за да се прави на велик творец/журналист или т.н., - става обратният ефект, лекарството не действа, а точно обратно.

Дата:   08-10-04 17:18

Жоро, много, ама много точен отговор! По-добре едва ли може да се каже![smilie24]

Дата:   08-10-04 17:19

Е, аз имено дългата и уморителна тема очаквах.
За юридически граници не съм си и помисляла, а докато търсех една от снимките попаднах на няколко саита, на които тези снимки се продаваха "за лична употреба" дето се вика[smilie2]

Автор: PolarBear   
Дата:   08-10-04 17:41

Преди много време имаше една интересна тема. https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=13962&t=11569#reply_13962
Много от казаните неща там бяха интересни. Аз поне не съм си променил схващанията по въпроса оттогава.

Дата:   08-10-04 17:43

А дали наистина светът ще се промени към по добро?

Аз съм по-склонна да се съглася с мнението на Моби Дик, че колкото по-често виждаш нещо - толкова повече го възприемаш като нормално. Вземи новините за пример - там толкова експлатират темите свързани с насилие - нема значение в национален или личен план, че вече това се приема като даденост.
Сега се сещам,че преди време имаше 1 случаи с едни 14-годишни момиченца дето удушиха съученичката си. Точно тогава бяха и терористичните атаки в Мадрид, от които гледах доста документални кадри. Та идеята ми беше, че може би нямаше да запомня случая, ако тогава не четях Бягащия човек. Стифън Кинг ряпа да яде! Какво друго,ако не ежедневната доза реализъм, която изяждаме, ще накара 1 14 год момиче да ПЛАНИРА как да утрепе съученичката си щото била по-хубава???

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-10-04 17:45

J0R0 “светът не можеше вече да бъде същия.
Ако трябва да обобщя с няколко думи - колкото по е информиран светът, толкова вероятността да се вземат по-адекватни решения е по-голяма.

А бре Жоро, светът от печатарската преса насам става все по-по информиран, а големите войни и зверства все по-по големи. А ми обясни това малко разминаване? Защо не сме еднакво информирани за цял свят – а това как ще ми го обясниш? “светът не можеше вече да бъде същия.” е едно клише. И Хитлер го е казвал, и Сталин. Нищо ново под слънцето.

Автор: Grandpa   
Дата:   08-10-04 18:37

Ами всяко общество и всеки сам отделно си слага границите. Това е и една от задачите на редакторите в медиите (дето уважават поне себе си).
В US дори и "live" радио вече е "почти live" - имат някакво закъснение от няколко секунди - достатъчно, ако някой тръгне да псува да натиснат копчето и да го забавят...
От друга страна, понякога когато се опитваш да контролираш нещо и го държиш скрито и забранено - то става още по-желано.
Съгласен съм, че може да води до оскотяване и безчувствие към неща, дето според "цивилизованите" критерии са недопустими.
Човека за добро или лошо е много адаптивно животно и сравнително лесно свиква на какво ли не...

Автор: Thor   
Дата:   08-10-04 18:47

нашият приятел приятел Хауърд Стърн/Щерн минава на сателитно радио и ще може да се слуша от атлантическото до тихоокеанското крайбрежие без да бъде репресиран[smilie6]

Автор: Grandpa   
Дата:   08-10-04 18:56

Thor написа:

> нашият приятел приятел Хауърд Стърн/Щерн минава на
> сателитно радио и ще може да се слуша от атлантическото до
> тихоокеанското крайбрежие без да бъде репресиран[smilie6]

Само, ако имаш сателитно радио и си купиш право да слушаш канала.
Всъшност голямата цензура е на "обществените" медии. По HBO понякога си псуват като хамали (но извращения, поне според моите разбирания, не съм виждал)

Дата:   08-10-04 21:21

Ами аз принципно съм много против цензурата и всякакви забрани от рода. И съм с идеята, че всеки може да прави каквото си иска стига да не го налага на другите. Но ето тук явно е проблема - границите са нещо субективно, а често ги няма и има хора, които печелят награди от това.

А информацията може да бъде представена и така и така и така.

Друг е въпроса, че харесвам това ...

Автор: Thor   
Дата:   08-10-04 21:24

ми дедо сичко е с пари питай бабата [smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна