Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Tessar 2.8/50
Автор: ntonev   
Дата:   18-09-04 13:30

Знам, че тука има хора дето се интересуват от стари обективи, та искам съвет от тях. Имам един обектив - Tessar 2.8 / 50 - от началото на 60-те, който е на байонет - знаете дали има преходник който мога да ползвам за да закача тоя обектив на Зенит 11 ? Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Tessar 2.8/50
Автор: Thor   
Дата:   18-09-04 14:02

байонет за какъв фотоапарат ?
зенита е на резба М42 ,струва ми се доста сложно намирането на такъв адаптор ии ако намериш ще е доста случайно ,а и да има ще е може би по скъп от обектива ( ще излезе по добре да си купиш един Tessar 50mm 2.8 на резба М42 - по лесно ще го намериш ) тъй като най вероятно да е правен за лайка .. изобщо малко хазартно ,но ако обектива ти харесва и ти доставя удоволствие да снимаш с него може би си заслужава търсенето [smilie7]

Дата:   18-09-04 14:33

Thor, апарата е Altix - но се е скапал съвсем и не става, а обектива е готин и ме кефи, ама явно няма шанс.Байонета е 3-ка на 120 градуса.
Съгласен съм на някаква размяна за същия обектив, но на резба М42. Ако някой има интерес - ntonev@abv.bg ICQ - има в профила ми.
Thor - Благодаря ти !

Дата:   18-09-04 15:01

хмм ..това тройка на 120° нищо не ми говори честно ,повечето байонет-и са тройки ,а и градусите са различни , както диаметъра така и посоката на завиване ,между другото обектива си заслужава за B&W фотография ,от това което прочетох за него из нета ,с удоволствие бих изщракал някой друг филм , разрови се из нет-а и виж точно дали байонета е собствен байонет на Altix или е същия както на някои по известни фотоапарати ,ако байонета е на Altix [smilie2] ,възможностите за намиране на адаптор/преходник както и вероятност за замяна ,за съжаление все повече се свиват ..[smilie7]

Дата:   19-09-04 11:29

Thor - с удоволствие бих ти го дал за проба, стига да намерим вариант на байонета и на какъв апарат да го закачим. Ей за този обектив става дума, но незнам дали окачването тука е същото : http://www3.yomogi.or.jp/gadsaito/pentacon.html

Публикацията е редактирана (19-09-04 11:31)

Дата:   19-09-04 11:46

разбирам ,но проблема е че този обектив го има ...,или аз в нета го срещнах в 3-4 версии - на резба 39мм,както и на 42мм,както и на няколко вида байонет ,но тъй като неразбирам немски[smilie2] [smilie11] ,а почти всички обяснения за Altix са на немски[smilie2] не можах да разбера изобщо що за чудо е байонета на Altix [smilie2] иначе адски приятно е усещането да щракаш с нещо което е видяло бял свят преди теб и качеството на снимките да не отстъпва а в някои случаи да превъзхожда днешните суперпрофесионални зумове [smilie6] [smilie7]

Автор: djidji   
Дата:   20-09-04 10:12

Altix-а е на спец. Altix-ки байонет, имам го същия у нас. Апаратчето, ако е без филм, сякак си го помислил за счупено, но вероятно работи, моето поне беше така. Много гаден визьор, към него има допълнителни визьори, ама тях не са ми ги включили в наследството. Ако някой измисли как да се върже този обектив към Canon EOS, пък било то и със загуба на фокус на безкрайност....

Автор: markishky   
Дата:   20-09-04 10:35

Аз преди време си играх да присадя Цайс-тесар 2.8/50 от апарат "Вера", на Зенит, като махнах вътрешните тубуси с лещите на един стар Хелиос-44М-4 и насадих вътрешния тубус на Тесара в него. Стана прилично, само трябва да се свери фокуса - безкрайността да е наистина безкрайност, като по-близките растояния не отговаряха точно на скалата на Хелиоса, но за SLR-камера това не е толкова фатално. Блендата остава ръчна, но... пак си струва мисля.
Пък и Индустар 2.8/50 има сходна оптика /4-лещова, тип сложен триплет/, а и качество и такива все още се намират.

Публикацията е редактирана (20-09-04 10:38)

Дата:   20-09-04 14:24

хмм, аз пък си мислех да взема една капачка за тяло ЕОС и да пробвам да изрежа дубква в него като за алтикс-байотет... но сугурно ще разкажа играта на фокусирането. Лошото е, че имам и една планирана пинхол камера пак на същия принцип, пък те капачките за ЕОС тела не никнат по наш'та ливада...

Дата:   20-09-04 15:30

Дата:   20-09-04 14:24

" хмм, аз пък си мислех да взема една капачка за тяло ЕОС и да пробвам да изрежа дубква в него като за алтикс-байотет... но сугурно ще разкажа играта на фокусирането. Лошото е, че имам и една планирана пинхол камера пак на същия принцип, пък те капачките за ЕОС тела не никнат по наш'та ливада... " [smilie24]

това е най-безболезнения и най добрият вариант който бих използувал и аз - тъй като настръхвам като само си помисля че трябва да наруша целовкупността на какъвто и да е обектив ,но това е изпитан вариант и има много такива примери че става и в някои случаи работи отлично при някои фотоапарати ,но в най лошия случай ще получиш едно евтино но супер добро макро ( е зависи от рязкостта на обектива по принцип ) при което най многото ще загубиш фокусирането до безкрайност ,а понякога за съжаление капачките EOS излизат по скъпо от въпросния обектив [smilie2]
[cool] [smilie7]
ето и пример в който съм използувал един адаптер/преходник за да закача FD CANON 85mm 1.2L за EOS DSLR тяло ,преходника беше с оптически елемент за/давайки възможност на фокусиране до безкрайност с CANON FD обективи закачени за EOS тяло ,но тъй като снимката е с очевидно влошено качество ,вина за което имат естествено оптическите елементи на преходника/адаптор-EOS/FD ,аз просто ги свалих от преходника и ето какво се получи ,прекрасен макро обектив от 170мм със светлосила f/1.5
ето снимка на на преходника ,този които е черен
https://photo-forum.net/i/29113&USER_ID=3511

а ето и резултата две три снимки с въпросния обектив :

https://photo-forum.net/i/36723&USER_ID=3511

https://photo-forum.net/i/36724&USER_ID=3511

https://photo-forum.net/i/36725&USER_ID=3511

http://images3.fotopic.net/?iid=yfi0yz&outx=600&noresize=1&nostamp=1

[smilie7]

Публикацията е редактирана (20-09-04 15:41)

първа  назад  1     всички  напред  последна