Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Олимпус - Панасоник
Автор: petroslav   
Дата:   14-09-06 15:00

Мога ли да получа съвет - какъв апарат да си купя - Olympus E-500 или Panasonic FZ 50?

Отговори на това съобщение
 Re: Олимпус - Панасоник
Автор: darksorrow   
Дата:   14-09-06 15:01

а каква кола би си взел? БМВ 5та серия или Лада от новите?

Автор: ithilien   
Дата:   14-09-06 15:05

Ахаха, отново интересна тема :) Дали ще дръпне поне стотина поста :) Аз бих си взел ладичката, че да не ме е яд да ходя на нивата с нея да си прекарвам картофите :) Иначе обаче ако ми подаряват ще взема БМВ-то, да се правя на шофьор и да се гъзарея :) Нищо че не мога да карам, това е бял кахър :)

Автор: Георги   
Дата:   14-09-06 15:07

щом не си сигурен, може би е по-добре панасоника [smilie24] [smilie24]

Дата:   14-09-06 15:09

Най-добре според мен почакай малко и почети доста насам натам. Разбери всичко за двата класа апарати и кое във всеки от тях би ти било предимство и кое недостатък. Чак тогава сам ще прецениш кое ти трябва.

Автор: cicomanco   
Дата:   14-09-06 15:34

oli![smilie24]

Автор: icicle   
Дата:   14-09-06 15:53

petroslav

това са два съвсем различни хапарата.

FZ50 ти предлага накуп всички обективи, които иначе трябва да си купиш за оли-то, с много компромиси, разбира се.

Отделен въпрос е дали Olympus E-500 е най-добрата DSRL алтернатива...

Автор: carl_cox   
Дата:   14-09-06 16:05

OLYMPUS E500 двоен кит [smilie24] това според мен ще ти свърши чудесна работа

Дата:   14-09-06 17:23

Благодаря за мнението,
благодаря и на всички, които ми помогнаха със съвет (е, или просто се поизтъкнаха като познавачи).

Все пак става въпрос и за известен ценови диапазон, който ми е достъпен.

Автор: Botsrevenge   
Дата:   14-09-06 18:16

Ами при FZ50 имаш несменяем обектив, който в общи линии покрива нуждите на нормален потребител (като има възможност да се купят отделно wide и tele приставки за по-широк ъгъл на снимане и съответно по-голям зуум). Съответно винаги имаш нужния обектив и не се налага да го сменяш, ако изскочи нещо, което не може да се заснеме с някой от SLR-ските обективи, но за сметка на това минималната светлосила ти е ограничена до 2.8, а с олито можеш да ползваш и по-светлосилни обективи. (Да уточня, че в случай, че ти трябва някой супер теле обектив, то в този случай обективът на панасоника може да ти дойде къс). Също така, ако си наясно какво най-обичаш да снимаш, можеш да се съсредоточиш в закупуване на най-подходящия обектив за целта, което да ти даде възможност систамата ти да е максимално продуктивна. Да носиш обаче няколко обектива за олимпуса означава по-голямо тегло и повече обем в раницата, а хубавите обективи не са леки.

Матрица 1/1.8" (Олимпуса има 4/3"), от което става ясно, че шумът е повече, детайлите по-малко, динамиката също по-малка. Матрицата на олито обаче трябва да я почистваш понякога.

По-конкретни неща оставям по-голямите разбирачи да кажат, но изборът ти смятам, че е между по-голяма преносимост и удобство при ползване, но с по-ниско качество или по-трудоемкото ползване, но за сметка на това с по-високо качество и далеч по-богат избор от възможности (посредством разнообразието от обективи).

На мен конкретно ми трябва нещо, което да мога да нося (почти) винаги с мен и когато видя нещо, подходящо за снимане, да мога да извадя апарата от неголяма чанта и директно да направя снимката. Нямам място, сили и нерви да нося тяло с няколко обектива и да се фъчкам да ги сменям да кажем насред града. Искам по-хубаво качество, но ще го преглътна за сметка на удобството.

Забравих да спомена за въртящия се дисплей на панасоника.

Добавка:
Вземеш ли панасоника, това, което той ти дава, си остава същото до край и съответно и да искаш, няма в какво да налееш повече пари в него, докато олито можеш да го оборудваш с доста стъклария, но тя струва доста (или Много пари) и надхвърляш цената на панасоника.

Така да се каже панасоникът е кофа, а олито цяла дупка. Едното поне се запълва лесно.

Публикацията е редактирана (14-09-06 18:56)

Дата:   14-09-06 18:28

Забравих да спомена за въртящия се дисплей на панасоника.

мда, това е нещо незаменимо в много ситуации.

а на FZ50 май се въртял на 180%

Автор: джъмбо   
Дата:   14-09-06 18:31

вземеш ли панасоника после ще се родиш с ДСЛРа [smilie7] [smilie7] [smilie7] [smilie7] [smilie7] [smilie7]

Дата:   14-09-06 18:45

джъмбо

не е зле да му обясниш и на каква цена ще "се роди"...[smilie7]

Автор: Gafa   
Дата:   14-09-06 18:54

БенкЮ баба БенкЮ

Дата:   14-09-06 19:01

Забравих да кажа, че по-тежкият олимпус (с голям обектив) ще има нужда от по-як статив, което води до повече разходи и за още по-голямо тегло на всичката екипировка :)
Панасоникът е към 800 грама (освен ако не сложиш външна светкавица, удължител за обектива или друго) и ще можеш да минеш с по-лек статив (а още повече, че ще можеш да си позволиш да е по-компактен (35-40см в сгънато състояние за мен е далеч по-добре от 60-70см)).

Редакция:
След справка се оказва, че се поизхвърлих с тежестта, защото тялото на олимпуса е почти двойно по-леко от панасоника. Вече ако вземеш някое тухле обектив, ще е по-тежък, но с някой широкоъгълен обектив предполагам, че ще мине с малко панасоника.

Публикацията е редактирана (14-09-06 19:19)

Дата:   14-09-06 19:27

Благодаря ти, анализът ти е перфектен. Всъщност и аз така си мисля, но е добре да го чуеш и от друг.
Изборът ми натежава към Олимпуса, какво ще кажеш? На мен освен това би ми трябвало и някои снимки да стават за цветен печат.

Автор: cerebellum   
Дата:   14-09-06 19:34

Аз ли1но бих проучил мн по-обстойно преди да си купувам слр:)

Автор: cerebellum   
Дата:   14-09-06 19:35

като ще си взимаш олимпус, помисли за риал вю-то на е330:)

Дата:   14-09-06 19:54

petroslav написа:
"Изборът ми натежава към Олимпуса, какво ще кажеш?"

Ами мнението ми е, че трябва да прецениш кое ще жертваш - качество или пари, сили и нерви.
Аз избирам да пожертвам качеството, за да спестя място и време понеже творческото в мен не се надига толкова често и не мога да си позволя да наливам много пари в едно от няколкото си хобита.
Ако ти обаче си добър фотограф, който умее да използва техниката оптимално и имаш парите, с които да го окомплектоваш, скачай на SLR-а.

ПС
И все пак искам да снимам и клипове понякога https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0082.gif

Автор: apollo   
Дата:   14-09-06 20:02

Да го кажа адски просто... щом отсега се чудиш за DSLR - направо го взимай[smilie24]

FZ50 не само ще ти отеснее ами при това неочаквано бързо!!!

Дата:   14-09-06 20:04

petroslav - ето и мнение от мен. Преди споменах, но пак ще повторя.
Избора ти компактен апарат - дслр зависи главно , повтарям главно от 1 нещо. Всичко друго е на второ място. Това нещо е - как възприемаш снимането. Ако целта ти е да снимаш пейзажи, всекидневни неща, нямаш определен стил във фотографията, на който да наблягаш, искаш да снимаш по-спонтанно - в стил "каквото ми попадне пред обектива", обичаш да се разхождаш по-лек. Също така ако нямаш особено намерение да се задълбочиш във фотографията и главно в по-художествените и страни, нямаш намерение да правиш супер портрети, или режисирани снимки. Също така ако нямаш достатъчно средства, или не виждаш смисъл да влагаш много средства в това (струва ти се неоправдано, или просто ги нямаш), тогава определено избора ти трябва да е компактен апарат. Бил той 50-тка или някой друг.
Ако обаче смяташ че горното не важи за теб, ще ти липсват няколко неща - динамика, ДОФ, качествата и предимствата на сменяемите обективи, бързината на реакцията (когато има нужда от нея) и високата чувствителност, както и някои други неща. В тоя случай ти трябва ДСЛР.
Има и друг въпрос - доколко си снимал досега и с какво. Снимал ли си някога със СЛР апарат, или само с компактен.

Аз в момента нямам ДСЛР, снимам с Фз30. В някои аспекти ми харесва, в някои не. Липсват ми ДОФ-а и динамиката главно и усещам че това ме ограничава (преди години съм снимал с лентов СЛР). Харесва ми това, че както горе се изразиха, имам един обектив, който покрива почти целия нужен диапазон. И го имам от раз, а не трябва да чакам да събера пари за да си купя постепенно нужните обективи.
Ако не си снимал досега с СЛР, може и да не усетиш липсите за които говоря на първо време.
Като алтернатива на това което ми липсва, мисля да си купя като дадат следващата заплата един лентов СЛР на старо, който да оборудвам с 2-3 обектива.

Та това е моето мнение. Не бързай да купуваш, а усети сам какво можеш, какво искаш, и кое ще ти свърши работа. По-добре мисли 2 месеца, отколкото да купиш и после да съжаляваш.

Дата:   14-09-06 20:13

Добре казано, ithilien!

Дата:   14-09-06 20:13

apollo - не съм напълно съгласен с теб. Това че човека мисли за ДСЛР, никак не означава че той е наясно какво може, какво не може и с какво се различава той от компактния апарат. Дори въпроса ми говори точно обратното на това което твърдиш ти. Може и никога да не му утеснее тая 50-та. Има хора, които са чували че ДСЛР е хубаво нещо и купуват, без да осъзнават какво точно купуват и че то вероятно не само че никога няма да им свърши работа, но и ще ги огранични в някои ситуации. Затова и си остават с китовите обективи и само толкова.
Затова ДСЛР - или когато ще изкарваш пари с него(професионална работа), или когато възприемаш фотографията много или малко като изкуство и искаш да приложиш артистични похвати в нея.
За всичко останало - сапунерата.

Дата:   14-09-06 20:30

Мнението ми за тежестта, удобството и неудобството напълно съвпада с това на Botsrevenge. Пример - надянал си един широк обектив и се скиташ из гората. Изведнъж виждаш катеричка. НО ! Уви, тя не чака да свалиш раницата/чантата, да свалиш широкия и да сложиш дългия обектив, да запалиш апарата, да я композираш и нащракаш.
Втори пример - отиваш на преход в планината - имаш общо 3 обектива да кажем. Добре ама за прехода на гърба ти вече е напълнена 1 раница с най-необходимите за запазването на жизнеспособността ти неща. Тя тежи. В тоя случай имаш 2 избора - мъкнеш като изоглавен фотографската чанта (да наблегна на чанта, не раница, щото нея няма къде да я сложиш, имаш основна раница вече на гърба), или мъкнеш пак тая чанта, ама с по-малко обективи в нея, да кажем 1. И в двата случая си ограничен - единия физически(по-скоро натоварен), другия евентуално пропускане на кадър поради липса на нужния обектив. Има и още - ако завали дъжд мисля че една сапунерка е по-лесно да се опази - увиваш я здраво в найлони и готово. Докато чанта с дслр и обективи е малко по-зор сякаш. Освен това при запрашени условия няма да искаш да си смениш хич обектива, защото на другия ден ще се наложи да ходиш на почистване на матрицата.

Докато за студийни и по-художествени цели, които не са свързани с трудни и екстремни условия, както и за специализирани снимки (примерно си тръгнал само да гониш птички или да снимаш мач или репортажни), тогава описаните неудобства няма да са така налице. Ако си в студио - сменяй си обективи, колкото си искаш, ако гониш птички или футболяги или каквото там подобно намериш, тогава пък няма да се налага да сменяш обектива хич.

Та така - всичко е до цели. Удобствата са на втори план, но все пак не се никак за пренебрегване.

Малиии, тая вечер съм нещо писател :Р

едит: някой горе спомена: не подценявайте въртящия дисплей - напълно съгласен - има условия и места, където може да бъде абсолютно незаменим !

Публикацията е редактирана (14-09-06 20:39)

Автор: apollo   
Дата:   14-09-06 20:55

Оххх, объркахме здраво човека... сега каквото и да вземе все ще се чуди дали не е сбъркал[smilie10]

Pana FZ30 ми създаваше ядове когато най не исках и не виждам причина и при FZ50 да не е така!

Аз съм за един Pentax DL на който да закача без проблем евтини механични обективи[smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна