Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За лятното слънце и светкавицата
Автор: sweti   
Дата:   26-08-06 11:44

Лежа с аз на плажа, а жената седнала до мене... Обедно време, слънцето високо, препича яко. Хвърлям едно око към жената и гледам – слънцето играе в косите и. Грабвам камерата, пускам светкавицата и започвам да щрекам, тъй както аз си знам. 20 кадъра, 30 кадъра, 50... Зад мене се чува: „Ей малкия (190см съм висок и тежа около 120 кг), кво си се разщракал с тази светкавица, бе! Не ти ли стига слънцето, че си се разсвяткал тука, човек не мое да се наспи от тее, деба...”

Нова случка:
Облачно време, мека, много приятна светлина. Демонстрация на политическа групитовка. Баш маисторите от регионалната преса са се накачулили около трибуната дето един оратор се пени. И аз там, барабар петко с мъжете... Всички сложили по един 70-200 (се стабилизирани) и по една светкавица, бляскат та пушек се дига. Питам аз един (на вид много профи) репортер, аджеба защо бляска с тази светкавица и разваля меката, много приятна светлина. „Аааа, ние портрети не правим, това е журналистика, контрасти треат братче, контрасти. Светкавицата ½ бленда над основното и пуцаш, стаа точно като за вестник.”

Та да попитам аз колегите, дето повече разбират: Какво значи ½ над основното, как се снима „за вестник” и въобше кога ползвате светкавица на светло.

Отговори на това съобщение
 Re: За лятното слънце и светкавицата
Автор: ksuhorukov   
Дата:   26-08-06 11:46

Отвори един вестник и ще разбереш за какво качество става дума. Подобни снимки и със Скината ги правих преди години. "Това е журналистика"....за съжаление в България това е фотожурналистиката...

Автор: Prakticar   
Дата:   26-08-06 21:14

Джъмбо е фен на светкавицата през деня, питай него. Аз също бих я ползвал по-често, ама ми е много ниска скоростта на синхронизация.

Автор: neddrag   
Дата:   26-08-06 21:16

:-) 1/500 Бива ли я?

Автор: dekov   
Дата:   26-08-06 21:27

Светкавицата е незаменима при контражурно слънце,а колкото до някои репортери виждал съм как обръщат светкавицата към тавана на НДК, който е сигурно 10 м.висок и надали нещо се връща за да "омекоти" светлината на светкавицата, ама се прехранват хората нищо лошо.

Автор: ALBIREO   
Дата:   26-08-06 21:29

Абе... ползвай я ВИНАГИ, когато искаш, можеш и намираш за необходимо.

Автор: Rumi_7   
Дата:   26-08-06 22:41

А лъжа ли се, че при цифровите апарати баланса на бялото се променя като пуснеш светкавица?
Примерно измервам си аз както го искам или си пускам на предварително зададените режими слънчево/облачно/изкуствено/халогенно осветление, снимката става с нормални цветове, ама ако плясна светкавица някои цветни канали се променят...

Автор: asahi   
Дата:   26-08-06 23:29

Да, променя се цвета на картинката, защото пускаш светлина с друга цветна температура. При ярко слънце няма много разлика, защото и двата източника - слънце и блескавица - с с по около 5500 Келвина.

Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   27-08-06 23:10

Ето поле и за моя въпрос: скоро и аз бях на плажа и исках да снимам приятели. Сапунерката замерваше на P скорост 1/1000. При тази скорост обаче хората под чадърите оставаха доста тъмни. Ето защо минах на скорост, сложих 1/1000 и вкл. светкавицата. Поради ниската скорост на синхронизация, камерата премести скоростта на 1/250 в резултат на което фонът (а частично и обектите в преден план) излизаше силно изгорен.

Как да направя така, че хем да е като 1/1000, хем да блясва светкавицата? Сиреч хубав фон, но и светли хора под чадърите.

Автор: acidness   
Дата:   27-08-06 23:16

мда, интересна тема, аз един път се опитвах да снимам слънцето, ама пуснах и светкавицата... за съжаление кадъра стана недоексопниран...още съжалявам

Автор: navy   
Дата:   27-08-06 23:20

А ся де...
Аз като бляснах една гръмотевичка и ... всички хора зичезнаха [smilie10]
Кък стаа тка?

https://photo-forum.net/static/forum/2006-08/tgqy5369.JPG
http://www.vista-vision.net/photos/sinemorec.jpg

Автор: PiToMeN   
Дата:   27-08-06 23:25

StoyanBozhkov, за това фотоапаратите имат ръчни настройки (режим M).

Дата:   27-08-06 23:29

ц... не съм пробвал, но смяташ ли, че на М скоростта щеше да е 1/1000, а светкавицата са блесне?

Автор: miton   
Дата:   27-08-06 23:31

navy, това на колко секунди е снимано:))

Дата:   27-08-06 23:31

Стояне, нещо си объркал тотално [smilie7]

Автор: PiToMeN   
Дата:   27-08-06 23:32

StoyanBozhkov, нали за това е ръчния режим бе - да си настроиш по отделно скорост, бленда, чувствителност, баланс на бялото, светкавица.

Автор: chiphead   
Дата:   27-08-06 23:35

[smilie11] аз се извинявам за тъпия въпрос, ама, нали различните фотоапарати имат максимална скорост на синхронизацията със светкавица ... моят д50, синхронизира макс при 1/500 ... кво кат го настроя на 1/1000 - просто светкавицата ще светне след тва ... [smilie11]

Дата:   27-08-06 23:36

Ръчният режим е ръчен, обаче светкавицата не свети при 1/1000. Когато тя е насилена, апаратът слага 1/250. Така че това отпада.

Морски, кажи, моля, как е трябвало да снимам приятелите под чадъра? Хем те да са светли, хем фонът (небето) зад тях да не е много прегорял?

Дата:   27-08-06 23:39

Стояне, ами има една такава думичка.. бленда [smilie7]
Митоне, много [smilie7]

Автор: cerebellum   
Дата:   27-08-06 23:40

аз бих заключил експозицията на някое светло място, и след това бих използвал светкавица за хората.

Автор: cerebellum   
Дата:   27-08-06 23:41

другия вариант е с две снимки и после фотошоп:)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   27-08-06 23:48

StoyanBozhkov, съветват те тук , ама никой не ти казва как да го направиш.

Та , ако искаш светкавица и да не са преекспонирани обектите отиваш на режим М и се опитваш да затвориш блендата и така да компенсираш тази 1/250. Ако имаш ND филтър може и на режим Р да работиш, защото той ще ти свали 2-3 скорости (от 1/1000 на 1/250 - 1/125) Може да опиташ да снимаш и през стъклото на слънчеви очила , но тогава може да се влоши изображението. Изобщо експериментирай !

Дата:   27-08-06 23:48

Нали ако заключа експозицията на светло място, скоростта ще е висока и така светкавицата пак няма да блесне?! Ако я заключа на тъмно... то дори няма да е заключване, тъй като аз и без друго там фокусирам...

Морският иска да каже, че е трябвало да снимам на бленда... Нейви, какво щеше да стане тогава? Къде и как да меря, на каква бленда и най-вече - защо? Малко помощ, моля? [smilie24]

Дата:   27-08-06 23:50

Това със цайсите е яка идея! [smilie24] Веднъж пробвах и свали от 1/1000 на 1/500. Явно тре бе по-дебело стъкло. Мерси за всички препоръка. Имам 11 месеца да ги проуча[smilie24]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   27-08-06 23:59

cerebellum, няма да помогне заключването на експонацията , защото пак ще се получат добре експонирани хора и всичко около тях ще е ужасно преекспонирано. Идеята е да се снима по показанията на апарата , когато пространството около хората ще е добре експонирано , а те ще са доста недоекспонирани и в този момент идва светкавицата и оправя нещата.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна