Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светкавица за Никон Д50?
Автор: slivenski   
Дата:   16-08-06 22:36

ослушвам се, но това малко ме притесни...

The good news is that Nikon completely reinvented and greatly improved flash performance with their latest digital SLRs like the D2X, D50 and D70. The bad news is that all the older flashes won't work properly on the latest cameras and that only the SB-600 and SB-800 work at all with the newest i-TTL system. If you have a recent digital SLR you're doing yourself a favor to throw out your old SB-80DX or whatever and get an SB-600 and SB-800.

http://www.kenrockwell.com/nikon/flash.htm

Какви пари е тая SB-800, че нещо не мога да открия из БГ сайтовете?

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавица за Никон Д50?
Автор: chiphead   
Дата:   16-08-06 22:37

фотопавилион точка ком ...

Автор: slivenski   
Дата:   16-08-06 22:43

Thanks...

Ох, на дядка! 718 BGN! [smilie10]

А дали никонианците не биха ми препоръчали нещо по-тънко, което да работи с Д50? Освен SB 600, де... [smilie11] [smilie25]

Публикацията е редактирана (16-08-06 22:44)

Автор: chiphead   
Дата:   16-08-06 22:45

сб-600 ... и без тва не можеш да управляваш .... (450 май беше) [smilie24]

Автор: джъмбо   
Дата:   16-08-06 23:16

за д50 и сб 600 е достатъчна

Автор: SLR   
Дата:   16-08-06 23:33

SB-800,хич не ти и требва,туй си е малък компутер,дето от сума време му четем упътването/126 страници/, без полза[smilie8]
[beer]

Автор: mad_rad   
Дата:   17-08-06 00:06

Аз си взех само една бройка SB-R200 за макро и я паля от вградената на Д70-то в режим коммандер-май и с Д50-ката може. Не съм пробвал как върви за портрети и други работи, но за макро си е супер. 345лв. с ДДС струва от Профайлд и май се очертава за мен в близко бъдеще това да ми е външната светкавица. [smile] Иначе една SB-600 ще върши супер работа! [smilie24]

Дата:   17-08-06 00:14

хм верно че се продават по 1 за да се прибаваят към стартовия кит който поема до 8 светкавици....

Автор: ahab   
Дата:   17-08-06 02:35

Нъцки - Д50 не може да командва безжични светкавици.

Взимай СБ-600 и ще си супер-доволен. На това тяло нямаш никаква файда от СБ-800.

Автор: asklep   
Дата:   17-08-06 08:37

пише че работи и със SB22s

Дата:   17-08-06 09:19

работи ама няма ТТЛ

Автор: moiamilost   
Дата:   17-08-06 09:27

По-евтин вариант е Sigmа 500.

Автор: asklep   
Дата:   17-08-06 09:28

Верно е - Non-TTL Auto: Available with Speedlights such as SB-800, 80DX, 28DX, 28, 27, and 22s
е нали има авто режим ,пък и веднага можеш да видиш резултата[smilie7]

Дата:   17-08-06 09:30

Работи и с СБ-28, СБ-80ДХ и всички стари които имат А моде, но това не е ТТЛ.

При ТТЛ-а тялото и светкавицата си приказват и дружно решават как да светкат.

При А режима тялото не говори със светкавицата въпреки, че е монтирано под нея. Там тялото се слага на синхронната скорост и му се задава фиксирана бленда. Същата бленда се въвежда ръчно на светкавицата. При натискане на спусъка светкавицата пали и с датчик върху нея решава кога светлината е достатъчна в зависимост от ИСО-то и зададената бленда.

Туй последното бачка безпроблемно и на филм и на дижитал, но някак си не е толкова безгрижно като ТТЛ-а. Иска мислене.
Понякога обаче дори да имаш и-ТТЛ тюрябва да се изключи и да се мине на А защото ТТЛ-а пуска няколко предварителни "бляскания" от които деца и животни си затварят очите (да не се бърка с red-eye). Стария Д-ТТЛ не работеше с префлаш ама няма вече от него по новите тела. Той си беше за филма.

Дата:   17-08-06 09:49

префлаша се вижда на по-ниския клас тела
на д2 не се вижда поради мощния процесор който може да обработи по-бързо сигнала [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

а префлаш има ехееее още от сб 25

Дата:   17-08-06 10:00

Може и да си прав за бързите тела, но за префлаша не съм съгласен.

При старите тела (дори при Ф5) датчиците за меренето са отдолу и мерят отразената от повърхността на филма светлина. При техния ТТЛ светкавицата пали веднъж и когато отразената светлина от кадъра е достатъчна се гаси.

Сензорите на цифраците обаче не са матови като филма и не отразяват светлината по същия начин. Затова при и-ТТЛ се налага да се пуснат няколко импулса предварително за да се събере инфо за меренето и след това последното включване на светкавицата е въз основа на тях.

Накратко казано - нямаш префлаш при класическия Никонски ТТЛ. При Д-ТТЛ-а вече има, при и-ТТЛ също.

Дата:   17-08-06 10:33

айде да си вярваме
ако искаш вдигни огледалото на един Ф100 и ще видиш че е затвора е боядисан в сивкав цвят точно заради това
направено е с цел защото ако си обърнал внимание филмите са с различен цвят (като не са експонирани) и съответно различно втъщат светлина
и това налага унифициране (сива карта която е на затвора и отделно частично пак от филма)

а и защо тогава Ф6 го направиха с иТТЛ след като могат да ползват според теб система за отразяване от филма????
а знаеш че иттл системата отразява изцяло и само от затвора

Автор: sweti   
Дата:   17-08-06 10:47

Значи тук работата пак се пообърка.
Режим А – Това е така наречения компютерен режим. Свткавицата не комуницира с тялото а си мери сама. Скороста на тялото не е от значение дотолкова доколкото тя е синхронизирана, т.е. зе Д50 под 1/125. Дали блендата трябва ръчно да се нагласи на светкавизата зависи от тялото и светкавизата. Режим А имат всички по-нови никонски светкавици
Режим ТТЛ – При този режим светлината се мери от тялото. Никон има две разновидност D-TTL и i-TTL. На D-TTL работят по-новите лентовите тела (Д100 също), а i-TTL е спезиално предназначен за цифрови тела (ама и Ф6 работи на него). За принципа на работа виж постингите по горе...
Лощото е че новите цифровите тела Д70, Д50, Д200, Д80 имат само i-TTL а с i-TTL работят SB600 и SB800. Това означава че Д50 работи на ТТЛ само с тези светкавици. С по старите, примерно SB22, рабити само в режим А.
Фирмата Metz от Германия предлага два модел светкавици които работят на i-TTL. И двата модела са по евтини от SB 600. Лично аз не ги познавам и не знам доколко тези модели имплементират i-TTLа (просветлявщ режи BL, безжично командване на групи от свткавици и.т.н.).

Автор: jester   
Дата:   17-08-06 10:54

че то има ли изобщо модерна ТТЛ-система без пре-флаш?

Дата:   17-08-06 11:01

Никон има две разновидност D-TTL и i-TTL. На D-TTL работят по-новите лентовите тела (Д100 също)

никон няма 2 разновидности а доста повече

конкретно изброените от теб се появиха в ерата на дигиталните камери (д1)

затова се появи хибридния модел СБ28ДХ който бе ъпдейтвана версия на модела СБ28 (предназначена за лентови тела)
иТТЛ не е специално предназначена защото работи и със всички лентови тела ами просто е последно поколение ТТЛ система и със сигурност след 1 година ще излезе още някое по-нова и прецизна система както канон правят (друг е въпроса че това е и търговски трик)

съвременните про никони от серия д2 работят както с ДТТЛ така и с иТТЛ (същото важи и за Ф6 който поддържа тези 2 системи но не и старата ТТЛ система)

Дата:   17-08-06 11:36

иТТЛ не е специално предназначена защото работи и със всички лентови
Ф65, ф75, ф80, ф90, ф100, Ф5 не познават иТТЛ. Дпколкото ми е известно само Ф6 работи с иТТЛ. При тези тела СБ600 и СБ800 работят само в режим А, за жалост...
Позволявам си да твърдя, а и според никон е така, че иТТЛ е проектиран и предназначен за зифрови тела. Причините за това бяха вече изброени (отчасти от ahab)

Дата:   17-08-06 11:51

Jumbo - нямам Ф100 наоколо, но на Ф80 сензорите гледат предната страна на филма. Може при Ф100 да е измислено по-умно като го казваш със сивата карта. Както и да е това е един и същи принцип - мери се по време на експонацията на кадъра и се прекъсва когато светкавицата е достатъчна. Демек няма префлаш при Д-ТТЛ. Възможно е заради 3Д-матричния Д-ТТЛ където се определя най-близкия обект в комбинация с Д-обективи да са вкарали префлаш на СБ-28ДХ и СБ-80ДХ, но трябва да почета за да съм 100% сигурен.
При класическия ТТЛ без буквички отпред префлаш няма.

Ф6 вече нарочно са го направили само с и-ТТЛ. Маркетингови трикове да продават повече аксесоари. Нямало е никакви грижи да говори Д-ТТЛ. Все пак е профи-тяло. [smilie8]

За цифровите тела обаче си трябва префлаш заради лъскавия сензор и бла-бла да не се повтарям. Про-телата говорят и всички стари варианти на ТТЛ естествено. Не съм имал такова и не знам как е решен въпроса, но нищо чудно да са набутали вътре и сензори. Място в Д2Х има бол :)

Дата:   17-08-06 12:08

дТТЛ работи с префлаш(и). Разлика към иТТЛ е че при дТТЛ светлината се отразява от лентат а при иТТЛ от затвора (иТТЛ мери с друг сенсор). Затова при иТТЛ можеш да си пуснещ префлаша да замери и после многократно да гърмиш със светкавизата и да позваш замерените резитати. при дТТЛ това не става. Този факт беше и най-голямата критика на канонци към никонската светкавица.

Дата:   17-08-06 13:21

абе хора запомнете че ДТТЛ системата е за дигитални тела и не мери отразена от лентата светлина
то и обикновенния ТТЛ не мери от лентата при камерите след 96 та

ахаб сензорите ги има естетсвено нали затвора се намира там където е и филма......

а префлаш както казах има още от сб25

са ще ме карате да търся кой в бг имаше високоскоростна видео камера за да снимаме доказателства

Автор: djidji   
Дата:   17-08-06 13:29

ако някой желае да хвърля, хвърлете някоя sb24, sb26 на старото...пуста клошарска история, не мога да спра да събирам...ама пазете за след 27 щото ще съм ан дере ноар...

първа  назад  1     всички  напред  последна