Автор: pabadjiev
Дата: 14-07-04 00:16
Драги колеги,
Може-би аз имам най-голям опит с HP 945, защото снимам вече месеци наред с него и съм направил повече от 4000 снимки. Редица професионални задачи съм изпълнил с него, като преди всичко поставям моите изисквания за висококачествено, прецизно техническо изпълнение на фотографиите. Повечето от фотографиите в моето представяне в този сайт са направени с HP 945. Последната фотографска задача, която изпълних е вътрешното оформление на сградата на Siemens с 19 мои фотографии и 12 технически снимки на детайли и машини. Форматът на отпечатаните със струен принтер се движеше между 45х60 и 60х80 cm. Уверявам ви най-коректно, че резултатите са повече от отлични.
На фотофиестата ще изнеса лекция за съвременното състояние на цифровата фотография и ще покажа увеличения от HP 945 с формат до 70х100 cm.
Разбира се с него не можете да снимате Формула 1. Но с кой от компактните фотоапарати от този ценови и технологичен клас може да направите това? Недостатък е и че няма RАW формат
Какво е характерното за HP 945?
Отличен баланс на бяло.
Превъзходно цветовъзпроизвеждане - може би най-доброто от всички повече от 20 апарат тествани от мен с подходяща методика и пробвани и в практиката.
Много добър 8 кратен обектив Фуджи с фокусни разстояния 37-300 mm отговарящи на 35 mm фотография. Знаете ли какво удоволствие е да снимаш пейзаж или портрет с 300 mm? А всъщност 300 mm са реални 61 mm и спокойно може да се работи без статив при нормални светлинни условия.
Шумът, типичен за 5 Мпикселните апарати е равен на този на Canon G5. Моята практика показа, че ние надценяваме шума, като фактор за качеството на снимките. Та нима 400 и 800 ISO филми нямат зърно? И какво от това? Разбира се, аз мисля, че компактните апарати са главно за 100 и 200ISO. А ако се печати на офсетов печат, шумът е още по-незначителен, защото дори и най-финият растер така накъсва изображението, че шума практически не се чувства.
HP 945 има повече от предостатъчни възможности за ръчна намеса в структурните и цветови характеристики на изображението – нещо изключително важно при прецизна работа.
Визьорът е дисплей (с диоптрийна поправка! ) и е много удобен при високи осветености, когато снимането с външния дисплей на всички цифрови апаарати е просто една мъка...
Системата за разглеждане на снимките с увеличение е отлична.
Възможност за запомняне на лични настройки.
И още много други неща.
С всичко това не искам да кажа, че HP 945 e най-добрия цифров апарат. Просто той е най-добър в този ценови клас. Естествено, че 8 Пикселните Олимпус и Канон са по- добри, но те са друга опера. Нима Мерцедеса на Бони не е по-добър от моето любимо Рено 5? Същото се отнася и за огледалните камери.
Аз не бих снимал с апарат който не отговаря на моите изисквания. И понеже много пъти съм казвал, че за всяка фотографска задача има подходяща техника, съм решил, че за моят тип снимане това е Апаратът. Това не означава, че има редица неща които снимам с диапозитив 6х7. Така ,че всеки би трябвало да си изясни първо какво ще снима и за какво ще му служат снимките. Ако е само да компютъра и 1 Мпиксел му е достатъчен...
И после – моля ви, не подценявайте и не гледайте високомерно на фирми като НР, Samsung, Casio, Panasonic и други. Те създадоха чудесни цифрови фотоапарати, като се кооперираха с фирми с голям опит във фотографията.
И не подценявайте компактните цифрови камери. Често пъти те в определени фотографски задачи, по-лесно и по бързо дават резултати не отстъпващи и на значително по-скъпите огледални апарати. Е, за съжаление няма универсален фотоапарат...
С това което пиша, искам повече да помогна, а не да наложа моето мнение.
Ако някой иска повече подробности - знаете моят телефон 0888 362 041.
Сърдечни поздрави
Петър Абаджиев
|
|