Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "направи си сам" въпрос
Автор: delchev   
Дата:   14-05-06 14:44

седя си и си мисля едни работи...

Ако проксарните лещи действат по описания начин и намаляват фокусното разстояние, какво би станало ако навия леща -10 диоптъра върху обектива си - т.е. да получа нещо като телеконвертор на цена от около 30лв, а не 130 както се продава навсякъде...
има ли значение разстоянието от челната леща до допълнителната и има ли как да го изчисля, така че конверторът да ми даде точно х2 или х3 или х(каквото искам да бъде)
Намирал съм чертежи и схеми на обективи, но никога на конвертори, ако някой има такова - да даде, моля.

Поздрави!

Отговори на това съобщение
 Re: "направи си сам" въпрос
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   14-05-06 14:56

1. Няма да ти стигне работната отсечка на обектива (конструктивно е фиксирана).
2. Всеки елемент трябва да е отделно коригиран (а една леща не е) Колкото повече диоптъри (х), толкова повече аберации.
3. безмислено начинание в класическата фотография.
фирмите правят такива за дигитални апарати, които са с фикс. обективи и няма как иначе[smilie3] Елементите вътре са поне 3-5, като поне един слепен [smilie3]
4. Има такива телеконвертори, които се слагат отзад - много е по-добре и практично и откъм размер. Съответно и те са безмислени за по-взискателни цели или професионални [smilie3]
5. Ако все пак ще го правиш...има една двуредова формула, която няма как да ти напиша тук. Тя ще ти даде отговори на въпроса за разстоянията м/у лещите, и съответно фокусно р-е на с-мата.

Дата:   14-05-06 18:35

благодаря Моби, но имам намерение да пробвам въпреки всичките доводи :-) ако резултатът е поне интересен - ще пусна да се види... [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   14-05-06 22:05

Делчев, това ще е интересна Тема за Джулиус - доста обича формулите и сметките, дето мнозина прецапваме набързо или хич и не заглеждаме.
В книгата https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/nvua1795.JPG
http://smg.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/neo/th_ef-lens-work.jpg
има доста инфо/схеми/таблици, дето го няма у нета. Не е у мен в момента, да погледна. Ако ти е спешно, хвърли едно ЛС или на мейла.
[beer]

Автор: Mars49   
Дата:   14-05-06 23:43

Колкото разстоянието от проксара до предната леща на обектива е по-малко, толкова образа е по-добър. Постарай се това разстояние да не надхвърля 2-3 мм! Дерзай!

Дата:   15-05-06 00:05

Марс49, то обикновено е фиксирано, по понятни причини ве [ezik] [shtrak] [beer]

Автор: Mars49   
Дата:   15-05-06 00:15

Стоев, човекът пита: "има ли значение разстоянието от челната леща до допълнителната" и аз му отговарям! А ти се заглеждай по-често във формулите. Във тях е истината![ezik] [beer] [beer]

Дата:   15-05-06 00:21

Нямам време, сам съм си виновен [ezik] [shtrak] [beer]

Автор: PeterPAN   
Дата:   15-05-06 08:44

Доколокото си спомням, някой беше пускал подобна тема направи си сам с леща с -10 Диоптъра и ефекта беше увеличаване на зрителния ъгъл, аз мислех да пробвам да си направя такава леща проксарна (за макро), но се отказах, понеже една що годе хубава леща струва около 20 лв. + обработка, + степ ъп ринг за закрепване + 1 ринг за фиксиране на лещата = то стана 50лв. колкото струва една фабрична!

относно телеконверторите съм пускал тема как действат те са тръби на галилей и най лесния начин е от 2 лещи но има много изкривявания, потърси с търсачката, а другия начин е зимаш един телеобектив примерно 300мм и един 35мм и ги слагаш един зад друг на подходящо разстояние и ето ти телеконвертор 8.5х, в някоя от темите имаше пуснати тестове на някакъв руснак за този метод, резултата е задоволителен, но се получава много голям обектив(телескоп).

Ползвай търсачката!

Също в сайта на маркишки , дано не бъркам името има обяснено как действат телеконверторите които се слагат зад обектива и преди матрицата.

Търси с гугъл на основи на астрофотографията и няма начин да не намериш сайта му, също мисля че беше регстриран и тук като автор.

Дата:   15-05-06 09:23

http://geocities.com/markishky/

Автор: gecata   
Дата:   15-05-06 09:30

Един ром седял на брега на морето и сипвал кисело мляко във водата.Случаен минувач го съгледал и го попитал какво прави, а циганинът отговорил:"Подквасвам морето, знаш ли колко кисело мляко ще стане.Ще има да продавам, ще има и да ям!"
-Абе човек, ти луд ли си ? Няма как да стане!
"Знам"-рекъл му циганина, Ама ако се подкваси........!!!!![ezik]

Дата:   15-05-06 09:51

Геца, разбирам тънкия ти намек, но все пак смятам да пробвам :-)
PeterPan, благодаря ще поровя днес, като ми остане време...
Стоев, одма ти пращам едно ЛС [beer]

Дата:   15-05-06 10:46

https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/iiud2749.JPG
http://www.rwpbb.ru/test/jupiter3/puchka.jpg

http://www.rwpbb.ru/test/trubak.html

Ако ми остане време някога ще го пробвам надяваме се[smilie24]

Дата:   15-05-06 12:33

Това може ли да снима?[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Автор: markishky   
Дата:   02-06-06 16:03

Съжалявам, че чак сега скивам темата, но по въпроса съм мислил и аз, и то многократно.

Ако сложиш разсейваща (отрицателна) леща пред обектива, вдигаш резултантното фокусно на цялата система (леща-фотообектив) и ще трябва и да удължиш разстоянието обектив - фокала на фотоапарата. С гривни за макроснимки например. Друг е въпроса, че корекциите едва ли ще се запазят добри и ще имаш я хроматична аберация, я сферична, я астигматизъм или всичкото накуп!

Ако пък искаш да изместиш задната главна равнина на обектива назад, за да получиш обратното - широкоъгълна оптика, ще трябва освен разсейващатта леща отпред да сложиш някък и сила събирателна отзад - зад обектива, за да компенсираш удължаването на работната отсечка. Пак не е ясно обаче как ще дойдат аберациите - там е непредвидимо, но едва ли ще е добре!

Има и малко по-разумни варианти - за телеконвертора, виждам че знаеш, а за по-широкоъгълна оптика - ако пред нормалния обектив на апарата закрепиш някаква фабрична, добре коригирана късофокусна оптика - втори много късофокусен обектив или окуляр, но така, че нормалния обектив след него да вижда умаления и обърнат образ, построен от първата оптика, от близо - както при макро снимки (т.е. пак трябва да удължаваш работната отсечка зад нормалния обектив с макро пръстени). Разбира се един фабричен свръх-широкоъгълен обектив е по-добър вариант (рибешко око), но при нямане - и това върши работа, стига да е направено както трябва.

Има и вариант с разсейващо (изпъкнало) огледало пред фотообектива, като така лесно се постигат обхвати от над 180 градуса, какъвто наистина не всеки широк обектив ще ти даде - даже и рибешко око да е! Метода обаче също има ред кусури - трудно се фокусира по цялото зрително поле, заради сферичната аберация на огледалото отпред. Въпреки това, някои използват метода в астрономията за метеорни снимки - при обхват 180 градуса виждаш цялото небе и където и да се появи ярък метеор, със сигурност е в обхват!
Друг кусур е това, че в изпъкналото огледало виждаш образа на своя си фотоапарат в средата на полезрението, а ако и фотографа е зад него - и неговия силует, макар и доста умален.

Изобщо тия теми са интересни, но добри резултати се постигат трудно и след много експерименти. За сметки - верно, много неща могат да се сметнат теоретично, но при самата конструкция всички разстояния и отсечки се доуточняват експериментално.

За такива и подобни теми, свързани с повече теория, можете да погледнете на адреси: http://geocities.com/astronomyforamateurs/Optica2.htm и http://geocities.com/astronomyforamateurs/Optica3.htm.

Преди от Фото-Форума (раздел статии) имаше линкове към моя сайт на адрес http://geocities.com/markishky/, където според някои физици и оптици, има доста полезна теория, но гледам, че тези линкове вече отдавна са изчезнали. Сега май не е модерно да се мисли и смята и затуй гледам само линкове към сайтове за цифрова фотография и разни други теми, незаангажиращи толкова мозъка.

А може би вече трябва и да си платя, за великата чест да има линкове към моя сайт от този..[smilie21] [smilie25]

Автор: WiShY   
Дата:   02-06-06 16:42

Тая цялата тема ми напомня на лабораторното ми по физика в университета...Караха ни да праим микроскопи, телескопи и кви ли не още простотии с лещи :) интересно е ама си е смятане :)

Автор: rumiana   
Дата:   02-06-06 17:00

Аха, тъкмо и аз се сетих за упражненията по лабораторна физика [smile] :-))
Смятане му е майката...

Автор: markishky   
Дата:   02-06-06 17:24

Подобно е, не е само като при лабораторните - там не мислиш за аберации, качество на образа и много др. неща, ами смяташ само фокусни, образни и предметни разстояния и т.н.
При подобни практически задачи целта е да се постигне освен търсените увеличение и (да речем) ъглов обхват, и наистина качествен образ, затова при такива конструкции е добре да се работи с готови фабрични компоненти (обективи, окуляри, панкрати, телеконвертори и др.), щото ако ползвате само прости лещи, резултатът ще е никакъв - като от прости лещи. Но ако използвате добре коригирани системи - резултатът ще е по на ниво.

И не всеки такъв експеримент завършва успешно - полза от тях може да имате само в някои специални случаи, било то в фотомикрографията или астрофотото или в др. област, където иначе трябва да се хвърли инвестиция за някакъв специален и скъп прибор - било то микроскоп или др., от какъвто всъщност нямате постоянна нужда! Ето тогава е оправдано да се пристъпи към такива експерименти.

първа  назад  1     всички  напред  последна