Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За макро режима на фотоапаратите
Автор: Pehata   
Дата:   25-05-06 21:08

Все съм се чудел защо има отделно копче, което трябва да се натисне, за да се накара апарата да фокусира наблизо. [smilie11]

Логиката ми подсказва, че явно има някакво преимущество да снимаш надалеко при изключен макро режим - иначе щяха да го направят постоянно включен и да махнат съответното копче. [smilie8]
(Или може би макро режимът трябва пестеливо да се използва, за да не се изхаби [cool] )

Обяснете ми, моля! [beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: За макро режима на фотоапаратите
Автор: loveforever   
Дата:   25-05-06 21:54

Не знам става ли за отговор ,но ще дам два примера.
1. - При повечето сапунерки, които съм виждала с опция в менюто или с бутонче се превключва на позиция Макро или Супер макро. Така обектива се изнася напред и става възможно фокусирането на максимално близки разстояния с по-детайлна картина.
2. - При Сигма 70-300 Макро има копче с което се блокира обектива да работи само в диапазона 200-300 мм, като при това става възможно допълнително изместване на челната леща и практически минималната дистанция на фокусиране пада от 150 на 95см.

Забелязала съм, че при Канон 350Д има специален бутон за Макро на самия апарат, но за него може би трябва да каже как действа някой който снима с такъв.

Автор: kreten   
Дата:   26-05-06 00:25

дрън - дрън!!!

Автор: darksorrow   
Дата:   26-05-06 00:27

демек искаш да кажеш, че макрото на 70-300 е от 95см? ай стига, бе...

апропо, това е интересно, а не помня да съм чел нещо по въпроса... някой ако знае, нека каже, наистина [beer]

Автор: loveforever   
Дата:   26-05-06 00:32

Справка тук

Автор: simbon4o   
Дата:   26-05-06 09:21

предполагам че е вид пропускане на неинтересните обекти при фокусиране, т.е. на нормално фокусиране фокусира отдалече към обектива, а на макро приоритета е обратен(от най-близко към далече). Разбира се има апарати с специално положение на оптиката за макро, старото ми оли 765УЗ беше така, на супер макро минаваше в особено състояние на оптикана на 3.2 бленда и снимаше от около 3см много приятни макрота, а съм пробвал на нормалния режим дори не хващеше фокус в повечето случаи или ако хване не е така добър DOF-а и ...Панасоника ми сегашния на макро фокусира по приоритет близките обекти, а при изключено далечните. Предполагам са направили настройката за по-бързо и удобно.

Автор: zdimitrov   
Дата:   26-05-06 10:06

Моето обяснение за макро режима е следното:
При задействане на системата за фокусиране апарата започва да търси най-добрия фокус. При това започва да разкарва фокусиращата система напред-назад докато се настрои. Във всички случаи когато не снимаш нещо наблизо е излишно фокусиращата система да се мъчи да намери нещо в близките няколко см. до десетки см. пред обектива. Изключването на този обхват води до по-бързо фокусиране.
Когато снимаш на макро, автофокуса започва да търси в близкия диапазон на разстоянията и няма смисъл да се разхожда на повече от 80-100 см.

Автор: mr-drone   
Дата:   26-05-06 10:28

zdimitrov: и аз така мисля [smilie24]

Автор: Todd   
Дата:   26-05-06 11:13

Аз пък си мисля че се сменя режима на обектива - просто лещите се подреждат по друг начин !!!
Написаното за обектива е от А до В до С.
В макро работи от А до В а в нормален режим от В до С .
Нищо сложно .
Това за апаратите с несменяеми обективи .За другите не знам.
Аз така мисля .

Автор: deyo   
Дата:   26-05-06 11:51

Еми то явно си зависи от апарата и обектива. Специално при ФЗ 30 не виждам никаква разлика м/у макро и нормална позиция, и аз съм се чудил каква е идеята на това копче. Дори при ръчен фокус незнайно защо може да фокусира по-наблизо, отколкото в макро режим. Но като цяло тоя апарат за макро не става, без приставки.

Автор: soleil   
Дата:   26-05-06 12:03

Бе не е ли по хубаво да има една в повече опция апарата ти отколкото да няма ? Като има макро не се чуди що е там като не знаеш да го използваш не го пипай и толкова...айде бири бири ![beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: Pehata   
Дата:   26-05-06 12:42

Zdimitrov, има много смисъл в това, което казваш. Сигурно това ще да е причината.

Soleil, тва беше тъпо.
Имало 2 вида хора - едните, като видят локва на пода в някоя сграда, просто я заобикалят. А другите - поглеждат да видят откъде капе. Аз съм от вторите, ти си явно от първите.

Дата:   26-05-06 12:46

deyo ,
ако не виждаш разлика между макро и нормална позиция на твоя апарат - търси Зентекс или гаранционния сервиз!!!

[smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19]

Автор: Стоев   
Дата:   26-05-06 14:11

Close-up (Macro)

Aperture is kept to a medium setting to ensure the subject DOF is deep enough but the background is blurred.

Дата:   26-05-06 14:38

Преводът на вашата заявка е: / The translation of your request is:
Блокирам (Macro)

Отвор е запазен в среда стоейки за да гарантира, че поданикът DOF е достатъчно дълбок но опитът е замъглен.

[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: georgipetrov   
Дата:   26-05-06 15:59

Браво, Стоев!
И аз като deyo не намирам друга разлика в макро режим освен че не може да фокусира толкова наблизо колкото в ръчен режим. Добре че е Стоев да чете упътването [smilie24].
zdimitrov, мисля че не си прав - автофокусът на моя FZ20 в макро режим хваща и безкрайност ако трябва[smilie6] [smilie18]

Автор: tofo   
Дата:   26-05-06 21:20

При макро режим апарата намалява най-малкото разстояние на което може да се фокусира. Но разбира се не можие да фокусира на безкрайност. Пробвай.

Автор: samara   
Дата:   26-05-06 21:27

..."вечната любов" да каже де го тоз бутон за макро на 350д-то [smilie10] ...да са ***** у кьоравия [smilie10] , не съм го видял [smilie10] ...[ezik] [smilie18] [beer] [shtrak]

Автор: samara   
Дата:   26-05-06 21:30

..упс [smilie10] , сори на мацето, ама верно имало у режимите "китка" за макро [smilie10]...ама аз нали работя само с творческите режими [smilie10], та ...[smilie24] [smilie5] [beer]

Автор: tekumze   
Дата:   26-05-06 21:34

Говорите предимно за автофокус, но ако апарата има ръчен, нещата стоят съвсем по друг начин.

Дата:   26-05-06 21:47

Текумзе, че то Макро се снима предимно на ръчен май[smilie5] [beer]

Автор: mg2   
Дата:   26-05-06 22:17

Ами аз снимам с 350D, но не съм виждал досега споменатия горе бутон за макро...кажи къде е да почвам да го ползавам [smilie24] [smilie24] [smilie3]

Автор: plamenp   
Дата:   26-05-06 22:23

tofo, може, може! Моята паналайка си фокусира на безкрайност без проблем[smilie5] [smilie10]

Дата:   26-05-06 22:26

Мг2 , https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/klad4562.JPG
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Images/Icons/icon_macro.gif

на тази врътка

https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/disz0785.JPG
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Images/topcontrols.jpg

Автор: soleil   
Дата:   26-05-06 22:32

Пехата, ку видя локва на пода ми и ако не ми се е подул паркета викам водопроводчиците да си опраят инсталациите, няма какво да гледам аз, от де що капе.А за апарата ,ми мързелски ти е въпроса според мен.Има супер много информация в нета само като тапнеш във гуглето..Какво си се наврял тука да занимава хората!

Публикацията е редактирана (26-05-06 22:38)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна