Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какво е добре да се гледа като се купува обектив на старо?
Автор: pnk   
Дата:   27-05-06 07:41

Освен дали е надранразбира се :) ... Един познат си взе обектив, който при сериозно вглеждане изглежда все едни, че има малко мехурче въздух в някоя от лещите, но така или иначе снимките са перфектни ... сигурно е някакъв тип оптическа измама.

Отговори на това съобщение
 Re: Какво е добре да се гледа като се купува обектив на старо?
Автор: PeterPAN   
Дата:   27-05-06 08:23

по скоро наруюение в някое от покритията на обектива и аъ имам един такзв Пентакон 200-4 но на снимките не съм забелязал някакви проблеми, не че го ползвам кой знай колко [cool]

леда като се купува обектив на старо?Re: Какво е добре да се г
Автор: Стоев   
Дата:   28-05-06 02:59

Ами гледай какъв човек ти го продава, за да се отърве от него - мисли си колко пъти снима на ден един модаджия, газетаджия, фотограф, дето пуца на картечница по служба, снима в рискови и тежки условия, похвалил се е колко е здрав обектива и как след две падания от метър на цимента/асфалта нищо му няма, външен вид си е важен, че говори как е бил стопанисван.
Гледай на продавача като на човек, дето се "отървава" от обектива, а не като на "благодетел" дето ти го подарява.
Колкото и "марков" да е - всяко нещо си се износва от употреба.Онези, дето са врагове на УВ филтрите като предпазни капачки - толкова и им дреме за съхранението, макар и да може и да е по други причини. Опитай все пак да завинтиш някакъв филтър, за да установиш подбитости, дето не се виждат.
Снимай под ъгъл нещо за фронт/бек фокус и го погледни на компа, не на екранчето (ако е дигиталка)
И ползвай яко Гуглето, че е пълно със съвети за всичко[smilie24]

Ето ти един линк за четене, че ако понапиша още малко и ша ме намразят [ezik] [smilie5] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [beer]

http://www.rojakpot.com/showarticle.aspx?artno=194&pgno=0

Автор: pnk   
Дата:   28-05-06 07:18

Много полезно - благодаря.

Автор: maldito   
Дата:   28-05-06 07:46

СТоев[smilie24]

Автор: PolarBear   
Дата:   28-05-06 08:00

Кой каза Стоев ?

Автор: neuromancer   
Дата:   28-05-06 09:36

Важно е кой ти го продава. След година покупки по ибей в Англия никой не ме беше излъгал (дали късмет или щото беше Англия не знам). Купувам тук в базара с наложен платеж, изрично питах за състояние, човека каза отлично, всичко е наред. Като го видях, обектива сериозно надраскан отпред, просто невероятно. И продавача после ми казва - аз съм снимал с него, не личи. Абе аз питам какво е състоянието, не дали личи.
Така че вече едно наум винаги.

Автор: Otvorenia   
Дата:   28-05-06 15:46

Е това е лошо, винаги има хора които са неточни. Аз на такъв, понеже България е малка ще го издиря и ще го боли главата (в буквален и физически смисъл) .

Автор: koceto   
Дата:   28-05-06 15:53

преди да купиш от базара , провери старите теми на продавача. мен досега един път са ме лъгали от тук, иначе много покупки и продажби съм направил. и то точно този път когато ме излъгаха аз непроверих филмите, после ги продадох и се оказа че част от филмите не са това което трябва да бъдат!!!

потърси мнение за продавача най вече!поразпитай из форума.

Автор: karavelov   
Дата:   29-05-06 01:01

Как се проверява обектив. (нужен е силен източник на светлина)

А. Оптика.
1. Поглеждаш отпред и отзад дали са надрани лещите. (сериозна работа - непоправимо, ако е надраскана преднага леща едва ли ще се забележи на някоя снимка, ако е надраскана задната - ще се забелязва на всички)
2. Поглеждаш ги пак под ъгъл срещу светлината да видиш дали не е ожулено просветляващото покритие (в 99% от снимките няма да си личи, но е непоправимо).
3. Поглеждаш през обектива отпред срещу светлината - гледаш за прашинки. Изисква известна тренировка и концентрациа да видиш първо задната повърхност на предната леща, после предната повърхност на втората леща и т.н. Ако не можеш да видиш някоя повърхност, значи щи щастлив - чиста е. Ако има прашинки или мазни петна по някоя от лещите обектива се нуждае от чистене, колкото по-назад са прашинките, толкова по-голям шанс има това да се отрази на някоя снима. (поправимо за около 15 лева)

Б. Механика

4. Хващаш здраво обектива и почваш да го обръщаш бавно ту с челната леща надолу ту нагоре - не трябва нищо да хлопа. Понякога има подрънкване от механизма на автоматичната бленда, но това не трябва да те притеснява. Ако има хлопане, значи някоя леща се е разхлопала. Поправимо е, обектива трябва да се разглоби и затеглне добре (поправимо за около 5-15 лева)

5. Нагласяш го на максимално затворена бленда. С лостчето за отскачаща бленда го затваряш и отваряш няколко пъти - трябва да става мигновено, както затварянето, така и отварянето. Сравняваш тази бенда с предпоследната за да видиш, че наистина затваря блендата докрай. Ако има проблем, ламелите се нуждаят от чистене (15 лева)

6 Слагаш го на апарата, слагаш му фокуса на безкрайност и проверяваш дали нещо, което е НАИСТИНА на безкрайност е на фокус (10-20 метра не са безкрайност). Това не се отнася за автофокусните обективи, те се конструират така, че да фокусират малко зад безкрайност. Ако не успява да фокусира чак до безкрайност - кофти, явно не е сглобен добре и се нуждае от поправка.

7. Поверяваш автофокуса, USMто и другите ексти дали работят - тук вече не знам, понеже не ползвам такива обективи.

8. Ако можеш направи снимка и виж резултата.

Успех.

първа  назад  1     всички  напред  последна