Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За цифровия zoom
Автор: PiToMeN   
Дата:   20-05-06 11:45

http://forums.data.bg/viewtopic.php?p=5554771#5554771

Никът ми е todorir.

Кажете ми вие онзи индивид прав ли е като твърди , че цифровият зуум е ефективен без интерполация на снимката и напрактика е = на оптичния. Забележете му доводите за resize на снимка...

Отговори на това съобщение
 Re: За цифровия zoom
Автор: Marillion   
Дата:   20-05-06 11:54

нема се смеем мноу

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Аз имам особено мнение към пишещите във форума дата.бг

"Да ви покажа колко сте 'умни' двамата по-горни, ето цитат от статия на един много известен фотограф чието име най-вероятно няма да ви е известно:

Недялко Тодоров написа:
Принципа е следниа: Представете си, че дадено изображение, ви триабва да е с големина 1024ь768пиь(това е достатучна резолуциа за обикновен размер на снимка - 9ь13 см). Снимката обаче сте жа направил на пулната резолуциа 3072ь2304пиь. Това е точно три пути повече точки(в резерв) по ширина и височиа, отколкото ви триабват реално. Обаче този резерв ви позволиава, минаваики на големина 1024ь768 да увеличите образа още три пути, без никакво замазване на образа и губене на детаили! Това е така, защото при увеличението точките има от куде да се вземат - от резерва в матрицата... Затова новите точки са реални, а не интерполирани! И така, ако оригиналната снимка сте жа направил на маь.резолуциа и на маь зоом (4ь), то с това - трикратно допалнително увеличение(без загуба на информациа), резултата се получава с зоом (4ь)*(3ь)=12ь."

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Въобще не си губи времето в този форум. Пълно е с 12 год многознайковци, които са компетентни по всичко.

Публикацията е редактирана (20-05-06 11:57)

Автор: Virgin_Steel   
Дата:   20-05-06 12:06

Marillion , язък че носиш ника на една от любимите ми групи, я кажи къде точно бъркам.
И съм цитирал нещо, което се пише и в ревютата на www.steves-digicams.com ,дсресоурс и тн и тн...
Кое ми е 12 годишното?[smilie24] Че все едно и в тоя форум няма многознайковци дето ей така скачате да спорите с вовеки-веков истини написани от истински професионалисти.

П.П. Аз съм Amorphine

Дата:   20-05-06 12:14

Не цитирай сайтовете просто така, а давай конкретни линкове. Ти просто не правиш разлика между намаляне на размера на снимката и цифров зуум. Пак повтарям - снимаш на 5 мп примерно с максималния си оптичен. Вкарвайки цифвров или намаляш резолюцията - това е, което ти цитираш, но не разбираш, или интерполираш снимката и става мазало. В първия случай не се губят пиксели, защото намаляваш резолюцията. Но не може на апарат с 4х оптично, да снимаш на макс резолюция (примерно 5 мп) и да вкараш още 4х цифрово и снимката да остане на 5 мп без да е интерполирана. Разбираш ли го това ?

Автор: asahi   
Дата:   20-05-06 12:15

Цифровия (дигитален) зум е маркетингов трик, унаследен от любителските видеокамери. Той няма реално приложение в дигиталната фотография, тъй като функциите му се изпълняват по-успешно от обработващите програми като Фотошоп и останалите.

Най ценното свойство на цифровия зум е, че може да се изключва.

ВърджинСтиил, в посочените от теб сайтове сме чели доста не-до-там верни неща. От тях лично ползвам само някои цифри от техническите характеристики на представените модели. Останалото е субективизъм, предопределен от оношенията между пишещия и поръчващия.

(малка редакция на правописни грешки)

Публикацията е редактирана (20-05-06 12:39)

Дата:   20-05-06 12:29

Най ценното свойство на цифровия зум е, че може да се изключва.
Тук съм напълно съгласен...
PiToMeN пак ти напомням, че това, което написах беше в контекста на казаното от djssss "Няма да снимам за билбордове", което автоматично отрича вероятността да съм говорел за интерполиране в оригинален размер !!!

Дата:   20-05-06 12:35

Много бързо мина на друга вълна. Ти твърдеше, че цифровият зуум (на канон) си бил равносилен на оптичния, щото пикселите били реални, не знам си кви...
аз дори се хванах по онзи див цитат, защото и той не ти беше ясен:

Това, което си цитирал, сега ще ти го визуализирам точно по описанието, за да разграничиш нещата.
Това е една снимка, снимана на 5 Mpx

Ако включим цифровия zoom 3x фотоапаратът ще направи това.

Точно както е описано в цитата, който даваш на всеизвестния фотограф, резолюцията не е вече 5 Mpx, а далеч по-малка. Да, пиксели определено има от къде да вземе - нали кропва.
Това е принципът на този тип дигитален zoom. Снимка се получава само на част от матрицата, а не на целия образ, който може да се заснеме при пълната резолюция.

Автор: simbon4o   
Дата:   20-05-06 12:49

дигиталният зуум няма фотоапарат който да го прави по-добре от фотошоп или друга интерполираща програма [smilie5] :). Това и малките деца(дето могат да снимат) го знаят [smile]. Има един ebook към сайта там пише много и полезни неща, четете. Може да се ползва този зуум с цел бинокъл(да видиш нещо надалеч) реално за друго не става, просто влошава качеството на снимката, по-добре да е на малки точки кроп от снимка, от колкото да ползвате диг. зуум да го хванете нещото в кадър.[shtrak]

Автор: boni   
Дата:   20-05-06 13:04

Всичко зависи от размера, при който ще се печата.
В този аспект при еднакъв размер на печат от 8мп фотоапарат може да се постигне много по-голямо фотоувеличение, отколкото от 3мп фотоапарат, независимо, че оптичното увеличение на двата е еднакво.
В този смисъл 8мп камера с 12х варио , отговаря на 3мп с 19х варио.
Разбира се е безсмислено да се използва екстрата "дигитален зум" в самия апарат, защото по-късно това можете да си го направите в компютъра далеч по-успешно.

Дата:   20-05-06 21:31

boni точно това се опитвах да кажа...най-накрая няколко човека да ме разберат [smilie24] [beer]

PiToMeN а на теб прителю ти препоръчвам да препрочетеш написаното ми в онази тема , моля те.ЩЕ е за твое добро, защото никъде не съм се опитал да говоря за цифровия зуум, като някаква самостоятелна благинка... [smilie3]

Публикацията е редактирана (20-05-06 21:33)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   20-05-06 22:05

Цифров зоом - нема такова животно. Ако го има в апаратчето ви, значи е рекламен трик, и е предназначено за неразбиращи.

Също тъпо е да си мислите, че ако апарата ви прави 3072х2304пиксела, то като отрежете парче от това 1024х768 (направите кроп, и го броите за...зоом) то ще е равно по качество на апарат които си снима на 1024х768.
Няма да е равно - по-зле ще е [smilie18]

Дата:   20-05-06 22:25

Eee, поне да имаше малко чест, ами то:

Твое изказване в датабг
""
Да си чувал, че наситеността и дигиталния зуум могат да играят роля на оптичен зуум? Не си нали? Ами чети и се учи...Да не говорим, че пикселите и оптичния зуум далеч не са най-важните неща за един апарат.А пък с това изказване 'малка матрица' изби рибата просто ""
Да, ок... и за твое сведение, поради малки матрици доста апарати шумят. Ама аз не разбирам, така че не се обаждам.

След това намери оня цитат, който го има тук в първия пост...

Е, ти чети, мамка му, аз съм чел.

Автор: klamer4e   
Дата:   21-05-06 22:58

Проследих целия "двубой" и мога да кажа, че djssss вероятно си няма и понятие от това, което пише...но нали трябва да се намери някой "умник" който да оплюва...
Що се отнася до Amorphine (Virgin_Steel )- той много умело се опитва да се измъкне...като едва ли не се опитва да каже, че другите не са разбрали правилно изказването му за цифровия зум . А то беше, че цифровият зум (при Канон) и наситеността играят ролята на оптичен такъв. Цитирам част от 2-то мнение на Аморфин(в Датата-откъдето започна всичко...):
"Да си чувал, че наситеността и дигиталния зуум могат да играят роля на оптичен зуум? "

Публикацията е редактирана (21-05-06 22:59)

Автор: 2metraninja   
Дата:   22-05-06 01:25

А'уе бирчеди - и двамата май говорите за едно и също нещо, но колегата от дата.бг просто не се изразява много добре и затова му изглеждат така изказванията. А, да - и да пускаш в подкрепа на думите си цитат от някой велик фотограф, написани на шльокавица...[smile] [thankyou]

Дата:   22-05-06 11:56

И освен това великият фотограф обясняваше съвсем друго нещо - изрязване от снимка с голяма резолюция. Така се получавал zoom...може би, за сметка на размера.

Автор: Marillion   
Дата:   22-05-06 13:02

Virgin_Steel
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Форума на дата.бг
[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Значи имам апарат, който е 6 мп. Имам примерно 12х оптично увеличение и 3х цифрово. За да снимам без да интерполира фотоапарата намалям резолюцията на 2 мп давам 12х + 3х и си имам файл 2 мп с качество на 6 мп - с реални, неинтерполирани точки. Като от това не страда качеството, въпреки включването на цифром зум и интерполиране...

Голяма далавера.
До тук - това разбрах.

Отивам да намалям мегапикселите, щото повече от 1024х768 за снимка 9х13 не ми трябва.

Автор: Cristinel   
Дата:   22-05-06 13:03

(\__/)
(='.'=)
('')_('')

е това е мнението ми ...

първа  назад  1     всички  напред  последна