Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Колко е кропфактора при обектив от Пентакон сикс закачен на 300D
Автор: strong94   
Дата:   28-03-06 18:47

Интересувам се по какво число се смятат милиметрите на обектив от такъв апарат за да се получи на колко милиметра съответства при 300 дизела.

Отговори на това съобщение
 Re: Колко е кропфактора при обектив от Пентакон сикс закачен на 300D
Автор: SLR   
Дата:   28-03-06 18:51

x1.6

Дата:   28-03-06 19:02

По 1.6 е от лаика формат а доколкото знам Пентакона се води средно форматен и до лайката има кроп които мисля че се събира с този на дигиталката(1.6)

Автор: SLR   
Дата:   28-03-06 19:07

Хммм,има някаква логика,я по добре да се изкаже някой по компетентен[smilie8]
[beer] [beer] [beer]

Автор: nrk   
Дата:   28-03-06 19:13

Всъщност няма никаква логика, кропа си е 1,6 :)

Автор: dekov   
Дата:   28-03-06 19:31

От както съществува фотографията фокусното разстояние си е фокусно разстояние.
Никой никога не е казвал, че лайка формат има кроп фактор спрямо 4,5 х 6 см, или спрямо 6х9 см.
80 мм. са 80 мм за който и да е формат, но за Пентакона се явява нормален, със зрителен ъгъл около 45 градуса, (не ми се рови из книгите за точното число), за лайка се явява дългофокусен, а за цифровите се явява по-дългофокусен.
Ще намеря време да ви дам таблица за зрителните
ъгли за различните обективи при различните формати и матрици.
Всички си говорят за кропа ,а си нямат прдстава за зрителния ъгъл, който в същност се променя от кропа.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   28-03-06 19:33

Обектив от Пентакон сикс закачен на 300D си е жив идиотизъм [smilie18] [smilie5]

Дата:   28-03-06 19:43

Защо бе Mobby обектива ли не струва или какво, обясни ми да знам дали да се набутвам за предходник 60 кинта.

Дата:   28-03-06 19:48

Обектива е коригиран за 6/6 сантиметра кадър!
Сравни сега твоята матрица как се вмества вътре в това 6/6 сантиметра?[smilie5] [smilie18]
Не Цайс...лайка да беше...ама козата си сака пръч [smilie3]
Да го сложиш на 24/36 мм. иди-дойди ...бива от немотия....но на кроп от 24/36 мм си е идиотия [smilie5]

Дата:   28-03-06 19:53

А тя добива вече застрашителни размери!!

Автор: snooper
Дата: 26-03-06 22:44
Скоро с един такъв флектогон и макро-пръстени си поиграх на 20Д-то бая кадри - много приятно ме изненада тоя обектив, ако не си бях взел скоро каноското 50 макро можеше да отнеса като стой та гледай един такъв..

/от обява от базара - става въпрос за флектогон 4/50 от пентакон сикс/[smilie18]

Виж, ако ще си правиш тит-шилт да си поиграеш...става. Нали точно тит-шилт обективите се коригират далеч над рамките на кадъра [smilie3]

Автор: Julius   
Дата:   28-03-06 19:54

Я да видим какво има тук... [smilie7]

Автор: ahab   
Дата:   29-03-06 00:21

Мобиии - английския :)

shift - tilt
шифт - тилт
измествам - накланям

Автор: bobihot   
Дата:   29-03-06 00:53

Малко теория:
при фотоапаратите е въведено основно понятие- "нормален обектив". Това е обективът, фокуса на който е най-близо до диагонала на кадъра. За 24х36=43мм :как се получава и защо Зенит считат че е 58мм?
По-късофокусните от него (нормалния) се наричат широкоъгълни, по-дългофокусните - теле. При това, едно и също фокусно разстояние в зависимост от реалния размер на кадъра (филма, ССД-то, не печатното копие) може да се яви нормален, широкоъгълен-ако е по-голям кадъра и теле като е по-малък. Съответното съотношение на кадъра за който е предназначен (ФФ:24х36) към използвания се нарича кроп фактор, в случая 1.6 за този Канон. Това означава, че диагоналът му е 1.6 пъти по-малък от ФФ. Съответно обективът ще кадрира като толкова пъти по-дългофокусен колкото е кроп-а, т.е. за 180мм х1.6=288мм.
както ти писаха в някои случаи е излишно да използваш с такава голяма разлика в размера на кадъра, защото се предполага, че са пресметнати с по-ниска рязкост, която да запазват по цялата площ и е вероятно да получиш по-добри резултати с по-малък размер, ако е проектиран за приблизително равен р-р? Но пък със сигурност ще ти даде иделна картинка до краищата...

Дата:   29-03-06 01:09

ahab
Добре , че ме светна как се пише тинтири-минтири..мноо съществено. Ето, че научих нещо от теб.
Ще взема да направА един списък на граматиците в този форум, и ще го интерполирам към фотографските им способности [smilie24]

bobihot
"По-късофокусните от него (нормалния) се наричат широкоъгълни, по-дългофокусните - теле."
не е верно....ТелеОбективи са спец.по конструкция обективи, частност на дългофокусните.
само това четох, щото ахаВ ме ядоса.

Дата:   29-03-06 01:23

Е, то ако се задълбочим стигаме до рибешки, огледални и обскури...
(та за краставиицатаа, детооо... патките на... Стоев, се оказа, че има и други дето ги снимат, без Неговото разрешение?:)

Автор: snooper   
Дата:   29-03-06 01:40

Ааа, Мобски, виждам продължаваш да ме цитираш [smilie5] Ами в студиото и с оптика за военни цели да снимам - все ми е удобно бре... очаквах разделителната способност на оптиката при флектогона да не достига за апс матрица, но както съм писал останах много приятно изненадан. А дали бих си го купил - ами за парите, за които се продава обикновено мц-то - да![beer]

Между другото, Моби, тая година може да поснимам и аз някоя буболечка - зарад това си везех аф, да ти подражавам [smilie25] [ezik] [thankyou]

Публикацията е редактирана (29-03-06 01:57)

Автор: Георги   
Дата:   29-03-06 01:42

Но пък със сигурност ще ти даде иделна картинка до краищата...

дамм, ако ти оцелее байонета :-)
че има реална опасност тия кютюци да го изпрощнат с хастара навънка [smilie10]

Автор: Георги   
Дата:   29-03-06 01:44

(си мечтае за един асахи супер такумар 100/4 макро да го пребори с горния кютюк на макро фотки)

Дата:   29-03-06 02:00

Стронг, пусни фотките де
-ония от "онова" място са ти страхотни- с него ли са?

Дата:   29-03-06 02:25

Да забодеш един пентаконски Флектогон 4/50 мм за 6/6 см. отпред на едно апаратче с габарити сходни на 6/6 см....и това пред избора на десетки нормални 50 милиметрови , че и макро..за 35 мм., е това не ми го побира акъла!!
Един обектив, в които 3-4 огромни предни лещи правят всевъзможни оптически еквилибристики, за да докарат образа до по-нататък класическата биотар схема (в него), която е в същия обектив!!, и по чиято схема са проектирани 90 процента от обективите - от зенит та до лайка, е това не ми го побира акъла!!
Да докарат образа от 50 мм. фокусно р-е, до кръг с диаметър 6 см, като така го правят широкоъгълен, а ти да използваш сантиметър и нещо около центъра на оста (и обектива да става всъщност силно тесноъгълен...дори не нормален), е това не ми го побира акъла!!
Всъщност..как ли го монтирате. Доколкото си спомням, в класическия преход от P6/М42 има проблем да се сложи такова стъкло...само дългите влизат, но явно вече има всичко на пазара.
Ще пробвам утре пак, да не се бъркам. Имам поне 2-3 прехода от P6/М42, нали АхаВ (може да потвърди)...но нямам пресен спомен защото...що ли не ми е хрумвало скоро да забода такъв обектив пред 35 мм. апарат дори[smilie5] [smilie3]

Дата:   29-03-06 02:31

Това е като да имаш физическо ограничение от 1000 Вата, и с тях вместо да си осветяваш спотово тенискорта в двора, да осветяваш половината квартал...и да казваш, че всъщност се вижда по-прекрасно от бял ден [smilie18]

Дата:   29-03-06 02:42

Забравих да включа в сметката и няколкото лещи метър (в повече - в този обектив), дето ролята им е да го направят "обърнат телеобектив", като така удължат работната му отсечка за отсега на Пентакон сикс, които е много по-голям от 50 мм. и всеки DSLR..че дори и в най-разточителните, може би в "Пъти"[smilie5] [smilie7]
Иначе осветлението...по хомогенно ще е разбира се , особено от масата ментета със светлината на свещ, ширещи се на пазара[smilie5]

Автор: Avon   
Дата:   29-03-06 07:51

Точно 4

Дата:   29-03-06 09:35

Bobi пуснал съм в профила ми 3 че от другите ми е трудно да избера по праволинейни ако ме разбираш, но днес ще пусна пък да става каквото ще да става.

Дата:   29-03-06 09:40

Значи благодаря на Moby за дейното участие макар и да не разбрах точно това което питах, макар че от написаното от него се потвърди нещо което бях чувал но не вях сигурен - че голямоформатните обективи са с по ниска разделителна способност но докато не пробвам просто не съм сигурен в по-слабите резултати от тези обективи, така че още си търся предходник от Пентакон - М42.
Та си остава въпроса ми в крайна сметка примерно обектив 90мм от Пентакон колко ще стане на 300D.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна