Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Правилният избор за Макро?
Автор: orlin   
Дата:   15-03-06 13:04

Кой е най-правилният начин за снимане на макро снимки? Разглеждам тези варианти:

1. Макро-обектив.
2. Удължителни пръстени или мех.
3. Обърнат широкоъгълен или зум обектив и поставен с преходник.
4. Макролеща поставена на нормален обектив.

Досега съм ползвал пръстени на М42, но преминавайки към цифров ЕОС съм поставен пред избор между тези варианти.

Пробвах с пръстени и преходник М42-ЕОС - да, става, но качеството на изображението с обектив Хелиос е далеч от желаното, може и аз да не го правя както трябва. Освен това няма ни фокус ни мерене както трябва на експозицията. Платка за потвърждаване ще помогне но само за фокуса.

Пробвах на ръка с обърнат китов EF-S 18-55 и мисля че образът е по-добър. Освен това зума действа и тук и не е необходимо да се комбинират пръстените за различно увеличение. Платката и тук ще свърши работа.

Макрообектив - не съм ползвал такъв - виждал съм само на картинка и не знам какво е увеличението и какви са предимствата.

Макролеща - също не съм ползвал.

Нека тези които снимат и имат реална представа за качеството, да дадат своето мнение. Доколко "евтините" варианти - пръстени или обърнат широкоъгълен ще могат да отговорят на едно достатъчно качество? Не съм склонен да дам 1000 лева за обектив, а за леща зависи от съотношението качество/цена.

Макроснимките са около 1/5 от досегашните ми снимки - към 400-500 имам досега, снимани на Зенит с пръстени.

Отговори на това съобщение
 Re: Правилният избор за Макро?
Автор: Стоев   
Дата:   15-03-06 13:07

Някой споменаваше че се обръщало твърд, а не вариообектив. Не съм го правил още.

Автор: Julius   
Дата:   15-03-06 13:31

Експозицията би трябвало да ти я мери коректно, нали си с ТТЛ. /между другото, когато снимам с пръстени затварям диафргмата преди снимката, въпреки че пръстените ми запазват автоматиката/ Ако я затвориш предварително, ще има промяна в експозиционните стойности... в противен случай би я недоекспонирало!

Ако не ето ти една формулка с която може сам да си сметнеш вярната експозиция:

Експозиционния фактор = (1+У) на квадрат, където У е увеличението! Т.е. ако увеличението ти е 1:2 или 1/2х формулата ти дава следния резултат: (1+1/2)2 = 2.25! В тоя случай трябва да увеличиш скоростта с експозиционния фактор или да отвориш блендата с реципрочната стойност /в случая ~ 1 f-stop/!

Автор: ROLIK   
Дата:   15-03-06 13:45

според мен какво ще използваш зависи от това с какъв апарат снимаш.това не си уточнил..

Автор: DimKo   
Дата:   15-03-06 14:37

Хубава тема [smilie24]

Автор: mrge.org   
Дата:   15-03-06 15:09

Бе май зависи и от това какво снимаш.
И моля уточни в точка 3. дали имаш предвид обърнатия обектив да е поставен пред основния или вместо него.

Дата:   15-03-06 15:53

При макро-обективите увеличението е отбелязано, но ти сам също можеш да си го сметнеш! Един прост пример:
Да кажем, че искаш да снимаш обект с диаметър 3см, който да изпълни кадъра... приемаме че снимаш на филм или фул-фрейм /24х36/ и в тоя случай увеличението, което ще постигнеш е 0.8х /делиш 24мм/30мм - късата страна на филма/матрицата към обекта/. Като знаеш увеличението и фокусното разстояние на обектива с който ще снимаш, лесно може да си сметнеш и разстоянието до обекта, от което да го снимаш...
Формулата е: (f(1+M)2)/M или (50мм*(1+0.8)2)/0.8 = 20.25см!
където: f = фокусното разстояние на обектива /в случая - 50мм/; M - magnification /увеличение/!
С помощта на формулата можеш да видиш как се променя разстоянието до снимания обект
със смяна на обектива /да кажем 100мм/: Разстоянието до обекта се променя на 40.5см!
Затова за движещи се/плашливи обекти се препоръчват по-дълги обективи!

Иначе не е лошо да си имаш едно такова под ръка:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/hcve3026.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/117/a_1142428813_untitled.jpg

https://photo-forum.net/imgs/117/a_1142428813_untitled.jpg
Иначе за макро-пръстените има много теми, /дъвкани са доста/... нямат оптични елементи, не променят оптичните свойства на системата, но не макро - обективите по принцип не са конструирани за снимане от разстояние по-малко от отбелязаното им на тубуса... не че не могат... мен лично и тяхното качество ме удовлетворява! [smilie24]

Автор: IDA   
Дата:   15-03-06 16:12

Виж в търсачката под "макро". Тая тема е дъвкана много пъти.

Принципно, всичките варианти, които си изброил по-горе стават за макро и то много добре. Не е нужно да хвърляш огромни пари за макро обективи. Просто трябва доста да потренираш, докато се научиш бързо да хващаш обекта в кадър и щом ти хареса фокуса, да натискаш, без да размърдваш апарата. Работи със затворена бленда и на първо време ползвай светкавица, докато се научиш. По-нататък можеш да започнеш да работиш и на по-отворена бленда за по-приятни ефекти, като например боке, игра със светлината, портрети на насекоми и т. н. Погледни в профила на Pho. Той с един Хелиус прави чудеса. Вариантът преходник М42 плюс пръстени и твоят Хелиус или някакъв подобен евтин обектив (не широкоъгълен) на затворена бленда с цифрово тяло дава фантастични резултати!

Успех!

Дата:   15-03-06 16:40

Щом си на EOS-bayonet един от най-скъпите ти варианти е: взимаш ТОЯ обектив и правиш ТАКИВА снимки... [smilie10] [smilie7]
...
А и още нещо /последно обещавам... [smilie5]/:
Най-дългия ми обектив понеже е 100мм, но не е макро /имам макро-обектив, но е 50мм/! го използвам с пръстени
и резултата ми допада... но избягвам да го обръщам по друга причина: покритието на челната му леща е леко наранено и ако го обърна тя оставя следи върху филма... тъй като тогава става "рисуваща"!
В обратния случай нямам такива проблеми... всичко си е ок!
... с лещи съм снимал много малко /на B+W/, но нещо пак не ми хареса особенно /въпрос на личен вкус/!

Публикацията е редактирана (15-03-06 17:12)

Автор: orlin   
Дата:   15-03-06 17:24

ROLIK - Питам по принцип - иначе снимам с 350Д.

mrge.org - Обърнатият обектив е ВМЕСТО нормален обектив. Снимам най-вече цветя, по-малко други обекти като насекоми. Но какво снимаш зависи и от техниката която имаш.

Да, знам че темата е дъвкана, чета тук от повече от година, но аз питам кой начин е най-подходящ. Съобразно средствата които могат да се отделят и качеството което се достига.

Най-евтиният вариант е съществуващият вариант - пръстени + Хелиос. Само че на Зенита е добре, но на цифровия зле. Преекспонира, слагам корекция на експозицията, но образът е твърде размазан. Да не говорим, че за всяка снимка трябва различен набор пръстени и всяка смяна вкарва прах в апарата.

Вторият евтин вариант е обърнат обектив. Със зума се управлява увеличението и това позволява да сложа обектива с преходник, и да снимам доста повече без да го сваля.

Ясно е че макро-обектив за 1000 лева е най-качественото решение, можеше и да не ми го натъртвате.

Отново повтарям - търся мнения на хора които са пробвали и са се спрели на определен метод и са убедени че той дава задоволително качество.

Дата:   15-03-06 17:38

orlin - ами всеки начин е подходящ, в зависимост от средствата които могат да се отделят... [smilie5]

Аз ти писах: снимам с макро-обектив и пръстени. Не обръщам обектива и не ползвам лещи!

От друга страна ако питаш Mobby_Dick - той ще ти каже че с SLR макро не се снима...

така че, никой начин не е подходящ, независимо от средствата, които могат да се отделят! [smilie5]
Апропо: никой нищо не ти е натяквал... може би ти си малко по-докачлив отколкото трябва! [smilie3] Недей! [beer]

Автор: Kanonir   
Дата:   15-03-06 17:46

Определено макрото е най-добрия вариант и при положение че обектите ти са основно цветя защо да не е това
Цената е поносима и имаш прекрасен 50мм за обща употреба и много добро макро до 1/2 от реалния размер (с пръстени става повече), без почти никакви проблеми с дифракцията на малки бленди!

Автор: onlineivo   
Дата:   15-03-06 17:50

Правил съм следният експеримент: на цифрово тяло след преходник EOS-M42 слагам 2 комплекта по 3 пръстена, накрая sonnar 135/3.5 и пред него държа на ръка обърнат Юпитер 9. (Просто с такива обективи разполагам) Увеличението е убийствено !!! Качеството не можах да го докарам обаче [smilie2] Може и да стане де, само веднъж съм си играл до сега.

Въпрос към по-опитните: Блендата на обърнатия обектив трябва ли също да бъде затворена?

Автор: tarzan   
Дата:   15-03-06 18:12

Лично аз започнах от най-евтиния вариант като теб от М42 с пръстени и резултатаите бяха добри, но с подходящи обективи: те трябва да са близки до макро или поне да имат снимане от много близо. Две подходящи алтернативи са Зонар 135/3.5(фокусира до 1м) и Флектогон 35/2.4(19см). С пръстени с тези обективи можеш да се доближиш до 1:2 (50% увеличение). Пробвал съм лещи, но резултата определено не ме задоволи. Обръщал съм нормален 50мм обектив, но и това не го препоръчвам много. От макротата които съм ползвал най-впечатлен останах от Такумар 100/4(SMC Macro Takumar). Рязък от 4 до 22 бленда и много добре конструиран(механиката е отлична). Стига само до 1:2. Сега ползвам Vivitar Series 1 90/2.5, който е 1:2, но със негов адаптер стига 1:1. Добавям и мях и тогава може доста да увеличава. Също много добър обектив. Ако човек има късмет може да го намери за под 100 евро за М42. В момента има няколко Пентакса за 120-150 евро на eBay. Алтернатива е Волна 50/2.8(за около 50-80 евро). Това дето ме дразнеше че няма скачаща бленда, но като оптика руснаците са се справили. Не препоръчвам Vivitar 50/2.8 1:1 струва ми се много мек. Това дето не съм пробвал е Пентакса 50/4(70-100 евро) и е един от първите на мерник. Vivitar имат и няколко зума с макро, които са невероятни, но не съм ги пробвал на макро, защото имам макро обективи. Ако си наистина сериозен с макрото трябва да потърсиш истински макро обектив. Останалото е компромис с качеството и ще се родиш като погледнеш през него(това не е Хелиос с пръстени). Това е предимството на М42: ползвам го на Минолта АФ, ти на Канон, само на Никон няма безкрайност.

Надявам се да съм бил ясен. Ако искаш нещо допълнително може по маила да питаш че не проверявам често форума.

Дата:   15-03-06 18:13

А като не искаш да попада прах в апарата вземи си един Макромех - М42! [smilie24] 35 лева едва ли ще те съборят! [smilie3]

Автор: egoucm   
Дата:   15-03-06 18:14

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/znpk1032.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/111/o_1142240858_macro---lale.jpg

https://photo-forum.net/imgs/111/o_1142240858_macro---lale.jpg

това го снимах с макро пръстени и хелиос 58 + преходник за ЕОС. не виждам проблеми с фокуса или меренето, макар че ако имах платка за потвърждаване на фокуса щях да съм по-доволен :)[shtrak]

Дата:   15-03-06 18:18

Само да добавя, на 50мм обективи ъгъла не забравяйте, че е по-голям /~ 46 градуса/ и "вкарва"
повече "излишна" информация, за разлика от един 200мм например, където ъгъла е 12 градуса.
Това му е другия недостатък, освен малката дистанция от снимания обект!

Дата:   15-03-06 20:25

Julius написа:

> Само да добавя, на 50мм обективи ъгъла не забравяйте, че е
> по-голям /~ 46 градуса/ и "вкарва"
> повече "излишна" информация, за разлика от един 200мм например,
> където ъгъла е 12 градуса.
> Това му е другия недостатък, освен малката дистанция от
> снимания обект!
Добави и за 300/ф4 [ezik] [beer]

Автор: IDA   
Дата:   15-03-06 21:09

Tова, че с Хелиоса ти преекспонира, а като направиш корекция (на експонацията, нали?) образът ти се размазва, никак не го разбирам. Просто работи в ръчен режим, където можеш да поставиш всякаква скорост. Блендата я задавш с гривната на обектива, като изключиш скачащата бленда, ако има такава. За мен единствената причина за размазването е или неправилно фокусиране или трепване на ръката. Просто направи тест като поставиш апарата на масата, сложиш примерно монета от 1 ст. пред обектива, внимателно фокусираш с придвижване на апрата към обекта, заключиш огледалото и заснемеш кадъра със самоснимачка. Така ще елиминираш риска от лошо фокусиране или трепване на ръката. Тогава, при правилно настроена експонация и бленда между 8 и 16, ще получиш идеален кадър, както с твоя Хелиус, така и с всеки твърд обектив от 50 до 300 мм фокусно разстояние.

Няма метод, който е "най-подходящият". Методът се подбира в зависимост от това, какво искаш да снимаш (статични или движещи се обекти), от какво разстояние, какво увеличение искаш да постигнеш и т. н. Вариантът пръстени плюс твърд обектив дава много добро качество, защото пръстените не влошават оптичните качества на обектива. Лещите пък са най-удобни за работа, защото не влошават светлосилата и са малки и леки и можеш да ги носиш навсякъде със себе си, без да влачиш чанта с обективи. Незаменими са за насекоми, които са много подвижни, но при много светли обекти, дават малко хроматични аберации. Те не са проблем, защото лесно се чистят във фотошопа.

Ако искаш, погледни макро кадрите в профила ми. Повечето от тях са правени с лещи, а останалите с пръстени. Нямам опит с обърнат обектив, но ефектът от него е същият, както при макро лещата. Най-много увеличенията и разстоянията до обекта да са различни.

И пак ти казвам, само опитите и тестовете ще ти дадат отговор на въпроса, кой вариант за теб е най-подходящият.

И прочети още веднъж много внимателно, какво другите са написали. Опитваме се да ти дадем полезни отговори на въпросите!

Автор: Prakticar   
Дата:   15-03-06 21:24

Julius, как не те мързи да смяташ толкова?
Ако зависеше от мен, всякакви сметки по-сложни от простото тройно правило трябва да се забранят със закон [smile]
Пък и в крайна сметка, ако е запазено TTL меренето, какво значение има увеличението?
Пуля се във визьора, докарвам го цветето да ми хареса и щракам. Нито знам, нито ме интересува увеличението.

Дата:   15-03-06 23:36

Prakticar написа:

> Julius, как не те мързи да смяташ толкова?
> Ако зависеше от мен, всякакви сметки по-сложни от простото
> тройно правило трябва да се забранят със закон [smile]
> Пък и в крайна сметка, ако е запазено TTL меренето, какво
> значение има увеличението?
> Пуля се във визьора, докарвам го цветето да ми хареса и щракам.
> Нито знам, нито ме интересува увеличението.
Ти се пулиш, ама Julius по научному направо твори с калкулатора - за кво и визьор като екстра [smilie5] [ezik] [beer]

Важното е ъгъла [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
(упс нацапах си бельото)

Автор: Георги   
Дата:   15-03-06 23:38

ривърсив ринг и завиваш наобратно китовия :)

и става адска работа. не като хубав макро обектив. но за 30 уева е перфект.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/squv9918.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/160/6_1133799116.jpg

https://photo-forum.net/imgs/160/6_1133799116.jpg

Автор: Георги   
Дата:   15-03-06 23:41

аа и не забравяй хелиос 40-2 [smilie24] [smilie24]

Дата:   16-03-06 00:12

Жоре, требе ми онзи статиФ, де му се кумя, и една макро шейна, да ти отнеса пъпката като бърз влак малка гара, с макропръстенчета и макролеща.... [smilie3] [beer]

Дата:   16-03-06 10:06

Стоев, аз за "твърд" 300мм Макро-обектив не съм чувал! Ти ако си - можеш да споделиш! Затова в примера горе посочих 200мм! А ако толкова държиш да се заяждаш с мен - дай на ICQ-то! Нямаш грижи! [smilie24]

Prakticar - ще си извадя от музея Zorki 4k-то /дето е телеметричен/ и ще ти го дам да снимаш макро - да видиш как е! [smilie24] [smilie3]

п.п.
Обикновенно не смятам като снимам! [smilie3]

А за неразбралите:
В случай, че не сте прочели, човека го интересуваше увеличението, което се постига с макро-обективите!
За това са и формулите! Айде със здраве... [beer]

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна