Автор: IDA
Дата: 21-03-06 11:51
За мен най-важното е да се улови моментът! Много по-малко ме вълнува въпросът дали всеки косъм от главата на спонтанно заснетия модел е идеално рязък. Уличната фотография не е студийна! Максималната гъвкавост и бързина на улицата са решаващи. Поради тази причина аз снимам с 11х варио обектив Sigma 28-300/F3,5-6,3. Той ми позволява да зумирам бързо от широк до много тесен ъгъл на кадриране и покрива 99% от всички обекти и ситуации, на които човек може да се натъкне на улицата. Аутофокусът е бърз и много точен, а обективът е много компактен и не привлича вниманието. Всичко това значително намалява вероятността да изпусна момента. И тъй като обективът няма стабилизация, в дългия край снимам на ISO 400-1600, а в широкия край на ISO 100-200 и F8-11. От 100 мм нагоре снимам при напълно отворена бленда (F6,3) или F8, ако е достатъчно светло. Който желае, би могъл да погледне улични кадри с този иначе доста "безславен" и евтин обектив в профила ми.
Иначе се присъединявам към Zoomaniac и само добавям, че успешното снимане на хора на улицата зависи най-вече от личното обаяние на фотографа, неговата комуникативност и добронамереност. За мен това е един от най-интересните и приятни начини да общуваш с непознати хора и дори да се запознаеш с красиво момиче, а България, за разлика от повечето други страни, където например могат да те арестуват за това, че снимаш хората, децата им или тяхната собственост, е истинско Елдорадо за уличната фотография.
Успех на всички!
|
|