Автор: Стефан
Дата: 23-03-06 00:08
Вчера по това време бях тръгнал да пускам нещо във форума, така да се каже репортаж от мястото на събитието, но точно тогава ми спря интернета. Да го пусна сега все пак, още повече че е свързано и с вечния и вече станал банален въпрос в репортажната фотография.
Все някога и това трябваше да се случи... Буквално под прозореца ми преди малко (към 22:15) на Цариградско шосе стана катастрофа. Както си седях и четях форума се чу страхотен трясък, погледнах наляво през прозореца и успях да видя как една кола се премята през мантинелите и се приземява на покрив в локалното платно! Чак по-късно разбрах че е имало и втора кола, която е спряла катурната настрани малко по-надолу.
За щастие май се размина без жертви. Хората излязоха сами. Трябва да отбележа, че Бърза помощ реагира доста бързо. Едната линейка даже влезе в насрещното движение от към Орлов мост, за да не обикаля дълго. От горе, от терасата изглеждаше доста зловещо смазана предницата на колата и се бях разтревожил, че няма начин да няма жертви, но по-късно като слязох видях че не е толкова зле, а и както казах хората сами излязоха доста бързо, дано да няма някакви усложнения.
По принцип се притеснявам да снимам такива работи, но като стане такова нещо под прозореца ти, няма как да не му обърнеш внимание. Не беше особено добре осветено и апарата ми не може да снима на 3600 ISO, но ето какво щракнах:
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=616&AlbumId=45953
и
2 стр.
В момента ги качват колите или по-точно колата и това което е останало от другата, за да ги откарат.
Та както казах, някакси ми е неудобно да извадя фотоапарат при такава ситуация, дори и да няма нищо нередно, дори и да не преча на никого. То си личи и от кадрите ми, че са все от дистанция и не особено качествени. Някои други на мое място сигурно не биха пропуснали възможността да снимат още неосвестилите се ранени хора... И много други биха ги оплюли за това... макар че много шедьоври (както със така и без кавички) в репортажната фотография са се раждали именно така. А понякога такива кадри се оказват наистина важни - спомняте ли си преди 3 години снимката на взривения Иван Тодоров - Доктора, опитващ се да се измъкне от димящата си кола. Изглеждаше като демон от отвъдното. И почти на същото място, само 50м по-надолу, веднага след спирката, точно пред Полиграфическия комбинат. От където съответно веднага наскачаха фоторепортерите на 24ч и Труд да го снимат...какъв шанс за тях - взрива е бил почти километър по-нагоре, но колата спря точно пред редакциите им...
По тези въпроси се замислих особено след като тази есен на междинната станция на Сопотския лифт станах свидетел на друга трагедия. Един джип се беше преобърнал, шофьора беше загинал. Екипа на Бърза помощ пристигна с лифта, няколко седалки след мен. Нямаше какво да направи освен да констатира смъртта. Джипа никой не смееше да го пипне преди да пристигнат пожарникарите или планинските спасители, за да не тръгне надолу и да повлече други хора със себе си. Лекарката ми се скара че снимам, въпреки че бях далеч, дето се казва снимах по-скоро изгледа към Сопот, от колкото катастрофата. На снимките ми въобще не се виждаше загиналия, по-скоро ставаха за репортаж за действията на Бърза помощ в необичайна обстановка, в планината обикновено се надяваме на ПСС, в случая поради това че беше точно под станцията на лифта бяха успели да се качат на място. Но жената беше наострена, защото се е нагледала на достатъчно смърт...
|
|