Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 CCD vs CMOS... Предимства и недостатъци?!
Автор: apollo   
Дата:   18-03-06 11:10

Както и да са го решили въпроса от Канон, явно са го направили добре и са успяли да се справят с негативите на CMOS!

Обаче конструктивната разлика между двата типа матрици си остава, което предполагам макар и малко оказва влияние в някои параметри!

Има ли такова нещо, защото и аз съм изправен пред DSLR избор!:-)

Отговори на това съобщение
 Re: CCD vs CMOS... Предимства и недостатъци?!
Автор: dimi_borgir   
Дата:   18-03-06 11:29

Аполо,

Виж тук пише интересни неща!

И мен ме интересуваше тая тема, и вече направих решение, но не на основата на CCD/CMOS. Според мен има по-важни критерии за избора на апарат, но това си е според субективните нужди на всеки.

Виж, има вече разлика между традиционални "мозаични" сензори и сензори като Foveon X3. Това мен ме интересуваше особено. Но Кен Рокуел казва:
Yes, the concept of the Foveon sensor itself is magnificent, unfortunately it's only made available in a camera from a source which, for me, has a lot of shortcomings. Don't buy a camera based just on a novel sensor, since many more things are more important.

Както ти казах горе - важен е апарата като цяло -, но има и много други мнения.

Чао и поздрави! [shtrak]

Автор: Gen   
Дата:   18-03-06 13:57

В Olympus E-330 ще има нов вид матрица LMOS която давала няколко пъти по добра чувствителност към светлината и съответно много по-малко шум. Гледах някакви тестове на 3200 ISO нямаше никакъв шум или поне в тестовите снимки не се виждаше.

Дата:   18-03-06 17:16

И аз така четох но... да не е като при Оли Е500, който шуми по малко от Е300 на високи чувствителности просто защото МАЖЕ...

Чакам с нетърпение ревюто на Бони но ми се струва че чудеса едва ли са възможни при същия размер на матрицата!

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   18-03-06 17:19

apollo
какво точно питаш?

Дата:   18-03-06 17:29

Моби дик, насочил съм се към Канон! От това което четох в мрежата CMOS превъзхожда CCD единствено като разход на енергия! Канон по някакъв начин са преодоляли тези недостатъци но на каква цена...?!

Дата:   18-03-06 17:36

Между кои точно канони сравняваш?
Иначе разбира се, на този етап ако искаш голяма матрица - CMOS, и какво има да мислиш по нея - те други са я измислили, и алтернатива няма.

Дата:   18-03-06 17:41

Както и да е... крайният резултат от 350D ме устройва и сигурно ще е той!:-)

Автор: shadowhand   
Дата:   18-03-06 17:44

"Изберете CCD вместо CMOS матрица, тъй като първата има някои съществени предимства – висока чувствителност в съчетание с по-ниски нива на шума (което води до по-чиста и качествена картина). От друга страна, CMOS сензорите са много по-евтини за производство и консумират до 100 пъти по-малко енергия при работата си. Те могат да се окажат добър вариант, когато търсите ниска цена и дълъг живот на батериите. Разбира се, от това правило има и изключения, когато говорим за водещи фирми в бранша. Така примерно Canon използват CMOS матрици за дигиталните си апарати със сменяема оптика от най-висок клас, но там съпътстващия хардуер и софтуер е на такова ниво, че са отстранени всички недостатъци на CMOS-а, като остава голямото предимство от ниската консумация на енергия."

https://photo-forum.net/ebook/page2-2.htm

Дата:   18-03-06 17:47

Браво!
"Така примерно Canon използват CMOS матрици за дигиталните си апарати със сменяема оптика от най-висок клас, но там съпътстващия хардуер и софтуер е на такова ниво, че са отстранени всички недостатъци на CMOS-а"

Колко дълбокомъдрено [smilie18]

Дата:   18-03-06 17:51

Това е като от рекламен надпис [smilie5]
Рекламата ни изпоубърка представите [smilie3]

Дата:   18-03-06 17:52

Всъщност това и аз го четох и ако наистина е така то ниският разход на енергия ще ми свърши перфектна работа за определен тип снимки/астрофотография/!:-)

Автор: carl_cox   
Дата:   18-03-06 17:55

apollo - кво те мъчи нали вече си избрал цар CANON [smilie5]

Дата:   18-03-06 18:06

Остава и да го взема!:-)

Автор: carl_cox   
Дата:   18-03-06 18:11

ба вземете са за вечни времена [smilie5]
-аз ей са бех до техно маркета-гледах че имаше неква промоция на тоз канон:)

имаха го и в наличност -за разлика от "МАЖЕЩИЯТ" OLY E500[smilie6]

няква руса мацка вежливо ми обясни, че OLY-тата бързо ги продавали [smilie7]

успех в придобиването на CMOS матрица[smilie24] [smile]

Автор: boni   
Дата:   18-03-06 18:14

Ами факт е, че засега единствено канонските CMOS матрици успяват да достигнат наистина реално ниски нива на шум и при високи чувствителности 1600 и 3200ISO. Големите CMOS на Сони за сега са далече при 1600 и 3200, което се вижда много добре при матрицата използвана в Nikon D2x и R1 (тя е един и същ тип между другото. При R1 e леко орязана по края)
Между другото това горното съм го писал аз и не е никакъв рекламен надпис, а е факт.
При ниския клас - сапунерки наистина CCD е много по-добре от CMOS, a по времето когато го писах големи CMOS правеха само Канон.

Дата:   18-03-06 18:23

Е-330 е в мен от няколко дни. Шумът при 1600ISO е по-нисък от този на Е-500 и Е-300 и вече е горе-долу съизмерим с DSLR-ите от рода на 350Д и Д70. Обаче за сега го гледам само в JPEG, не мога да отворя RAW през CS2, за да видя без шумоподтискане как ще е.

Дата:   18-03-06 18:25

boni
Като говориме за дигитализирана фотография, добре е да имаме впредвид, че тя все повече навлиза в обсега на такива мастодонти от електронния свят, като Sony и Panasonic.
Те отдавна взеха лидерството в елекрооптичната индустрия.
Като няма филм - така ще става все повече и повече.
Опасявам се, че и Канон и Никон само ще им подскачат по гайдата, и няма да могат един апарат да направят сами. Вторите, по всяко време могат да пуснат нещо свое по-по-най от тях. Достатъчно е , да комбинират лидерството в електрониката си, с лидер в производството на оптика.
Уви, и Никон и Канон са само в масовите сфери на първото и второто.

Когато говориш, че Канон прави нещо "уникално" в матриците, то ми е леко смешно.
Нека не бъркаме пазар, разработка, зарибяване...със сериозните неща [smilie3]
Гледаи кои после прибира парсата от пазара. Кои вдига и сваля летвата на продажби, цени и т.н. - това са разработчиците [smilie3]

Дата:   18-03-06 18:39

Boni,
chakame twoeto review s goliam interes!!!
Sorry za latinicata :-((

Дата:   18-03-06 18:48

Ето от Е-330 на 1600 ISO.
Разбира се, за да се види на какво е способна тази камера ми трябва хубав твърд обектив и възможност да отворя RAW файловете през CS2
http://belfo.photo-forum.net/E-330/1600-1.jpg
http://belfo.photo-forum.net/E-330/1600-2.jpg
http://belfo.photo-forum.net/E-330/1600-3.jpg

Eto i na 100ISO v shirokougulnia krai na kitaka :
http://belfo.photo-forum.net/E-330/100-1.jpg

Моби, не подценявай Канон, това е единствената фирма,която няма нужда от обединения с когото и да било и го доказва убедително за сега. Не знам кое е реклама и кое не, но е факт, че са доста по-напред от останалите, аз самия видях на какво е способен 5Д, няма нужда да чета реклами и да си говорим за зарибявания, когато фактите говорят....[beer]

Дата:   18-03-06 20:38

boni,
мекичък ми изглежда.
Дано да е от обектива.
Големи надежди възлагам за този апарат.

Дата:   18-03-06 20:54

"аз самия видях на какво е способен 5Д"
- на какво е способен 5Д, или на какво е способна матрица 24/36 поставена на фотоапарат, проектиран за работа с обективи за 24/36 [smilie5]

Ако говорим за филмов апарат, то старта е по отворен - резултата зависи от апарат-обектив-филм(външен консуматив).

Ако говорим за масов цифров апарат СЕГА - резултата зависи от апарат-обектив-матрица(вградена)-софтуер

"обединението прави силата"
Просто във вторият случай и настоящата реалност, нещата "вътре" са повечко, и са от различни сфери.
Не познавам добър филм с марка "никон","канон","цайс","лайка" [beer]

Засега е така в дигито.
Когато в цифрата, носителят стане отделен компонент от апарата (няма да е далеч това време), тогава нещата ще се променят пак...в посока към старата схема [smilie3]

Мразя унивесалните неща, ако трябва да ги мерим с професионалните [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна