Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Не би ли било по-добре - НЕ БИ!
Автор: tinman   
Дата:   13-03-06 14:00

всяка снимка, която отива в Избрано задължително да има данни за апарата, обектива, (лента,) скорост, апертура? (Може би с изключение на колажите.) Така е по всички сериозни форуми.

Публикацията е редактирана (13-03-06 14:18)

Отговори на това съобщение
 Re: Не би ли било по-добре
Автор: kaff   
Дата:   13-03-06 14:03

Пак ли се почна това е дъвканооооооооооо........
а тия с филма секретарка да пише кое как е.....[smilie19]

Автор: Pehata   
Дата:   13-03-06 14:03

Който иска - дава. Който не е дал - питаш го по мейла и ако иска ти дава...

Дата:   13-03-06 14:07

поне да се направи някакъв скрипт автоматично да извлича ЕXIF-a.

Автор: Стоев   
Дата:   13-03-06 14:10

къв екзиф след saveforweb?[smilie7] [ezik] [beer]

Дата:   13-03-06 14:11

е на филма такова няма и повечета сеиф фор леб и няма никакво инфо[beer]

Дата:   13-03-06 14:14

Всъщност, к'во ми пука, се ми е тая, оттеглям предложението.

Re: Не би ли било по-добре - НЕ БИ!
Автор: ALBIREO   
Дата:   13-03-06 14:44

Преди време и аз пуснах такова и ми го затриха ;).
Според мен има много голяма полза от елементарно описание на техниката за получаване на дадена снимка.
Апарат, обектив... това помага, когато човек се чуди какво да си купи.

Автор: boni   
Дата:   13-03-06 14:46

Дискутирали сме много по този въпрос.
Единственият начин да придобиеш представа за качествата на една камера са професионално направени тестове с много снимки в пълен размер, както е в dpreview.
От снимки в размер 700 пиксела можеш да придобиеш единствено представа ориентировъчно,колко е добър фотографа и ако е много добър, ще прави чудесни снимки и с лоша камера, така че да се заблудиш.
Това, което се прави по сайтовете с вписването на техника и обективи е с цел за водене на статистика и се ползва от фирмите вносители.

Дата:   13-03-06 14:49

Според мен Albiero това не помага ни най-малко!
Пак давам примера с Пощаров едно време, който снимаше с едно старо дърво Самсунг 330 и спечели дори награди с него. Маса народ си купи дървото тогава заради неговите снимки и после рева здраво[smilie18]
От художествена фотография да си правиш изводи за камерата е пълна лудост още повече от размер 700 пиксела!!!! Който иска да гледа тестове и да сваля снимки в пълен размер при различни светлинни условия. Тва е.

Дата:   13-03-06 14:56

boni - [smilie24] [shtrak]

Дата:   13-03-06 14:59

boni-[[smilie24]
ама всеки си мисли че техниката прави снимката[beer]

Автор: J0R0   
Дата:   13-03-06 15:00

tinman - най-лесно е да пишеш предложения, които някой друг да изпълнява.
Но по-правилния път според мен е да дадеш личен пример в това отношение.
Да въведеш на твоите снимки тия параметри.
Утре някой ще види от теб, ще му хареса и той ще направи същото.

Дата:   13-03-06 16:30

Аз бих ги писал, к'во толкова. Това донякъде е въпрос на уважение към форума и публиката. Освен това, можа да се направи така, че тези данни да са задължителни само за снимки, участващи в конкурси и/или за снимки надхвърлящи определен брой точки, да речем над 100. Не ме е грижа да знам как е снимано всичко, но за някои неща, които си заслужават, ме интересува.

Автор: ukk   
Дата:   13-03-06 19:10

ще е много полезно за леймъри и учещи се като мен да видим с какви параметри е правена дадена снимка [smilie24]

поддържам предложението да се показват някакси тези параметри. [smilie24]

виждал съм го дори и по фрий пъблишинг софтуерчета - кликаш шоу EXIFF и се учиш. [smilie24] [smilie8]

Дата:   13-03-06 19:19

Ами ето ви една безплатна програмка
ViewEXIF - само 700 КВ е.
Дърпаш, инсталираш и после с десния бутон на мишката още онлайн ти показва екзифа на снимката, без да я сваляш на компютъра си.

Автор: onlineivo   
Дата:   13-03-06 19:20

Бони, сигурно толкова отдавна си се учил да снимаш, че си забравил на какво си обръщал внимание тогава. Има обаче един определен етап от развитието в който изпитваш голяма нужда да видиш тая снмика пред очите ти с какво е правена, с какъв обектив, на какво фокусно растояние, на какви скорост и бленда... и определено нямаш време и желание да изчиташ по 10 страници професионални тестове за всеки обектив за който чуеш че съществува! Трябва ти да започнеш отнякъде... например за да видиш че на скорост 1/200 не можеш да снимаш птица в полет още преди да набедиш обектива че е боклук... и др. Естествено не може да се спори с факта че снимката я прави фотографа а не фотоапарата, но в другите сайтове още честичко поглеждам от любопитство кой с какво снима. Най-малкото ако ти харесат снимките на някой автор можеш да погледнеш какъв избор е направил той" Шанса да снима със Скина е нищожен, а останалото носи важна информация - например за да стане ясно че качествени снимки се правят не само с DSLR!!!

Според мен нищо не пречи всеки да има в профила си списък от оборудване с което разполага и от падащо меню да си избира снимката с какво е правена, а EXIFа в повечето файлове се съхранява (не ползвам save for web) Варианта "Който иска да си пише" не върши работа, щото е голяма играчка. Когато EXIFа излиза сам, а оборудването го избираш с 2 клика - става!
И да не забравяме: Колкото и да си добър, конкуренция винаги ще има. [beer]

Публикацията е редактирана (13-03-06 19:39)

Дата:   13-03-06 19:21

Ето работещият линк

Дата:   13-03-06 19:26

Аз и другия го оправих и работи :-)
Много си бърз, бе!
Беше сбъркан първия линк за не повече от 30 секунди.
[beer]
Програмката я бива, аз понякога я ползвам и гледам.

Иначе - задължителен екзиф за снимки с по над 100 точки - ами не е сериозно. Айде помислете малко, как ще разбереш дали снимката ти ще събере 100 точки, нали параметрите се въвеждат предварително... Или ще си гледаш снимките всеки ден за да видиш коя колко е събрала и дали да добавиш екзифа?

Дата:   13-03-06 19:37

@J0R0:

Ами съвсем просто, може например рейтингът да се скрива и ако искаш да се види да трябва да въведеш необходимите данни, така както сега можеш да редактираш заглавието и коментара.

Дата:   13-03-06 21:46

Аз пак ви казах - единственият смисъл от това да има падащи менюта с обективи и апарати е да правим статистика за вносителите.
Всеки може да си напише в профила с какво снима и без да избира от падащи менюта каквото и да е и то се пише веднъж и остава там докато не го редактира или изтрие. А параметрите на снимката - 200мм, ф5.6, 1/300сек така или иначе трябва да ги напишеш ръчно. Аз си ги пиша обикновено.
Между другото много хора не обичат целия свят да знае каква техника държат в къщи...
За тези ,които искат да знаят кое на какви бленди се снима сме написали и e-book,който завършва със 100 характерни снимки с описани параметри[beer]
https://photo-forum.net/ebook

Автор: apov   
Дата:   13-03-06 21:52

аз незнам кой какво ще гледа след като почти всички снимки се обработват преди да се публикуват

Автор: bobihot   
Дата:   13-03-06 22:08

Ами аз откъде да знам на какви параметри съм снимал?

Автор: Prakticar   
Дата:   13-03-06 22:35

Интересно, много хора питат "Това с какво е снимано?", а само единици питат 'Това КАК е снимано?"

Автор: Стоев   
Дата:   13-03-06 23:27

tinman, ако снимката дето качвам не е умазана - пиша как е снимана.
ако съм си играл да я клепам у щопата - какво да пиша и да покажа?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна