Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за светкавица
Автор: LTG   
Дата:   27-02-06 00:42

Въпрос към тези, които разбират повече от електротехника:
Имам заедно със стария Зенит светкавица FIL II M (може и да е FIL 11 M), та интересува ме дали тя може да се използва с цифров апарат, или рискувам да го изгоря. При замерване с мултицет на жакчето дава 30 волта напрежение, но прескача и доста силна искра, от което ми се струва, че не е подходяща за използване [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за светкавица
Автор: asahi   
Дата:   27-02-06 00:47

Прякото измерване на напрежението на синхроконтакта със стрелкови волтметър е неточно - вътрешното съпротивление на уреда шунтира високоомната верига, в която измерваш.
Можеш да се довериш на цифров мултицет с високо вътрешно съпротивление.
Можеш да използваш тази светкавица с дигитален апарат ако си направиш тиристорен или транзисторен "преходник". Описан е в по-стари теми, има и схеми.

Автор: LTG   
Дата:   27-02-06 06:27

Напрежението го измерих с електроненн мултицет, но в момента на докосване понякога дава към 80 волта, а после спада на 30.
Ще се поразровя да намеря схемите.
Благодаря![smilie24]

Автор: dekov   
Дата:   27-02-06 07:42

Напрежението на контакта на тази светкавица е над 220v.Това е директно изправено напрежението от мрежата.За да я ползващ трябва да се направи не много сложна схема на тиристорен ключ, който да се задейства от много ниско 2-3 v напрежение и много слаб ток.Надали си струва е другата страна на въпроса.

Автор: GM   
Дата:   27-02-06 10:25

Ето ти схема http://sky.inp.nsk.su/~petrmv/flash.html

първа  назад  1     всички  напред  последна