Автор: volokin
Дата: 08-01-06 12:32
https://photo-forum.net/i/252454&TYPE=ALL
Значи това е схемичката която пускам по молба на Special_K.
Схемата функционира така: ако към фототрансистора Т1 е отправена светлина, то всяко нейно прекъсване, води до включване на релето "Re".
В схемата е оставена свобода за избора на Реле и Фототрансистор. При мен трансисторът е BPW40 с колекторен ток при светлина 6 милиампера, ъгъл на "хващане на светлината" 40 градуса и средна дължина на вълната 560 нанометра. Всичките части са леснонамираеми, ако не се лъжа в София има вече Конрад-Електроник. Релето е 12V/ и 50mA. По принцип може да се сложи всяко едно реле, включително и полупроводниково Solid-State в случай че се включват по-големи мощности.
Схемата я пускам и за останалите, тъй като при мен работеше като включвател на светкавица, т.е. ако се премине светлинната бариера предизвикана от един Laserpointer, се включва светкавицата.
Спешъле, според мен обаче трябва да търсиш друго решение от това за което ми разказа, поради факта, че куршумите летят със скорост близка до тази на звука, а и някой с по-голяма. Според мен трябва да "палиш" не фотоапарати, а светкавици и да държиш няколко апарата поставени на различни места с отворени бленди, на ниско ИСО и дори НД филтри пред обективите за забавяне на затвора до няколко секунди.
Изобщо ако някой има подобни решения няма да е лошо да ги сподели.
П.с. Схемата е взета от "Das Laser Praxisbuch" от Dirk R. Baur, издателство Elektor-Verlag, Aachen
|
|