Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 за Спешъл-а КеЯ а и за други които се интересуват
Автор: volokin   
Дата:   08-01-06 12:32

https://photo-forum.net/i/252454&TYPE=ALL

Значи това е схемичката която пускам по молба на Special_K.
Схемата функционира така: ако към фототрансистора Т1 е отправена светлина, то всяко нейно прекъсване, води до включване на релето "Re".
В схемата е оставена свобода за избора на Реле и Фототрансистор. При мен трансисторът е BPW40 с колекторен ток при светлина 6 милиампера, ъгъл на "хващане на светлината" 40 градуса и средна дължина на вълната 560 нанометра. Всичките части са леснонамираеми, ако не се лъжа в София има вече Конрад-Електроник. Релето е 12V/ и 50mA. По принцип може да се сложи всяко едно реле, включително и полупроводниково Solid-State в случай че се включват по-големи мощности.

Схемата я пускам и за останалите, тъй като при мен работеше като включвател на светкавица, т.е. ако се премине светлинната бариера предизвикана от един Laserpointer, се включва светкавицата.

Спешъле, според мен обаче трябва да търсиш друго решение от това за което ми разказа, поради факта, че куршумите летят със скорост близка до тази на звука, а и някой с по-голяма. Според мен трябва да "палиш" не фотоапарати, а светкавици и да държиш няколко апарата поставени на различни места с отворени бленди, на ниско ИСО и дори НД филтри пред обективите за забавяне на затвора до няколко секунди.

Изобщо ако някой има подобни решения няма да е лошо да ги сподели.

П.с. Схемата е взета от "Das Laser Praxisbuch" от Dirk R. Baur, издателство Elektor-Verlag, Aachen

Отговори на това съобщение
 Re: за Спешъл-а КеЯ а и за други които се интересуват
Автор: krassimire   
Дата:   08-01-06 12:38

Куршум, който се движи с 1000m/s, изминава 1 метър за 1ms, колкото е времето (приблизително) на светене на светкавицата, така че с обикновено оборудване не може да се снима. Трябват скороси надвишаващи 1/1000000

Автор: special_k   
Дата:   08-01-06 12:39

:)
Мерси !
Прав си за скоростта на куршумите, но си прав и за това че "някои" се движат по-бързо...:) има и по-бавни. 1/4000 е предостатъчна за целите ми. Ще се обадя когато стигна до последния етап.[smilie24]

Автор: kolov   
Дата:   08-01-06 12:40

Волокин,много полезно[smilie24] ,така може да се самоснимат светкавиците нали?,куршумите летят горе долу м/у 200м/с и 400м/с в зависимост от калибър и заряд

Дата:   08-01-06 12:42

Пример - "Макаров" 280м/с след напускане на цевта.

Дата:   08-01-06 12:43

Само релето трябва да отпадне според мен, релетата са бавни устройства, сработват за някъде между 10 и 100 ms.

Дата:   08-01-06 12:45

прави си, аз лично го правих за капка падаща във вода. ЗА куршум е много по-трудно, може и да не стане нищо, но си мисля че човек е по-хитър от куршума, и може да му дойде нещо на ум. Аз точно за това предложих палене на много светкавици една след друга, за запълване на инервала. Щтракането на много фотоапарати е още по-невъзможно, поради факта, че там скоростите са още по-малки вземайки предвид закъснението (ЛАГ-а) и т.н. Абе не е лесна задачата, нищо чудно да няма решение от този род. Може пък Гугъл да знае нещо[smilie11]

Автор: Brummaker   
Дата:   08-01-06 12:47

хе хе - ами с камера и после кадър по кадър ... [beer]

знам какво ще кажете, ама така е "най-безболезнено" като че ли ...

Дата:   08-01-06 12:48

ми те така го и правят, с високоскоростни, ама мноооого, мнооого скъпи устройства, не е като за нас [smilie2]

Дата:   08-01-06 12:50

:)
Моята десятка може да снима с вдигнато огледало. Всичко е въпрос на проба - грешка... Важното е че СТАВА, пробвал съм нещо такова ,а и съм виждал доста читави резултати с къде, къде по-скапана техника

Дата:   08-01-06 12:50

Релето е бавно, така е, но това може да се коригира с поставяне на "джаджата" на по-далечно място, за да има време да реагира.
Но е добре да има и други предложения, мен също ще ми е интересно, щото проблеми от рода колкото щеш[smilie3]

Дата:   08-01-06 12:55

280 m/s, при скорост 1/4000 дава седем сантиметра, така че пак куршума няма да може да се види, освен като някаква ивица.

Автор: Стоев   
Дата:   08-01-06 12:57

може и не като ивица, ако гледаш отпред...

Автор: Brummaker   
Дата:   08-01-06 13:01

е, за скъпите камери е ясно ... мисля, че и с "бюджетните" може да се измисли нещо...

Дата:   08-01-06 13:03

Стоев, само да не е прекалено отпред [smile]

Дата:   08-01-06 13:05

аз мисля, че има по-голям проблем, как да се прицели точно в лъча на лазерчето, така, че да прекъсне потока светлина към фототрансистора, С капки е безболезнено и безплатно [smilie18] , ама с куршуми май е по-скъпичко. И все пак мисля, може да се измисли нещо просто от рода, въпреки ограниченията на този вид техника, не може да няма начин.

Дата:   08-01-06 13:08

Може да се преправи светкавица да дава много кратък импулс чрез прекъсване на разряда с бърз ключов транзистор.

Дата:   08-01-06 13:10

А, ето едно интересно решение. Аз използувах онези светкавици от апаратите еднодневки, които струват стотинки.
Имаш ли някаква схемичка или можеш ли да начертаеш нещо от сорта?

Дата:   08-01-06 13:21

Мога да помисля, но това трябва да се експериментира и настрои според конкретната светкавичка.

Къде има такива за стотинки? [smilie10]

Автор: hose   
Дата:   08-01-06 13:22

добре а защо не помислим в посоката на високоскоростните камери - какво имам предвид - те работят на принципа без фиксиране на лентата от.... не си спомням точното име - де факто от малтийските кръстове в камерите - при нормален каданс всеки кадър се фиксира за части от секундата и после следващия
при високите скорости лентата просто преминава без да се задържа
/как решават проблема с размазването не знам - може би се саморешава пак от високата скорост/
мисля че е най-добре да няма светкавици а постоянно осветлиние и апарата да работи непрекъснато в режим 5-8 кадъра в секунда
тогава стрелбата трябва да е след пускане на апарата

другото което ми идва наум е да се изчисли разстоянието - но това е възможно само ако си сигурен в точната скорост на куршума - тогава може апарата да се постави на разстоянието което куршума изминава за 1 секунда /или повече/ и да се синхронизира със самоснимачка или нещо подобно което да пусне апарата 1 сек. преди стрелбата

задачката не е чак толкова сложна но има много неизвестни - когато опреш до времена които трябва да са с точност от милисекунди, не знаеш техниката с която разполагаш каква грешка и отклонение има [smile]

пожелавам успех!!!!

Дата:   08-01-06 13:29

Или май най-лесното решение е да се подмени кондензатора на светкавицата с такъв с примерно 100 пъти по-малък капацитет. Ако въобще импулсната лампа е спозобна на кратък импулс, това ще е решението.

Дата:   08-01-06 13:33

е то така е думата, ама от порядъка на малко повече пари от един филм, да речем 6-7 евро за парче. Аз имам няколко в къщи, но има и друго рещение, от битака при мен (Виена) мога да си купя светкавички за по едно две евро.

Дата:   08-01-06 13:43

Ако въобше е възможно да стане с обикновена фотографска светкавица, то подмяната на кондензатора ще свърши работа предполагам.

Автор: dekov   
Дата:   08-01-06 14:08

Светкавиците METZ например 45CT 45 CL които имат режим "W" winder дават в този случай импулс от около 1/10000 и ако се задейства с тиристорно реле има някаква надежда.

Автор: Niko24   
Дата:   08-01-06 14:26

Ето също нещо интересно, макар и далеч по-бавно от куршум.

http://www.fotocommunity.de/pc/pc/channel/2/extra/new/display/4673495

Пича задейства външна светкавица с помоща на звуков сензор. Простичко ...

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна