Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпроси за Панасоник FZ 30
Автор: ksuhorukov   
Дата:   13-02-06 09:57

Интересуват ме следнте неща:

Имам поляризационен и УВ филтър. Мога ли да ги използвам едновременно и има ли значение кой закачам първи. УВ ли да е към обектива или поляризиращия.

Интересувам се и откъде може да се закупи жило за този апарат. Спомням си че имаше някой тук във форума който собственоръчно изработваше такива. Някакви координати.

Как точно работят макро лещите. Т.е какво означава +2D и в какво се изразяват тези диоптри в разстояние.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпроси за Панасоник FZ 30
Автор: simbon4o   
Дата:   13-02-06 10:46

UV най-отдолу и винаги там ;). Pol върху него, когато трябва, жило от някой магазин, макро лещите нямам идея :) но увеличвават ;) виж да потърсиш cyper му е ника той има опит.

Автор: int_27h   
Дата:   13-02-06 11:44

За макро лещите, диоптъра означава на какво разстояние ти се проектира обекта, когато оптиката е фокусирана на безкрайност
Формулата е:
фокусно разстояние (мм) = 1000/диоптъра.

Т.е. с +2Д леща ще можеш да фокусираш на 500мм. А това е доста зле, в сравнение с макрото на апарата ти. Има смисъл от по-голям диоптър, и когато снимаш на безкраен фокус, сферичните аберации са по-малко от колкото на стандартното макро, но за сметка на това и дълбочината на фокус е ужасно плитка.

Например аз съм с около 9 диоптъра леща, с няколко елемента за подтискане на аберациите и дълбочината на която снимам с лещата е под 1мм. Доста трудно става нещо от ръка.

Автор: geminarius   
Дата:   13-02-06 12:43

Един въпрос и от мен - препоръчва ли се UV-филтърът да е постоянно на апарата, когато се снима през деня? [smilie11]

Автор: int_27h   
Дата:   13-02-06 12:51

geminarius, ами за чий си го сложил тогава тоя УВ :) То няма особен смисъл от него, освен ако не държиш да си пазиш обектива от прах и бъркане с пръсти. Ако снимаш фронтално срещу слънцето ще ти прави допълнителни бликове от вътрешни отражения, иначе не трябва да имаш видима разлика с или без него

Дата:   13-02-06 13:13

int_27h, аз питам принципно, не съм купувала филтри досега, новак съм... [smile]

Автор: apollo   
Дата:   13-02-06 14:48

Купувай бързо UV филтъра, слагай го отпред и го забрави там!!!

Това е най добрият начин да нямаш никакви проблеми с обектива!:-)

Дата:   13-02-06 14:55

Нещо друго полезно да препоръчате? Като ще пазарувам, всичко накуп да е, в покупките поне съм про [smilie5]
Статив, комплект за почистване и чанта имам, де [smilie18]

Автор: Julius   
Дата:   13-02-06 15:00

Избягвай да слагаш повече от 1 филтър върху обектива. За слагането - можеш и 10 да накачулиш един върху друг, но колкото повече филтъра, толкова повече повърхности стъкло/въздух, което влошава картинката. За мен лично използването на Ултра-Виолетов при условие че си сложил поляризационен е напълно безмислено.

Автор: apollo   
Дата:   13-02-06 15:00

Аз ако мислех така бих започнал с един 3х телеконвертор с голям кеф!:-)

Но най важна е голяма карта и още една батериика за да няма изненади!

Дата:   13-02-06 15:34

Може ли да се намери някакъв конвертор теле поне 2х на 55 мм или широк с поне 0.6 увеличение пак на 55 мм?

Дата:   13-02-06 15:42

Поляризационен или УВ да взема на първо верме? Какви са съответните предимства/недостатъци? [smilie11]
Картата ми е 1 ГБ, засега стига [smilie5], но втора батерия си ми трябва при моето темпо на снимане, а и от студа бързо пада зарядът [smilie23]

Дата:   13-02-06 15:52

УВ се препоръчва тогава, когато лъчите с най-къса дължина /сините/ са най-силни. Картинката тогава направо почва да "синее". Аз лично съм имал няколко УВ-та и всичките ги разпродадох - изобщо не ги ползвам... имам си капачки на обективите. [smilie5] Всъщност причината е че не ми харесваше изображението с тях.
...
По-добре преди да купувате прочетете нещо за филтрите - примерно ТОВА! Може и да си спестите някой лев! [smilie24]

Дата:   13-02-06 16:54

А пък току виж сте се зарибили и сте накупили всичките... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   13-02-06 16:55

Специално в България има ли от къде да се поръчват неща от този каталог, Julius?

Дата:   13-02-06 17:05

[smilie18] [smilie18] [smilie18] Айдееее първия зарибен! [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Вчера бях в Кодака на Шипка /до СУ/. Спират да работят с B+W. Аз съм поръчвал там - чакал съм по 2 месеца - и филтри и преходници - те моите бяха малко по-специфични [smilie5] /40.5=>49 и от сорта/. Колко ядове съм брал там. Поръчвам ND2x и ND4x и градиентен /ама такъв е по-удачен на Тифен щото горната половина като ти е с 2 ф/стопа по-тъмна и е кръгъл, а и на резба е удачен предимно за снимки тип небе/море, щото не можеш да го регулираш - винаги цепиш хоризонта на две равни половини/ на B+W. Давам капаро и след два месеца се опитват да ми пробутат някакъв на Хама...[smilie23] [smilie23] [smilie23] Колко съм ги псувал... При Деков има малко останали на B+W. От евтините си струват само Hoya. Но това си е лично мое мнение...

Дата:   13-02-06 17:26

Ей т'ва им е пълния каталог на B+W /7.08Mb/... За ръководство е идеален. [smilie24]

Автор: vasko_sh   
Дата:   14-02-06 00:53

Здравейте, аз съм притежател на fz 30 и често имам проблеми с почестването на обектива. Какво представлява комплекта за почистване. С какво се почиства предното стъкло на обектива. Благодаря предварително

Автор: simbon4o   
Дата:   14-02-06 10:28

нормален комплект с духало и препарат и кърпичка микрофибър е идеален. Ако има петна - препарата, затова слагай UV за да не чистиш нонстоп лещата, не е убаво. Ако е прах - духалката е идеална. Аз си взех от Кайков във Варна за 15лв комплекта.[shtrak]

Дата:   14-02-06 10:41

Тук можеш да видиш как да използваш това:
https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/jsxm6039.JPG
http://www.lenspen.com/media/components/store/products/product_lp_lrg.jpg

Автор: vasko_sh   
Дата:   14-02-06 11:19

В какви магазини се намира това

Дата:   14-02-06 11:33

За писалката ли става дума? Ами в повечето фотографски магазини би трябвало да има!

В София в няколко Кодака и в Халите съм виждал такива на НАМА.

първа  назад  1     всички  напред  последна