Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Снимки в пещери...
Автор: dani_koev_bg   
Дата:   12-01-06 13:32

От 5-6 години се занимавам със спелеология или иначе казано съм пещерняк. Имам огромното желание да снимам пещери, в които малко хора ще да имат шанса, куража, мотивацията да влязат, и да ги публикувам тук. Проблемът, обаче е, че малко ме е страх за сигурността на фотоапарата ми. Имам го от 2 месеца - FZ30 (впрочем е първият ми апарат). От физически удари, кал и вода мога да се постарая да го опазя, но това, което ме притеснява е влажността на въздуха. Често тя е 80-100%, а аз говоря за прониквания (престой в пещерата) от порядъка на 10-12 часа до 2-3 дни. Виждал съм колеги да овиват видеокамери със стреч-фолио... Не знам дали е удачно, пък и формата на моя апарат трудно би го позволила. Не знам... Мисля си за някоя сапунерка или пък фотолентов... [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Снимки в пещери...
Автор: gogo   
Дата:   12-01-06 13:39

:))) Nesto ne hvasta kirilicata...

Bil sum okolo 7 casa v Iagodinskata i ideia si niamam kak bih opazil tova nesto dolu :))

Az bih vzel niakoj mnogo kompakten cifrak ili zenita[smilie5] Stoto s nego kvoto i da udaris...[smilie5] [smilie5]

Дата:   12-01-06 14:16

А влагата не е ли в състояние да увреди филма или се лъжа?

Автор: adutsov   
Дата:   12-01-06 14:29

Най-доброто е да си куписх поджоден бокс, ама струват доста. По-големиа проблем ти е правилното осветление. Профитата слагат по 7-8 синхронизирани светкавици на разни места из дупката

Автор: kaff   
Дата:   12-01-06 14:33

седял съм в необорудвана пещера около 6часа с филмов никон 90х нямаше чак такава влажност на минавах през водопад разбирасе апарата бе прибран... по трубно е с осветлението бях забравил карбидки да взема, плочката на статива и разчитах на светкавица но е трудно само с нея. Има апарати за подводно снимане...... и много важно е аклиматизацшята,непромукаема термо чанта, вадиш снимаш и прибираш. Нямам опит при снимане на пещери млизал съм в 3-4 необорудвани ей тъй за кеф любопитно ми е но само веднъж носех апарат. Успех. А и тоя твоя не е за в пещери ще го скапеш вземи някоя смяна, зорки да не го грижиш[smilie24]

Дата:   12-01-06 14:33

Със осветлението горе-долу се справяме. Ползваме карбидното осветление по каските и ако не ни мързи вкарваме един газов фенер. Получават се интересни ефекти.
Къде (ако) в София мога да намеря такива боксове?

Автор: volokin   
Дата:   12-01-06 14:42

От това което съм виждал, е че хората снимат с профи камери, от рода на ЕОС 1, Никон Ф5 & Ф100 и т.н. Влагата е кофти, особено когато ще стоиш дълго. имам едно пещерско филмче, как снимат по пещерите но не ми се търси из ЦД-тата. Онзи австриец, снимаше с 3 светкавици, с един Никон Ф5. Носеше си всичко в един гумен сак, щото там се преминаваше през едно подводно езерце и се газеше яко във вода. Този Панасоник може и да издържи, чудеса се случват, но си е риск, да не говорим за удари. Много хора си мислят, че след като апаратът им е преживял удар и външно нищо му няма, всичко е Ок, да ама не, особено тези пластмасовите са пълна трагедия, оптичната им система е закачена на едни пластмасови щифчета, които са всичко останало но не и здрави, а по такива места често се удрят машинките. Един два пъти може и да го опазиш, на третия път няма. На нас например ни падна раничката във водата, добре че не си носих апарата, тогава Ф80, със сигурност нямаше да издържи на нахлулата вода, така понесохме малки щети, бих казал нищожни. Иначе съм мъкнал една аматьорска Минолта по пещери, ама там си беше нормално ходене, трябва човек да е пълен неудачник за да си счупи камерката, а и влагата не беше толкова голяма, пещерата беше със сравнително много входове.
С две думи, сигурното си е сигурно!

Автор: Ninety   
Дата:   12-01-06 14:44

Снимала съм в пещери и нямах никакъв проблем. Обаче снимах с една Практика, а те са железни. Не знам как ще се отрази влагата на цифров апарат. Те са по - чувствителни на тези неща и трябна да внимаваш.

Дата:   12-01-06 14:49

В България подводенбокс не сам намирал до сега.
напишете тук линканапишете тук линкаhttp://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=NavBar&A=search&Q=&ci=5237

Автор: newdiletant   
Дата:   12-01-06 14:51

много добро осветление се постига с петромакс, но ако пещерата е по-леко проходима, аз съм снимала веднъж и се отказвам да повторя именно заради ударите, на които неизбежно си подлагаш техниката. Разполагахме с няколко светкавица, поставени на противоположни страни[smile]

Дата:   12-01-06 14:54

Сега се сещам, че при майка ми имаше един Зенит, чието физическо състояние е под въпрос. Другата седмица ще отида да го издиря. Иначе с един приятел, също притежател на Зенит, ходим да снимаме и обикновено с нас носим 2 или 3 прониквачни торби едната, от които задължително само за апарата, завит в парцали. А в другата осветление и локум. [smilie6] Голям зор виждаме докато вкараме и изкараме всичките бумащини... И все пак, за боксовете?

Дата:   12-01-06 14:58

Петромакс, да. Но...
Чорапче: 5лв
Стъкло: 6лв
Газ: 3лв
Колкото прибирания и изкарвания от прониквачката, толкова чорапчета и евентуално стъкла. [smile]
Пък е и голяма хамалогия докато го запалиш.

Дата:   12-01-06 15:16

Виж линка горе можеш да си поръчаш такав бокс, който е като дебел найлонов плик. става за повечето SLR i SLRlike.напишете тук линка[http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=134012&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation/url]

Автор: kaff   
Дата:   12-01-06 15:19

правил съм снимки и на б-скрост като просветвам със светкавица на различни места но не е работа с карбитки си е гот но ти трябват повече

Автор: ачо   
Дата:   12-01-06 15:20

НА времето имах една Байрета Елекроникс и с неа сън снимал по дупките...на диапозитив обаче...Много компактен и удобен апарат беше ...
[beer]

Дата:   12-01-06 15:29

диодното осветление дава синкав отенък на образованита в пещерите, а карбидката топъл цвят[smile] Колкото и да е опасна, карбидката май е за предпочитане[smile]

Автор: migata   
Дата:   12-01-06 17:32

http://www.stemo.bg/jsp/bg.do?a=cHJvZHVjdC1DQU5PTi0xMTY4LTEzMjUtMDAwNjMwMDE0NTQzMQ==#n.2.7.4.16

само за информация. било го имало на склад, т.е. може да се види. а дали е скъпо или не - всеки си решава

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   12-01-06 22:34

ФЗ 30 не е за тази работа.
С него можеш да снимаш в благоустроена и осветена голяма пещера (Дяволско гърло, Ягодинска, Леденика)
35 мм. съвсем няма да са ти достатъчни в повечето пещери (дори в най-огромната естествено светла - Проходна, до Карлуково., едва ще хванеш 2-те окна в кадър с 35 мм.)

Затворът също е до 60 сек.само.
Апарата е нежен, голям и влагата ще му влияе.

Вземи механичен филмов със светъл визьор и 1-2 широки обектива, или зоом. Уплътни го в прониквачната торба, сложи подсушен силикагел.
Там никой не бърза - възползвай се от компактността и оптиката та ТМ [smilie24]
Зенита е с тъмен визьор - не можеш да кадрираш дори приблизително през него на светлината на 4-5 карбидни лампи.
Снимал съм доста със Зенит 11 в Темна дупка - Лакатник, Режишка,Карлуково на диапозитиви, като ученик [smilie5]
Бях запален пещерняк, дори изкарах курсовете в Планинец [smilie3]
Снимаш почти без да виждаш обектите в кадъра [smilie5]
Освен в зали, става и да снимаш репортажно самото проникване - със светкавичка отгоре...и яки котешки червени очи отсреща [smilie3]
Дори за снимки в огромни галерии не ти трябва повече от 1 светкавица. Слагаш апарата на "В", и почваш да се разхождаш с нея и да светкаш (добре е да не го правиш хаотично, а по план...ако не си го съставил преди кадъра....нищо не ти пречи да го съставяш колкото време щеш по време на кадъра)[smilie3] Основно, контра...всичко си идва едно след друго [smilie5] Само гледай да не си между апарата и обекта - ако не си любител на призрачни сенки в кадъра. Освен това светкавицата да не ти влиза в кадъра. [shtrak]

Ако има "профи", дето да навкара 20 светкавици в пещера....защото ще му светнат едновременно и изкьорават групата......то това профи не чини и колкото пръв любител [smilie5] (ако "профито" разбира се, не е с дигитален апарат до 10 сек. експозиция)[smilie3]

Има още много пинизи..но за сега толкова [smilie3]
На мен останалите ми костваха яко черпене на бай Кенто -Бог да го прости...за да ми ги каже.

ако искаш да минеш гратис, достатъчно е да поразгледаш доста снимки от пещери, и да ги проанализираш технически [smilie3]

Заслужава си да вкараш апарат в Духлата - там има от всичко по много, в огромен тесен лабиринт.[smilie3] ...но си е голям мазохизъм [smilie3]

може да повтарям някого -не съм чел всички постове [smilie3] [smilie5] [smilie5]

Публикацията е редактирана (13-01-06 02:19)

Автор: chukov   
Дата:   12-01-06 22:43

Имам снимки от пещерата Бачо Киро

не мисля, че е необходима кой знае каква техника.

Нещо за осветление, статив и ако може нискошумящ цифрак

Автор: gecata   
Дата:   12-01-06 22:47

ами аз снимам с Хаселблад в пещерите и празно нема.... нема влага, нема тъмно...http://img511.imageshack.us/my.php?image=syeva17zo.jpg

Автор: gecata   
Дата:   12-01-06 22:54

Апропо..Чиков, малко си назад с материала.../Чиков написа:Автор: chukov
Дата: 12-01-06 22:43

Имам снимки от пещерата Бачо Киро

не мисля, че е необходима кой знае каква техника./За да направя горната снимка вла4их около 40 кг багаж... стативи, осветление ..оптика... и нискошумяща сапунерка за проби[smilie19]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   12-01-06 23:16

Миналата година снимах с диги и филм в Дяволско гърло и Ягодинска.

В Ягодинска ужас...все едно бащиния е станала. Групи, под строй, плащане за вход и за апарат отгоре. Гида ги води бързо...доде опъна статива и групата я няма. Осветлението спира - вадя си челника и си свиркам. Гида се връща....и ме подканя. Казвам му, да си вървят напред. Чакат ме. Продължавам да си правя снимките набързо, на тяхното осветление [smilie2] Вибрациите от групата по металния парапет пречат, дори като тя отмине. Осветлението гасне за икономия - то е на датчик поучастъчно(или пък гида го гаси и светка -знам ли). Гида не се съгласява да си остана вътре.
На връщане пеша отвън си говорим с гида, и му казвам, че заслужават такова отношение ако тръгнат в Духлата например[smilie7]
Благоустроените пещери в Родопите се стопанисват от някакво тамошно пещерно дружество, и бих казал доста комерсиално. По-добре да си бяха останали дупки [smilie3]

В Дяволско гърло - гида си изкарва групата...аз си оставам сам, осветлението си работи...минават още една две групи докато се наснимам.Снимам си без хора и сенки в кадъра.
Горният вход винаги е отворен [smilie3] Едно младо момче от местните гидове дори остава да си правим компания, и ми показа няколко интересни места, и ми ги разказа.
От него научих, че в отсрещната нова пещера има нови открити галерии, и се организират екскурзии и фотосеанси. В нея се влиза с въжета. Организаторите всичко осигуряват, за около 30 лева. Няма свободен вход, дори за пещерняци с карта. Нормално за у нас сега [smilie5]

Дата:   12-01-06 23:25

gecata

естествено, че добрият апарат ще даде добри резултати.

Аз не говоря за сапунерки, но смятам, че понякога прекалено драматизирате и отежнявате нещата. Като искаш мъкни и 5о кг.

Ето с Олимпус Е20
https://photo-forum.net/images/chukov_1086044983_pe6tera2.jpg

Дата:   12-01-06 23:30

В Бачо Киро има доста добро осветление, но в необорудваните пещери трябва да си го носиш сам, хората, които бяха с мен си носеха и акомулатори за дозареждане:)

Дата:   12-01-06 23:40

Ами за необорудваните е така. Ще трябва допълнително осветление. Няма как.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна