Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Сложих и тематичен указател към речника ми на оптичните термини.
Автор: markishky   
Дата:   31-12-05 13:41

На адрес: http://geocities.com/markishki/dictionary/Temi.htm или огледалния му:
http://markishki.hit.bg/dictionary/Temi.htm сложих тематичен указател към моя азбучен, за който писах тук скоро.

Почти всичките ми статии там са подредени по теми и може би така е по-удобно да се търсят. Много е вероятно да съм пропуснал някои - те вече са наистина много.

Писах скоро до админите с предложение да сложат линк към речника на оптичните термини (на http://geocities.com/markishki/dictionary/Dictionary.htm), както и където им е удобно, но резултатът бе от умрял - писмо. Както и да е - няма значение, пък то верно - не са ми и длъжни. Щях разбира се да отговоря с ответни линкове но квото било - било [smile] [smile].

Весели празници на всички!

Отговори на това съобщение
 Re: Сложих и тематичен указател към речника ми на оптичните термини.
Автор: pepi   
Дата:   31-12-05 14:16

Много добре,пропуснал съм го,може и да се пообразовам,идеята за линк не е лоша.

Автор: beyondwords   
Дата:   31-12-05 14:30

[smilie24] [beer] [shtrak]

Автор: kihi   
Дата:   31-12-05 14:54

Весели празници!!!
Благодаря мого за линковете!!!
[smile] [beer]

Автор: Plamss   
Дата:   31-12-05 15:31

Господин Маркишки,
Благодаря за прекрасно систематизираната и лесна за осмисляне астро-оптична информация за фото&ьстролюбители и профита. От прочетеното се разбира , че сте наи-малкото експерт в областта. Ето защо се обръщам и към Вас с питането: Какъв телескоп може да се купи у нас до и над 400 лв.(марка модел)или поне какво не трябва да се купува? Като ученик си направих Галилеев телескоп от очила и умалителна леща от шпионка:) , но сега времената не са такива! Помогнете ми със съвет ако това е възможно. Благодаря

Автор: kote   
Дата:   31-12-05 15:54

харесва ми,много е полезен научих и си припомних някои работи.много благодаря,сайта е полезен[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: proudmerry   
Дата:   31-12-05 16:17

Благодаря Ви за ценния продукт, който сте създали и сте го направили публично достояние. Редовно се отнасям към тези материяли. Весело посрещане и късмет през Новата...

Автор: taurus13   
Дата:   01-01-06 20:05

Поздравления за усилията ,които полагаш за популяризирането на астрономията в България.Разгледах внимателно статиите и галерите-поздравления.
Късмет и още по голями успехи през новата 2006 година!
Ако имаш път към София някой ден,ще се радвам да се обадиш!!!

Автор: markishky   
Дата:   02-01-06 14:14

Благодаря Ви.

Сега за питането за телескопа:

Значи ако непременно трябва да е телескоп, с паралактична монтировка и пр. - гледам Астрономическа асоциация - София буквално са наводнили някои фотоателиета в София - Кодака на Славейков например, с всички модели телескопи, предлагани от тях.
Моето мнение е обаче, че телескопите на Конус, които си струват са тези система Максутов-Касегрен, птк те са над 400 лв. В рамките на тази сума има едни 114/500мм, F/4.3, система Нютон, които са ефективни при наблюдение на мъглявинни обекти (галактики, дифузни, звездни купове или комети с вече развили се опашки), но те при големи увеличения пък са неефективни - вероятно огледалата им не са параболизирани и при тази голяма светлосила (щото f/4 за Нютон-телескоп си е много) се явяват множество аберации - сферична и кома най-вече.
Имат още рефрактори 60/700 (f/11) и майче 80/900 (не помня точно) в рамките на, или малко над тези цени. Те при големи увеличения са по-свястни - могат да се гледат добре Луна и планети докъм 250 пъти увеличение или даже повече, но пък светлосилата им е малка - за мъглявинни обекти са неудобни, освен ако не се сложи по-слаб окуляр.

Всъщност този компромис между увеличение и светлосила си е голяма дилема при избора на телескоп - зависи какви обекти смяташ да гледаш, а обикновено на всеки любител му се ще телескопът му да е някак универсален!

Помисли върху варианта дас си вземеш един фотографски телеобектив с фокусно поне 500мм и f/8 или f/5.6 - хем ще снимаш добре през него, хем ако сложиш окуляр отзад - става телескоп. Например руските катадиоптрични астрорубинари хич не са лоши (но не и МТО 1000!) - макар и малко слабосветлосилни: 100/1000, f/10, с около 40 линии/мм, което за такъв телеобектив хич не е зле!

Има и още нещо важно: Не дълго след като човек си вземе телескоп, на него му се ще и да снима през него. Сега поради факта, че на повечето цифрови апарати обективите са несменяеми, се практикува снимане през окуляра на телескопа, което според мен е малко порочно, щото стават много загуба на светлина в лещите на окуляра и фотообектива и има повишена "опасност" от поява на бликове, а и други оптични дефекти (обикновено избива хроматичната аберация). Ако обаче ще се снима с SLR-апарат в прекия фокус на телескопа, изниква проблема, че далеч не всички телескопи имат плоско фокално поле! Това става ясно едва когато фотографа си изпати и се разочарова. Телескопите с плоско поле са си скъпи професионални прибори - висококласни инструменти. Тия по магазините обаче... няма гаранция, а и в документацията им най-често не е указано нищо за кривината на полето им! За разлика от тях, фотографските телеобективи са си с плоски полета, щото са си фотографски! Тъй че и за това трябва да се мисли!

Ако си вземеш фотографски телеобектив обаче той няма да има екваториална монтировка и двигатели за водене по часовата ос, камо ли и за корекции по деклинационната ос. Всичко зависи от това, за какво ще го ползваш.

Автор: Plamss   
Дата:   02-01-06 15:28

Г-н Маркишки,
С огромно удоволствие изчетох пространния ви отговор на моето питане и разбрах, че "Хъбъл" би
бил идеалното решение но NASA са се сетили преди мене[smile] За съжаление съм "въоръжен" с DMC FZ20-35/432mm с несменяем Leica обектив и варианта с фотографския обектив ще отпадне за сега. Ако правилно съм ви разбрал, ще трябва да се насоча към телескопите на КОНУС система Максутов-Касерген и или друг модел система Нютон. Бихте ли ми препоръчали такова място или магазин в София където мога да видя и дискутирам вашите препоръки. Много съжалявам, че никой не се е сетил още да създаде astro-forum.net по подобие на ФФ, където любители като мен и професионалисти като вас да общуват свободно на всякакви астро теми.
С дълбоко уважение

Публикацията е редактирана (02-01-06 17:00)

Автор: den_den   
Дата:   02-01-06 16:43

Г-н Маркишки, респект към знанията, труда и отзивчивостта ви. Сигурно не само аз съжалявам, че няма много като вас. А отказа на админите да ви съдействат оставям всеки да си го изкоментира сам.

Автор: doktora   
Дата:   02-01-06 17:10

Свалям ти шапка за положения труд.Определено написаното ще ми влезе в употреба.ЧНГ и късмет!!!

първа  назад  1     всички  напред  последна