Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 M42 - EOS и HELIOS 58mm f2
Автор: emicha   
Дата:   23-12-05 19:11

Имам един обектив Хелиос 58/2 и искам да го пробвам на EOS300V тяло, но не ми е ясно тези обективи, при които блендата се сваля при настискане на спусъка (има една джаджичка на обектива дето се натиска от една друга и се сваля блендата :) как се използват с конвертор към EOS захващане. Т.е. има ли вариант без да се пипа по обектива блендата да е постоянно свалена, зависи ли това от M42 - EOS конвертора?

Отговори на това съобщение
 Re: M42 - EOS и HELIOS 58mm f2
Автор: thor   
Дата:   23-12-05 19:19

незнам дали меренето на EOS Canon-чето ти ,с механични обективи ще да е коректно ...[smilie11]
ако не е коректно меренето и имаш ръчен светломер , можеш ,чрез преходник да закачиш обектива ,ръчно да настроиш диафрагмата на обектива ,според измерването на светломера и скоростта на фотоапарата ти и тогава да разбереш що за стока е обектива ....

но вече дали си струва труда ще си прецениш ти ... [smilie24]

[beer]

Дата:   23-12-05 19:25

ще търсиш преходник със стеничка стопираща иглата на скачащата диафрагма ,не ми се рови да гледам как е точно ,но най вероятно ще да е така ... и спокойно ще можеш да избереш стъпката на диафрагмата ..[smilie24] без да се притесняваш ,за това дали диафрагмата ще си стои затворена на желаната стойност ...[smilie24]

[beer]

Дата:   23-12-05 19:39

thor, мерси за информацията!
[beer]

Автор: gorbi   
Дата:   23-12-05 20:16

слагай спокойно Хелиоса на преходника - аз поне не съм виждал преходник, който да не натиска иглата на блендата.... колкото до меренето - снимал съм с ЕОС 300 и различни М42 обективи - мери си безпогрешно..... [smilie3]

Публикацията е редактирана (23-12-05 20:17)

Автор: IDA   
Дата:   23-12-05 20:18

Emicha, точно такъв преходник със стеничка си купих преди няколко дни в магазинчето на ул. Цар Иван Асен. Струва 26 лв. В режим Av и Tv може наистина в някои случаи да има грешка в измерването, но тя определено е в рамките на компенсацията, т. е. до +/- 2 стъпки. Обикновено кадрите с преходника леко се преекспонират. Ако снимаш с негатив, корекция с една стъпка надолу би трябвало да даде добър резултат в повечето случаи, особено при по-отворена бленда. Ако снимаш диапозитиви, тогава наистина само светломер е спасението. Успех!

Дата:   23-12-05 20:24

gorbi ...ако не си виждал , виж ей тази фотка ....[smilie21]

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/xjeu2994.JPG
https://photo-forum.net/img/141/Thor_1091628192_PINKO.jpg

https://photo-forum.net/images/Thor_1091628192_PINKO.jpg

до преди година-две ,най често срещаните бяха такива ...[smilie2]
и сега се намират такива и се предлагат на пазара ,по тежки са и доста по масивни от другите ...поне това което съм виждал аз ..

[beer]

Автор: slav61   
Дата:   23-12-05 21:17

gorbi, можете да видите преходник,който не притиска блендата.Преди няколко дни boco ги предлагаше

Дата:   23-12-05 21:41

gorbi, мерси :-) остана да си взема преходник и ще поекспериментирам :)
IDA, също мерси и... м, много евтин :) аз доколкото знам са около 40-50лв... (към 20 и няколко долара)... ами досега само 1 диапоит съм снимал :( пък за негатив +/-1 стъпка нищо не е...
мерси на всички ;)
ако има някакви резултати ще покажа ;)

п.с. във Варна освен при fobo да проверя, други варианти май няма???

Автор: slav61   
Дата:   23-12-05 21:47

emicha, друг вариант-15лв. пишете ми на mail-a

Автор: gorbi   
Дата:   24-12-05 10:13

slav61: затова казах - аз не съм виждал.... Ползвал съм три вида, най-голям брой имам от вашите, но и трите различни вида притискат...... та така... [beer] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна