Автор: junior
Дата: 28-06-04 03:06
Повдигам един въпрос, който неминуемо ще доведе до остри нападки, разгорещена дискисия и обидени клубари.
Преди всичко бих искал да кажа, че много уважавам авторите, за които ще стане дума и се възхищавам от техните фотографски умения и виждания.
По същество - за последен път гледах класирането в конкурса на Панасоник в четвъртък (преди сбирката на баба Яга... Исках да продължа една предишна дискусия с Емммо, относно това дали е възможно да гласуват 160 истински потребители за дадена снимка). Та тогава видях, че за снимката на Simon бяха гласували почти 150 човека (и си казах, че 160 гласа са си в реда на нормалното). Снимката на Nina_Nik имаше около 130 гласа.
Но преди малко реших да проверя как върви гласуването и О, ИЗНЕНАДА! Изведнъж се оказва, че има решителни промени в досегашните резултати - за Nina_Nik - 171 гласували, за Simon - 159 гласували.
Гледам и се чудя: финален щурм??? рязко повишаване на активността на гласуване??? чудещите се досега клубари са гласували през последния уикенд преди края на конкура???
Чета коментари под снимката на Nina_Nik: общо 17 за последните 3 дни. От тях: едно наистина правилно изказване на Сираков ("би трябвало да се гласува не за автора, а за снимката"); 3 анонимки; 1 отговор от Nina_Nik; 12 хвалби (включително 3 коментара от един клубар). От хвалещите (10 човека): 1 клубар със 7 снимки (първата е от 28.05.); 1 клубар (NamahShivaya), пуснал първата си снимка ВЧЕРА и всички останали на разни "мъртви души" т.е. без никакви снимки.
Съответно "хвалещите" имат следните user_id-та*:
3129
3400
2205
3404
3405
3420
3422
2967
3448
3447
(Явно този уикенд бележим и бум по регистрации на нови клубари)
*В момента легално регистрирани юзери в сайта са 3273
За същото време под снимката на Simon има 7 коментара: 3 анонимки, Венета, Симон и два юзера: 3388 и 3417.
Интересен е и фактът, че всичко това става през почивни дни, въпреки че сайтът се посещава главно през работните (посещаемостта е около 50% по-висока през работните дни).
Сигурен съм, че ако се направи одит на гласуването, ще се окаже, че гласувалите през последните 2-3 дни са регистрирани през последните 2-3 дни.
Също така съм сигурен, че Nina_Nik не бива да се вини за получилите се аномалии. Аз лично смятам, че тя не е човек, който би играл нечестно.
Причината да пиша настоящия пост не е свързана с това КОЙ ще спечели конкурса, а с въпроса "Така ли искахме да стане?".
По какво се различава сегашният случай от онези със снимката на Лили Иванова и/или снимката с Мажоретките и знамето на НАТО????
Нима честта ни струва колкото един пластмасов цифрак???
Означава ли това, че победител в конкурса ще стане този, който намери повече компютри с уникални IP адреси и Мас адреси през останалите дни до сряда ???
С фиаско ли ще завърши толкова добре и протеклия конкурс, "родил' толкова креативност и хубави фотографии???
Пиша/питам всичко това за да провокирам клубарите да си изразят мнението по въпроса. Според мен дискусията тук ще е по-важна за взаимотношенията в сайта от която и да е друга.
П.С. МОЛЯ, Simon и Nina_Nik да ме извинят за така директното поставяне на въпроса и да ме извинят ако с нещо съм ги засегнал в настоящите писания.
|
|