Автор: 6traka4a
Дата: 27-11-05 18:20
Аз вчера като изках да снимам едни кучета-пазачи качени на едни гаражи, пазещи някаква автоморга в покрайнините на Люлин, чичката пазач ме запита: "С каква цел искаш да ги снимаш -- нито са толкова красиви, нито фона е подходящнито...". Та така...
На въпроса! Как да разберем дали нещо е артЪ?
Ми как как? Събират се група безделници... пардон! -- "художници-фотографи", с еднакво претенциозни, "изтънчени"( ) възгледи за изкуството, които смятат, че изкуството не е за обикновените хора, а трябва да бъде насочено към "елита"( ), който единствен може да вникне и усети творбите им и разбира се да
се бръкне дълбоко за някоя от мацаниците им (но парите не са най-важното за тях - не, те са просто средство ). Утвърждават своите си разбирания за артЪ/висше искуство, превръщат се в еталони, налагат шаблони... И ако някоя работа е твърде проста за тях и примерно може да се усети и проумее от пътник в метрото, то обявяват автора и творбата му за посредствени...
Има доста хора, които отъждестяват понятията "арт" и "сюрреализъм". Други разбират под "арт" гола жена, влачеща с верига гол мъж по пясъка. За трети ще е просто "снобизъм" и в този случай всякакви следващи коментари ще са излишни. За четвърти ще е... нещо друго...
За мен артЪ е всичко онова, което е създадено с желание, с някакво чувство (любов, омраза, гняв, радост, щастие, недоволство...) и успява да предаде това чувство върху хартията, в което има оригиналност и лично творчество, което отразява вътрешния свят на твореца в обектите, които пресъздава...
![[smilie21]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley21.gif)
Публикацията е редактирана (27-11-05 18:23)
|
|