Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 до г-д Бони..! Моля за един въпрос?
Автор: assy   
Дата:   28-11-05 16:57

Налага ми се да дам снимка на експонатор за печат която трябва да бъде с размер 50 X 60 см, задължително ли трябва да е на 300 точки или може и по малко примерно 200. Защото фотоапарата с който разполагам е Минолта 3.3 м.пиксела и не мога много да го увеличавам. За съжаление не вадя много пари от тази работа за да си позволя професионален цифров фотоапарат. Много ще съм Ви задължена ако ми отговорите..

Отговори на това съобщение
 Re: до г-д Бони..! Моля за един въпрос?
Автор: boni   
Дата:   28-11-05 17:04

Защо питате само мен точно?Тук има много хора, които могат също така да отговорят на този въпрос.
Така или иначе за 50х70см 3мп не става.

Публикацията е редактирана (28-11-05 17:04)

Автор: pinko   
Дата:   28-11-05 17:27

г-д Бони Господ Бони ли ще рече?[smilie5] [smilie5]

За експонатор 300 не ти трябват, 225 по-скоро.

3 мп определено не ти стигат[smile]

Автор: cmac   
Дата:   28-11-05 17:33

Намери си PhotoZoom Pro или нещо друго дето да ресайзва като хората. И 200 стават по принцип (ама 200 dpi = 80 линии на сантиметър - те това значи 4000 х 4800 за този размер) ама които ти каже че за 50х60 снима само среден формат/4х5 или с 20 мегапикселов гръб в България - значи смело лъже. Но в крайна сметка всичко зависи от клиента! Ако иска да брои косъмчетата по задните части на бълхите - да оди на микроскопиа (или поне среден формат :-)

Автор: J0R0   
Дата:   28-11-05 17:55

Не, 50х60 може да се изкара и от негатив и от качествен цифров апарат, но много зависи какво точно е снимано. И за какви цели ще се принти, от какво разстояние ще се гледа и т.н.
Структури като сняг, пясък и др. подобни, търпят в много по-голяма степен интерполации, отколкото прави линии и фини детайли, да речем.
Най-доброто решение в случая е да кажете на предпечатиста какъв точно е файла, а той да преценява дали ще му свърши работа, това е по-добро и по-честно решение отколкото да интерполирате малък файл и да се опитвате да го представяте за голям.

Автор: ecobo   
Дата:   28-11-05 18:13

Жоро е прав - не всичко е мегапиксели. Има качествени 4МП файлове, ама съм виждал и много калпави 8МП, така че зависи.
Ако става въпрос за плакат, който ще се гледа от по-далечко (>от 1-1,5 метра), 180дпи са ти предостатъчни. Но трябва да експонираш при по-ниска линеатура - например 150 или дори 133лпи. Аз съм правил плакати и при 150дпи, експонирани на 133лпи. По-ниската линеатура даже е за предпочитане, когато става въпрос за плакати, защото може да се печата със засилени цветове, без растера "да запушва". Печатарите малко се дърпат, щото не обичат да променят нищо, ама се намират и разбрани екземпляри.[shtrak]

Автор: flashman   
Дата:   28-11-05 19:03

С 3,2 МР апарат Minolta Dimage Z1 съм правил снимка за плакат 50х70, предназначен за клиент от ЕС. Получи се твърде добре, но самата снимка (индустриален детайл) успях да увелича с малко обработка и без видимо влошаване на качеството до А3. Мисля, че с апарат от такъв клас за повече не може и да се мечтае.
Що се касае до резолюцията в dpi, зависи къде и как ще се печата. Срещал съм две основни виждания за отношението на lpi (линиатурата, с която ще се печата) към dpi (резолюцията на снимките):
- стандартно или достатъчно - 1:1,5
- за по-високо качество - 1:2.
Това ще рече, че ако печатницата може ефективно да възпроизведе до 150 lpi, няма нужда снимката да е на повече от 300 dpi, а може да остане и 225, както посочиха колегите по-горе. Разбира се, не говорим за печат на вестникарска хартия, там и 150 dpi са достатъчни...

Автор: asahi   
Дата:   28-11-05 20:18

Може евентуално да стане, но по-скоро няма да е добре. Ще му личи и от към цвят, и от към шум, че и от към динамика. А ако файлът е бил джипег съвсем ще се окъка.

Правилният подход е да се снима с техника, адекватна на крайната цел. Поради това снимки от сапунерка рядко се печатат на повече от половин страница в списание.

Автор: flashman   
Дата:   29-11-05 14:57

Споделих личен опит, за да съм полезен. С предположения не се занимавам. Там, явно, има по-силни...

Автор: cmac   
Дата:   29-11-05 15:36

flashman: Точно така. Аз също споделих собствен опит. За конкретни файлове. Конкретни програми.

асахи - Сапунерка сигурно е всичко не SLR... Едно време сапунерка бяха пластмасовите камерки с фиксиран фокус.

Правилният подход е клиента да плаща за това което иска, толкова колкото това енщо струва. И ако иска кадър за 50 лева... ами ще си го получи.

Автор: borko   
Дата:   29-11-05 23:36

zdravejte, moga li da vi popitam, na vremeto na zapad kak tak sa vadeli kalendari 50/60sm, s otli4no ka4estvo s kameri ot(3.0)mega. predpolagam vseki e vijdal. ne sa li vinovni do nqkade pe4atarite a ?

Автор: pinko   
Дата:   29-11-05 23:39

50/60sm, s otli4no ka4estvo и kameri ot(3.0)mega са несъвместими неща.

predpolagam vseki e vijdal

Не съм виждал, покажи ми[smilie11]

Автор: borko   
Дата:   29-11-05 23:43

za syjalenie nqma kak da vi go pokaja zastoto nemoga da go skaniram. priateli mnogo sme dale4 ot isinata..

Автор: asahi   
Дата:   29-11-05 23:45

Не всички.

първа  назад  1     всички  напред  последна