Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Юпитер, Индустар, Хелиос???
Автор: юнга   
Дата:   07-11-05 12:39

Хайде сега да зачоплим една друга тема, за руските обективи на телеметричните ни фотоапарати. Да ги обсъдим така, че след тази тема, всеки който реши да ползва такива чудеса да знае какви обективи му трябват и вършат работа.Кой е добър и кой не, макар понякога нещата да се свеждат до "руска рулетка" и качеството да е различно за един и същи обектив.Как се прави почистване, смазване и настройка на тези обективи.
Много добре би било, по-опитните да споделят от своя опит, ако имат такъв с тези обективи.
Аз ще открия хорото с един линк за тези обективи и ще спомена, че за сега имам Индустари 50,единия колапсиращ или както там се казва, Юпитер 8-черен и Юпитер 11.
Търся си на първо време Юпитери 9 и 12 и Индустар 61Л/Д.

http://www.inr.troitsk.ru/~serge/sov_lens.html

Публикацията е редактирана (07-11-05 12:41)

Отговори на това съобщение
 Re: Юпитер, Индустар, Хелиос???
Дата:   07-11-05 16:48

Хайде де. Никой ли не е снимал с руски обективи и никой ли не знае нищо за тях?
В една тема уж се броихме, че и във втора, кой с Киев, кой с ФЕД, кой със Зоркий.

Дата:   07-11-05 16:53

Вярно ли е например, че Индустар 61 Л/д бил много остър обектив?
Слагали са го на ФЕД.
Случайно някой да е снимал с този обектив, за да ни разкаже повече?

Автор: navy   
Дата:   07-11-05 17:04

Познай кой какъв обектив е [smilie5]
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/htxu6901.JPG
https://photo-forum.net/img/116/a_1131288853_tri.jpg

https://photo-forum.net/images/a_1131288853_tri.jpg

П.П.
За Юпитера много хора ще ти кажат лоши неща.
Всъщност това е абсолютно копие на цайсовия сонар.
Но има едно НО.
Русия има няколко производства на тези обективи, едно от които е с вносни стъкла от Германия, за износ. Именно тези обективи, просветлените, са добри. Понеже са си чисти сонари [smilie5] Другите може да не са толкова сполучливи и може би хората от там си водят изводите.

Автор: Airborne   
Дата:   07-11-05 17:06

да, много е остър. по-точно беше много остър. Л-серията на канон е много по-остра. [smile]

Автор: alienguru   
Дата:   07-11-05 17:07

От изброените тук обективи съм снимал само с Юпитер-9, но за него мога само добро да кажа.
Отделно се сблъсках за малко със снимки, правени с Хелиос 40 и останах очарован от бокето

Публикацията е редактирана (07-11-05 17:11)

Дата:   07-11-05 17:09

Остротата е едно от нещата, които е хубаво да се гледа в един обектив.
Ако говорим конкретно за Юпитер 9, да, по остър е от 17-40L на Canon, но от друга страна 100/2.8 e по остър и от юпитер-а и от няколко такумара дето съм тествал.
Възможно е да има някой най-остър, но при една достатъчна острота, която например 17-40L дава нещата придобиват Достатъчен характер [smilie5]

Автор: quiver   
Дата:   07-11-05 17:10

Съвсем наивно питам, рези руски обективи на какви марки апарати могат да се качват?

Автор: Ted_74   
Дата:   07-11-05 17:25

navy, аз се чудех защо моя Юпитер 37а си снима светло, той бил от качествените[smilie25]

Автор: icikonti   
Дата:   07-11-05 17:29

Снимал съм с Хелиос 44м /доколкото си спомням / ама той не беше за телеметричен , а за огледален Зенит - пълна тъпня беше!
А за индустара , вярно е ,че има различни производства през годините след 1945 , че на всичкото отгоре на различни производители.Едни са ширпотреба , други не.Говори се , че индустара е пълно копие на немския тесар на Карл Цайс.Просто при завземането са изнесли завода/ и не са мо този/.Стари фотографи ми твърдят , че за времето си е бил доста остър .Аз имам един на 3,5 бленда - хромиран /доста стар/, но никога не съм снимал с него.Препоръчаха ми го за копиране ,главно поради остротата му.Така и беше... нищо , че предната му леща беше одраскана , сякаш котки са се били отгоре му.Тоя който ми го даде , го извади от едно чекмедже пълно с какво ли не и най-вече с гайки и болтове.[beer] Резбата му не беше 42м , нещо по-малко май!
Сега се сещам , че дядо ми имаше чисто нов Киев 4 /телеметричен/,но не мога да се сетя какъв му беше обектива.Помня , че беше остър.......[beer]

Автор: alienguru   
Дата:   07-11-05 17:30

quiver, стига да имаш подходящ преход(ник), можеш да го "качиш" на всякакъв, да не говорим, че май фабрично имаше такива обективи на различни байонети

Дата:   07-11-05 17:33

Аз говоря за тоя:
http://cameras.alfredklomp.com/jupiter9/

Макар че, аз всички механични обективи ги разкарах с изключение на тоя. И по остри и по малкови и по мазни и некачествени. Не защото този Юпитер е нещо върха на сладоледа, а защото го взех от един стар фотограф към който изпитвам уважение. Освен това с него се снима иключително удобно в сравнение с другите м42 стъкла, пасва точно в ръката, кефи ме на външен вид, не е голям и груб или малък и неудобен, абе... съображения.
Иначе имам обективи или мога да ползвам такива доста по маркови, качествени със супер мупер бокета мокета, но ако взема пак някой цайсов обектив и снимам нещо с него, с руския и с канонския надали ще направите разлика [smilie18]
Поглеждайки над тези технически неща, факта апарата ти сам да определя експонацията и фокуса, дори да следи обекта без да го изтърва и то не само в центъра на кадъра си е повече от удобство и ти позволява да се отдадеш изцяло в изкуството на снимането [smilie24]

Дата:   07-11-05 17:34

alienguru, а тези преходници значи си се произвеждат и се продават, така ли? Искам да кажа, трудно ли се намира преходник специално за този обектив, специално за този апарат? Колко струва горе- долу един преходник? А цитираните руски обективи?- Скъпо като антики ли се продават, или ги има евтини в магазините за втора употреба?

Дата:   07-11-05 17:36

quiver, зависи в кой град си.
За Варна търси Борето Kайков, fobo88 [smilie24]

Дата:   07-11-05 17:45

Няма да стане от Варна, не се намирам в радиус от 2000 км [smilie19] но си го записвам за частни случаи. Въпросът изисква по- скоро обобщaващ отговор.

Дата:   07-11-05 17:45

А така, това вече е работа.
navy , няма как да позная, кои щипки от какъв обектив са. Зле съм със свръхсетивните усещания, но предполагам, че ти ще ти кажеш и тогава ще се разбере що е туй руски обектив.
quiver, те вече са ти отговорили, та няма какво друго да направя, освен да припомня, че това е опит за поредната телеметрична тема, но ориентирана към обективите за тези апарати и по-специално руските такива.

Автор: Sidewinder   
Дата:   07-11-05 18:20

Руските обективи и руска фототехника, (поне за произведените в последните 20-на години на миналия век),се различават значително.Има значение в кой завод са произведени.Всеки завод си има свое лого.Срещал съм комбинации ( тяло Зенит + обектив ) , които се продават в магазина като цял фотоапарат, но са произведени в различни заводи.Освен разл. заводи, има значение дали е за износ или за вътрешния пазар.Тези за износ обикновено са надписани на латиница. Има вариант, когато фотоапарата или обектива са отличени със знака за качество( един петоъгълник, в горната му част пише "СССР" или "USSR").Най-добрите "познавачи" проверяваха в паспорта на изделието датата на производство - дали случайно не е произведен в петък, или недай боже!!!- в понеделник [smilie21] . Но това последното повече спада към фолклора.И да не забравяме: всяко правило си има изключения [beer] !

Автор: Prakticar   
Дата:   08-11-05 08:16

Личните ми впечатления от Юпитер и Хелиос са много лоши. Все пак допускам, че има и читави екземпляри.
За Индустар не мога да говоря.

Дата:   08-11-05 09:49

135/2L там е истината [smilie7]

Автор: Ted_74   
Дата:   08-11-05 10:42

Ами аз да кажа - Юпитер37А 3.5/135 мм X 1.6 смятайте там:)

Ето снимки:https://photo-forum.net/i/200449&USER_ID=6479
https://photo-forum.net/i/200449&USER_ID=6479
Още една: https://photo-forum.net/i/200449&USER_ID=6479https://photo-forum.net/i/200476&USER_ID=6479
https://photo-forum.net/i/200476&USER_ID=6479

БТВ, кажете защо не се появяват снимките....само линка работи.

Викам му малкия папарак.Малко светло го дава като щракаш српямо Flektogona, Pentacona и китовия.

Публикацията е редактирана (08-11-05 10:43)

Дата:   08-11-05 12:23

А има ли някой, който е снимал с Юпитер 3, за да ни каже, струва ли си да търсим този обектив?

Автор: ionix69   
Дата:   08-11-05 12:33

юнга, аз вече веднъж ти казах, че според мен си струва... зависи и на каква цена го намериш де, но е рядък обектив, поне в БГ.

Дата:   08-11-05 13:24

Благодаря! Исках да разприказвам малко останалите по темата. Естествено, че ако ми падне ще го взема. На американците го дават за $100-120. При мои търсения ми казаха, че този Юпитер и Хелиос 40 не се намират и в Украйна под $100 и освен това се намират трудно дори и там.
Бях чел някъде, че покритието му било много меко и предната леща се надрасквала много леко, но легенди вървят всякакви.
Аз все пак трябва да имам първо Юпитер 9 и 12 и Индустар 61Л/Д, но ако се появи 3ка или Хелиос 40, веднага ще ги метна в колекцията.

Дата:   08-11-05 13:32

Във Варна разполагаме с 2-3 Юпитера ама...
Може ли да ти задам един такъв въпрос?
С каква цел търсиш стари механични обективи?
Какво очакваш от тях, тръпка, финансов мотив, игра, любопитно ми е, понеже лично за мен има много разумни причини.
Но ми е интересно да чуя и друго мнение, на Thor го знам, дори го сънувам [ezik]

Дата:   08-11-05 13:45

Нищо особено.По-голямо удоволствие ми доставя да снимам с такива стари апарати. Руските са по-достъпни и си колекционирам такива.
По нататък мога да разменя един пълен комплект с някой американец за нещо, ако ми скимне, защото ми се дублират апарати и обективи и това е финансовата страна, защото Слава Богу, не се храня от фотография или търговия.
А мога ли да запитам, за какви Юпитери става дума и на какви цени и да получа отговор на майла, ако това е възможно?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна