Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Публично пространство
Автор: стрейнджър   
Дата:   04-10-05 14:19

Здравейте :)

Понеже четох, докато пътувах, някои смехотворни изказвания за сайтовете, личните къщички и стопаните им, тук, в култа и павилиона, мисля че няколко принципни уточнения биха били уместни в този и не само този случай - интернет структурите в края на краищата не се различават в значителна степен, може да се говори за един масивен постмодерен експеримент :)

Първо, и най-важно - презумпцията че собствениците на сайтове са собственици и на обществата в тези сайтове е ако не утопична, то поне налудничава - в случая тези собственици не плащат заплати на членовете си и не са в никаква позиция да ги контролират и моделират според собствените си идеали :)

Второ, и не по-маловажно - така широко ширещата се метафора сравняваща сайтовете с лични резиденции е крайно неуместна, освен ако не се касае за обиталището на някой махараджа, при 20 000 регистрирани потребители не може и дума да става за частно парти с поканени гости, а за публично пространство, определено.

Във всяка демократична система взаимоотношенията в публичните пространства се контролират от небезизвестният закон за свобода на словото. Интернет общуването, слава богу, е нерегламентирано и неконтролирано, поне засега, и, ще ми се да се надявам, и за в близкото бъдеще. Което пък от своя страна изисква по-голяма активност от членовете на самите интернет общества, т.е. засилени вътрешни механизми на саморегулация.

Което значи единствено че тези общества имат право да се самоопределят и самооформят както намерят за добре - като анархия, деспотизъм, демокрация или комунизъм :)

Хайде приятна седмица
Амин :)
 Re: Публично пространство
Автор: luboar   
Дата:   04-10-05 14:24

ако имаше решение на този проблем, светът щеше да е прекрасен ;)
Автор: Mimic   
Дата:   04-10-05 14:25

И кво ... пак пусна бомбата и после - приятна седмица [smilie5]
Автор: Brummaker   
Дата:   04-10-05 14:26

Дете наивно на своите мечти,

не било контролирано общуването [smilie18] [smilie18]

[beer] [beer]

Дата:   04-10-05 14:31

От кого е контролирано?
Автор: begemot   
Дата:   04-10-05 14:39

Тъй, тъй - Анархия мать порядки https://photo-forum.net/static/forum/2011-03/snlu6877.JPG
http://www.balkanski.net/maiki/muzuni/index_files/7hit.gif

Свобода на словото - нищо против. Но само след като хората стигнат до нивото да правят разлика между СВОБОДА и СЛОБОДИЯ ... щото иначе става една говорилня на принципа на кварталното кръчме. И нещата винаги опират до "Ти к`во пиеш..." и "Ти мене уважааш ли ме бе..." [smilie21]
Та дори и да не се намесят извънземните, мъжете в черно и другите любими герои от теориите за световни конспирации, все пак трябва да има цензура, автоцензура.
Лично мнение, отивам да се самоцензурирам https://photo-forum.net/static/forum/2011-03/elab0500.JPG
http://www.balkanski.net/maiki/muzuni/index_files/3cip.gif

Автор: J0R0   
Дата:   04-10-05 14:40

Стрейнджър, след като интернет пространството е публично и не подлежи на контрол, защо тогава да му се не види НСБОП, пък и специалните части в другите страни затварят сайтове, изземват сървъри, вкарват дори собствениците им в затвора?

На мене ми се струва, че все пак правила има и е-пространството не е толкова свободно от тях, колкото на теб ти се иска.

[beer]
Дата:   04-10-05 14:45

Ми ако беше регулирано надлежно трябваше да има да речем двама държавни бюрократи зачислени към всеки сайт да следят дали не се потъпква свободата на словото, правата на личността или на малцинствата :)

Жална ви майка тогава :)

Публикацията е редактирана (04-10-05 14:47)
Автор: ntonev   
Дата:   04-10-05 14:47

стрейнджър - ти бъркаш "регулирано" и "контролирано" ....а те са доста различни понятия... [smile]
Автор: asahi   
Дата:   04-10-05 14:47

За свобода, равенство и братство мечтае стрейнджърчето, ама такава работа няма. Ей тва е положението. Правила, контрол и личен пример - това върши работа.
Дата:   04-10-05 14:49

Ми не чак толкова различни май :)
Дата:   04-10-05 14:52

Азахи, първо пишеш, после мислиш, и въобще не четеш :)

Нещо друго твърдях като че ли :)
Автор: ntonev   
Дата:   04-10-05 14:54

ами различни са - ако не е регламентирано нещо - няма как да бъде контролирано "правилно"...
Дата:   04-10-05 14:59

Оспорвам твърдението ти:
"Което пък от своя страна изисква по-голяма активност от членовете на самите интернет общества, т.е. засилени вътрешни механизми на саморегулация."
с довода, че не вътрешни механизми на регулация ще урегулират това общество, а външщни, наложени от админите.
Автор: Brummaker   
Дата:   04-10-05 15:01

Стрейндръже/ке [smilie3] ,

назначени има и не са само двама, но следат не за братството и равенството [smilie3]

Всяко битче отива "там дето требе", да му ... [smilie2]

ти не ли си ли забелезал/а [smilie3] , бушмен & сие кво праат [smilie8]
/не че само те де, но там си е ачик-ачик/

[beer]

Дата:   04-10-05 15:01

Освен това - още нещо.
Публичното пространство, също не е абсолютно свободно. Което и да е публично простраство.
Улицата да речем.
Събират ти данъци, вдигат ти колата, когато е неправилно паркирана, не ти позволяват да се изпикаеш насредата (или ако го направиш - глобяват те)...
Лично аз не се сещам за някакво освободено от ред публично пространство, ако някой се сеща може да ме подсети.
Дата:   04-10-05 15:03

Еми разбира се, ако това е желанието на обществото, така ще бъде, админите ще го контролират :)
Автор: boni   
Дата:   04-10-05 15:05

Е и ,какво искаш да ни кажеш Стрейнджър с този пост?
Фроумът е за фотография и не може всеки да си пише в него каквото му скимне .Да сме наясно.[smilie23]
Дата:   04-10-05 15:09

Значи, ако желанието на обществото е да получава права, а да не се ангажира със задължения, такова общество се разпада.

Ако желанието на обществото е да ходи на кино (публично пространство) без билети, то няма как да му се сбъдне такова желание, щото киото трябва да се издържа и макар да не плаща заплати на хората, които отиват да гледат филми, то може да изисква от тях това и онова - билети, ред и т.н.

Но все пак това е сайт за фотография и е добре да се обсъждат фотографски теми.
Автор: begemot   

Да, да, само да добавя към казаното от Brummaker:
https://photo-forum.net/static/forum/2011-03/ndjo7519.JPG
http://theatre.org.ohio-state.edu/1984poster.jpg

годината отдавна мина, а технологиите не спират да се развиват

https://photo-forum.net/static/forum/2011-03/aktu5867.JPG
http://www.american-buddha.com/aorwell19842_small.jpg

Ми не четете нали, по-горе съм написала че публичните пространства се регулират от държавата. Това значи че ако тези правила се спазваха и в нета, над админите трябваше да има държавна шапка която да следи дали със свобода на словото не се ползват само админите и модераторите :)

Наличието на такава шапка не е изгодно никому обаче, нали? :)
Автор: boni   
Дата:   04-10-05 15:16

За сега има само закон за радио и телевизия.Няма дори за печата.
Ако ти желаеш систематично да обсъждаш нефотографски теми в този форум, бих искал да ти обърна внимание, че това няма да е възможно, тъй като форума е фотографски и ако всеки започне да си приказва каквото му скимне, а държавата тръгне да ни държи сметка ,той скоро ще престане да бъде фотографски и примерно на мене ще ми писне да чета глупости, ще хвана сървъра ,който си е мой,ще го метна през прозореца на 8-мия етаж и няма да има ни сайт, ни форум в който всеки да се прави на интересен.Или ще ми кажеш,че нямам право да го направя?
Автор: ring   
Дата:   04-10-05 15:16

Автор: стрейнджър
Дата: 04-10-05 15:09

Ми не четете нали, по-горе съм написала че публичните пространства се регулират от държавата. Това значи че ако тези правила се спазваха и в нета, над админите трябваше да има държавна шапка която да следи дали със свобода на словото не се ползват само админите и модераторите :)

Наличието на такава шапка не е изгодно никому обаче, нали? :)
---------------------------------------------

Въх м'ър Божкеее, жива да не бях!!!! [smilie10]

Публикацията е редактирана (04-10-05 15:20)
Дата:   04-10-05 15:17

Не, Стрейнджър, държавата не се меси в частния бизнес и не би трябвало да се меси.
Интернет като цяло е публично пространство и всеки може да си сърфира свободно и да си изказва мненията тук и там, но сървърите, сайтовете и трафика се плащат и са частна собственост.
Има частни сайтове, има държавни, общински, университетски и т.н. и всеки собственик определя правилата.
Не може държавата да определя кой какви файлове да си държи на сървъра, кой какъв трафик да изразходва и т.н.
Собственикът ако сметне, че даден файл не трябва да е на компютъра му - маха го.
Ако сметне, че не може да поеме даден трафик - ограничава го.

Просто е, мисля, че дори и ти можеш да го разбереш.
Дата:   04-10-05 15:18

Не е изгодно. По-точно не работи. Държавата е лош стопанин. Има разни държави - демократични, диктатури, джамахирии.
Тук имаме условна свобода - да се пише по фотографски теми със съответните ограничения (правила). Правилата се налагат от админите. Критериите им са доста толерантни към очакванията на юзерската маса, но на всеки персонално 100% не е възможно да се угоди. Има къде-къде по-натегнати сайтове - например Графила, раздел Фотография (нищо лично към модераторите им).
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Тази тема е затворена