Автор: Mobby_Dick
Дата: 02-06-04 11:20
Определено човек може да определя доста точно /до 1/3 бленда/снимачните данни на око при естествено осветление.Светломера помага понякога са сверка, но главно заради калкулаторния му кръг, за интерполация при контрастни сюжети, и при снимане с материал различен от 100 АСА (160 ASA например,за да не се пресмята наум)особено ако носиш 3 апарата с различни материали вътре, или камера с касети /модулна конструкция/.
И аз не вярвах на това, но /преди доста години/, Георги Викентиев /Кенто - Бог да го прости - голям столичен фотограф, шеф на фотоотдел на ежедневник/, бях при него 1/2 година..ме убеди. Твърдеше, че не използва светломер, аз не вярвах и по 10 пъти на ден (в редакцията, навън, при различно време и осветеност)го карах да дава стоиности, и аз вадех светломера от джоба да проверявам. Нито веднъж НЕ СГРЕШИ. Тогава, разбира се, питах каква е тайната, и ми каза, да си нося винаги светломера в джоба и да го ползвам. Като му казах, че го правя..тогава ми каза, не само когато съм на снимки, а постоянно - разхождаш се, определяш на око и сверяваш оценката си със светломера. Така и аз се научих да го правя.
Автоматиката вързана със спотово мерене е голямо удобство, най-вече за оперативноста, но...горното ще е чудно за много хора, които никога не са излизали от автоматичен режим на апаратите си с 35 мм.или цифрови.
|
|