Автор: stef7
Дата: 05-09-05 15:50
Предимството на големия и средния формат е възможността да увеличаваш снимката много без загуба в качеството. Това е. И двата особенно големия формат дават изключителен детайл и това трябва да се види с очи за да се разбере за какво става въпрос. И двете системи се ползват най-вече за пейзажна и рекламна фотография. Най-известните световни фотографи пейзажисти по правило снимат голям формат с няколко изключения които снимат среден формат. Не за да се правят на интересни разбира се а за да извлекат максимално качество. Техните снимки след това стават на календари, плакати а там възможността за голямо увеличение без загуба в качество и детайл е от огромно значение. Повечето любители не печатаме повече от 30х40см а за това 35мм филм и DSLR вършат добра работа.
Ако искаш да видиш с очите си за какво става въпрос иди при някой фотограф дето снима среден и/или голям формат и го помоли да ти покаже няколко диапозитива. Сравни ги с 35мм такива.
Големия формат дава възможнот да корегираш переспективата, но пък има много недостатъци като бавна работа, скъпи фото материали (един кадър ти е поне 3-4 евро) проблеми с дълбочината поради дългофокусните обективи и т.н. За повече инфо прочети тук:
http://www.largeformatphotography.info/
и тук:
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/understanding-series/u-medium.shtml
Големия формат има смисъл само ако ти трябва голямо увеличение плюс качество или пък си маниак. Има хора дето обичат да снимат голям формат без да са професионалисти, точно както има хора които обичат да карат стари коли. И двете категории обаче разполагат с много пари. Тия като мен дето не попадат в група на заможните но са манияци си купуват среден формат, което разбира се е форма на компромис.
Имам средно форматна камера купена на старо с 3 обектива на цена по-малка от тялото на Canon Rebel 350 XT. Системата е на повече от 30 години и няма грам електроника в нея. Прави такива 6х7 диапозитиви, че аз се навивам да стана товарно муле само и само да направя няколко качествени кадъра с нея. Щото фотоапарата с обективите, статива и гърбовете са между 8-10 кг.!! Като искам да се кефя и да правя готини пейзажи взимам средния формат и отивам по планините и равнините :)). Преходите пеш с оборудване, ръчното нагласянена експозиция, фокус, застопоряването на фотоапарата за почти всеки кадър и т.н. е трудоемък, бавен но доставящ удоволствие процес. Като искам да щракам, взимам DSLR с един два обектива, насочвам го и натискам спусъка. И двата метода си имат добри и лоши страни. След 5 години Canon и Nikon ще са сменили нам си колко модела и моя Rebel 300D отдавна ще си е отишъл, но средноформатната камера ще си стои още.
Не агитирам за среден или голям формат. За средностатистическия любител и двата са много неподходящи. Но стават за маниаци като мен. :)))
|
|