Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за изтриване на CF карти
Автор: Mimic   
Дата:   29-08-05 16:50

Интересува ме има ли значение как ще си изтрия снимките от картата след като съм ги прехвърлил на ПЦ-то. Изтривам картата през фотоапарата, форматирам картата през фотоапарата, изтривам ги още докато е в рийдъра или я форматирам докато е в рийдъра?

Сигурен съм, че ще има и блестящи предложения включващи помощни инструменти от сорта на магнити, за което съм предварително благодарен на авторите им, но мен ме интересуват предимно гореспоменатите четири метода. [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за изтриване на CF карти
Автор: Avi   
Дата:   29-08-05 16:54

аз лично предпочитам изтриването им от апарата - смятам, че няма значение - но ми се е случвало след изтриване от ПЦ-то да имам по-малък свободен обем, макар да показва картата празна.

формата го правя на 15-20 източвания...

Автор: Стоев   
Дата:   29-08-05 17:16

през апарата, иначе за пълно унищожаване на картата - каменарски чук и наковалня, ама едва ли имаш нужда от подобни съвети....

Автор: kro   
Дата:   29-08-05 17:19

Доколкото знам форматирането във фотоапарата е най-добрия начин[smilie25]

Дата:   29-08-05 17:23

10Х [beer]

Автор: ivo80   
Дата:   29-08-05 17:26

Аvi, не се притеснявай да форматираш по-често, това си е quick format което си е един вид изтриване, но става по-бързо от erase all. Аз използвам само формат от апарата.

Автор: dido2   
Дата:   29-08-05 17:45

Няма абсолютно никакво значение това. Всичко опира до брой цикли на изтриване за всеки един адрес от флаш-чипа. По принцип живота на съвременните чипове е около 1 000 000 цикъла на изтриване, така че не му мисли...

Автор: Neli78   
Дата:   29-08-05 17:57

[smilie11] а защо изобщо форматирате, било след всяко сваляне, било на 15-20

Автор: Sidewinder   
Дата:   29-08-05 18:02

Canon ( понеже такъв имам) препоръчват форматиране на картата ВЪВ ФОТОАПАРАТА. Това гарантирало правилната работа.Наскоро прочетох и друго - При 1 000 000 цикъла четене/ изтриване на една карта,гаранцията на цокъла е около 10 000 вкл/изкл(вкарване/изкарване от гнездото). Та може би е по-добре картата да си стои по възможност в апарата.

Дата:   29-08-05 18:12

Neli78, понеже ако не форматираме няма да имаме място за следващите снимки [smilie3]

Аз след 10000 вадения на картата ще имам друг фотоапарат, а картите с които работим в момента ще се продават в антиквариатите [smilie18]

Дата:   29-08-05 18:22

ivo80> какво, какво? как така?!
не е ли достатъчно само да изтриеш снимките?
аз форматирам само, ако по погрешка някой (или аз [smilie5] ) ми изтрие директорията, в която апаратът записва снимките... [smilie10] (всъщност мога и на компютъра да си я създам)
май от 1 година не съм я форматирала

Публикацията е редактирана (29-08-05 18:23)

Дата:   29-08-05 18:30

Е, можеш и да си ги триеш, но по-бързо става с формат.
И какво, ако си изтрила директорията, не може да снима ли [smilie25]

Автор: KOKO-BRAIZ   
Дата:   29-08-05 18:43

Докато направиш 10 000 вкарвания/изкавания,ще са минали 3 години и апарата ще е пълна антика........така,че на кой му пука[smilie5]

Дата:   29-08-05 18:46

иво> да, не може да снима.

Автор: dido2   
Дата:   29-08-05 18:58

Всъщност форматирането на картата е създаване на нова файлова система, в случая античния FAT na MS - абсолютно аналогично с твърд диск за PC.

Създаването на нова файлова система ще рече запис на нова таблица с информация за физическото разположение на файловете върху картата. Таблицата по принцип е празна или съдържа информация за няколко празни директории.

Накратко форматирането не трие реално файловете от картата, а просто презаписва съществуващата таблица с информация за файловете с празна такава.

Триенето през PC или апарата от своя страна изтрива само записите в таблицата за един или повече файла и нищо повече, т.е. записите за останалите файлове си стоят и файла като информация все още може да се възстанови стига да не е правен нов запис върху съответната физическа област от паметта.

Та реално разлика особена няма за крайния потребител. Като цяло форматирането би трябвало да е малко по-бързо заради по-малкото на брой операции, които трябва да се извършат.

Автор: 5kan   
Дата:   29-08-05 21:35

формат, формат ! от апарата

само не и format c: през компютъра [smilie5]

Автор: джъмбо   
Дата:   29-08-05 22:04

вкарване изкарване празнене с десетки хиляди пъти
баси това и казанова не го може [smilie21]

Автор: Crossblade   
Дата:   29-08-05 23:12

А ако се cut няма ли да става по-бързо вместо вместо copy+delete/format [smilie11]

Дата:   29-08-05 23:21

crossblade, а ти какво мислиш че е алгоритъмът за cut -> copy+delete

Автор: Crossblade   
Дата:   29-08-05 23:35

При Windows всичко може, Иво [smilie10]

Автор: rugo   
Дата:   29-08-05 23:55

Това, което никой не споменава по-нагоре е, че ако поради някаква причина има развален (corrupted) файл, файловата система може да да пази информацията къде се намира този файл, независимо, че входната му точка е изтрита от директорията. Причини много - например ако батериите паднат по време на запис.
Ако след това изтриете всички снимки, мястото, заето от този файл си остава.
Обикновено при PC-тата за да се оправи това се ползва някаква програма от рода на checkdisk.
Вторият лесен и бърз начин - формат [smile]
Това е моето мнение - формата винаги е за предпочитане.
[beer] [beer] [beer]

Автор: vladod   
Дата:   30-08-05 01:05

Не препоръчвам процедурата cut > paste, защото може изведнъж да нямаш кадри нито в картата, нито в компютъра. (случвало се е многократно в "Първо цифрово фото" и два пъти на мен лично). Работи само cpoy > paste ...

Дата:   30-08-05 01:10

Дам, мен ми се е случвало и при move - прехвърлях от едно ПЦ на друго целия си хард, за да форматирам и преинсталирам и нали съм тъп дадох мув, а не копи и после да форматирам. Даже не се усетих да проверя, дали нещо не е наред. Форматирах си харда като пич, качих си новия уиндоус и като реших да си кача пак простотийките, нито един файл не се отваряше. Е верно тогава бяхме млади и глупави ама сеге вече знаем. move се прави само ако местиш неща в рамките на един и същ логически носител/същото важи и за cut [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна