Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Повреден диапозитив ?!
Автор: hose   
Дата:   22-08-05 10:51

Тези дни установих че един кадър е повреден
От едната страна имаше нещо като мазни петънца
В началото реших да не го пипам, но после размислих – така и така и повреден, защо да не опитам да го изчистя
Измих го с вода и установих нещо странно – водата ставаше на нещо като гел по тези петна, и самите петна станаха едно голямо петно
От другата страна водата си се хлъзгаше нормално, и капчиците бяха подвижни,
а от изцапаната сякаш замръзваха, и изсъхваха там където са си
като опитах и с кърпичка да ги махна тя също залепваше – нищо не ставаше, само някакси се размазваше
няколко пъти го измих под силна струя вода но резултата си беше същият
това което ме обнадежди отначало беше че не е от страната на емулсията
в крайна сметка от толкова мъчене от кадъра не остана нищо и го изхвърлих

Това което ме притеснява е дали съм го изцапал по невнимание или са някакви микроорганизми
Само съм чувал от бегли несигурни източници че съществуват нещо като гъбички които се развиват на филмите – дали е така обаче не знам
И ако са гъбички как да опазя останалите?
По принцип ги пазя много и да съм го изцапал ми се струва почти невъзможно

Споделете опит

Отговори на това съобщение
 Re: Повреден диапозитив ?!
Автор: holden   
Дата:   22-08-05 11:14

Хосе, опит нямам, но ти съчувствам затова че се е похабил негатива. Аз знам как си треперя за старите ленти, и ако нещо такова ми се случи ще ме е яд много.

Автор: Junior   
Дата:   22-08-05 11:37

starite filmi navremeto sa se "razboliavali"...
po-skoro zvuchi kato da si go okapal s neshto

Автор: 5kan   
Дата:   22-08-05 12:08

на гърба на филмите са нанесени противоореолен и най-отгоре - защитен лаков слой (или един , който изпълнява двете функции)
при обработката те се обезцветяват, но остават на гърба на филма
при по-старите филми, които не са задъбени, може да се прояви отлепване на тези слоеве при определени условия - температура, влажност, някакви активни пари от химикали и пр.
бактериите обичайно нападат емулсионния слой заради желатина, а желатина си е жива храна (прави се от животински кости)
за предпазване може да се използват разтворите за овлажняване на кинофилми - напоява се тампон с разтвора и в плътно затворен съд се поставя при филмите без да ги допира, ако са в класьори трябва да са разтворени
престой мин.24 часа
доколкото си спомням, популярната рецепта беше равни части етилов спирт, глицерин и ацетон

Автор: hose   
Дата:   22-08-05 12:54

мерси!!!!
значи изпаренията от него трябва да го предпазват?
или по-точно дезинфекцират?
не знаех че има желатин по лентите
кадьра за щастие не беше чак толкова ценен но в пьрвия момент те хваща яд да.... [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна