Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Автентични снимки
Автор: Yanev50   
Дата:   23-06-05 14:02

Предлагам да се диференцират снимките изпратени във Форума по още един белег.Това е тяхната АВТЕНТИЧНОСТ. Нека има отделна тема или папка в която да се публикуват и оценяват единствено автентични снимки, които не са обработвани допълнително с програми от рода на ФОТОШОП. Така ще бъде по-справедливо при оценяване и съревноваване на снимките по между им.Освен това ще се стимулира едно течение сред фотографите, които отдават голямо значение на автентичните, реалистични снимки по различни теми.Най-малкото очаквам дебат по това мое предложение.
 Re: Автентични снимки
Автор: n1x0n   
Дата:   23-06-05 14:03

Айдее... поредния.
Автор: kali222   
Дата:   23-06-05 14:05

Какво означава автентични снимки? Технически погледнато няма снимка в този форум, която да не е минала през някаква графична програма.
Автор: jumbo   
Дата:   23-06-05 14:06

голяма си шишарка

Re: Тенденции в развитието на съвременната българска фотография през последните
Автор: jumbo
Дата: 23-06-05 14:02

я ми го разтълкувай това за фотошопа
аврентична снимка според теб е тази копирана 1:1 от негатив на хартия
сиреч контакно копие
щото всеки скан или пък дигитална снимка минава през обработка ВСЕКИ повярвай ми
признай че като сканираш не пипаш нищо по скенера и каквото сабя покаже..... май не е така нали
[ezik] [ezik] [ezik] [ezik]
Автор: asahi   
Дата:   23-06-05 14:07

Янев Янеееев, Янев 50,
Във всяко дигиталче дреме едно фотошопче и манипулира изображението често по непонятен за потребителя начин. От това изображението не става по-малко автентично. Цветова и композиционна корекция, подтискане на някои дефекти на оптиката или имитиране на някои ефекти, присъщи на човешкото възприятие не правят картинката съмнително автентична. Виж, изкривяването на действителността, подмяна на смисъла - това е вече нарушаване на автентичността. И ако погледнеш няколко години назад ще забележиш, че и без Фотошоп това се постига.

(копирах го от темата на Анди)
Автор: borissov   
Дата:   23-06-05 14:22

Yanev50: Ми...прост си.
Поне веднъж седмично някой новодошъл се изцепва неподготвен по тоя въпрос. Мама не ти ли е казвала да търсиш във форумите, преди да правиш глупави предложения?
Що не хвана да поровиш малко в старите теми, и да си спестиш публичния резил? Това да ти е за урок.
Автор: ecobo   
Дата:   23-06-05 14:35

В някои от големите ПРО форуми и фото-сайтове (като photo.net)има изисквания снимките да не са минавали друга манипулация, освен levels (curves), saturation, unsharp masking и cropping. Или, ако това не важи за всички, има отделни категории за такива снимки. Или, както е случая във photo.net, автора декларира дали снимката е манипулирана или не - за информация на останалите най-вече.
Но не мисля, че тук може да се направи такова нещо. Прекалено често виждаме как някои находчиви "творци" публикуват чужди снимки, пък какво остава за манипулирани и неманипулирани снимки...
Автор: n1x0n   
Дата:   23-06-05 14:42

Аз лично смятам за автентична фотография всичко, което е постигнато чрез арсенала на традиционната фотография, който включва много повече и по-радикални начини за обработка, отколкото " levels (curves), saturation, unsharp masking и cropping".
Пък дали е правено в ПЦ или под увеличителя е единствено въпрос на вкус.
Автор: ecobo   
Дата:   23-06-05 14:44

n1x0n, съгласен съм с теб. Но с ФШ става по-бързо и мнооооого по-лесно.
Автор: asb1   
Дата:   23-06-05 14:49

Абе, то фото-шоп....такова верно ли идва от шоплъка ....шоп фотографин...[smilie18] [smilie21]
Автор: Avi   
Дата:   23-06-05 15:06

ecobo написа:

> n1x0n, съгласен съм с теб. Но с ФШ става по-бързо и мнооооого
> по-лесно.

и какво от това?
пък и какво значи по-лесно - я питай стоефф лесно ли му е?

а и ако направат админите такава "отметка" за манипулирана/неманипулирана снимка - и аз си ги пиша сичките манипулирани кво ше спечеля или загубя? кво ще спечели/загуби зрителя?

мчи то треа да си ПЪЛЕН ГЬОН да не различиш манипулациите - и тея дет им "вярват" и с 20 пикселови букви да им го напишеш пак няма да го прочетат - кат тоя герой дет пуснал темата без да прегледа поне последния месец кво се е писало по форума..

аз лично не ги разбирам тия хора за кво се борят - нали снимката изказва нящо - послание на автора, настроение, чувство, идея... ако го постига с манипулации - къф е проблема? що на някои хора почва да им бърка в дупето тва и те дрисват редичко...? нали гледат ПРОДУКТА бе, мааму стара...

абе недоумявам понякога...
Дата:   23-06-05 21:22

Браво на всички!
Дата:   23-06-05 21:39

На вниманието на "великите" фотографи: n1x0n,borissov,Avi.Първо доколкото знам все още не е забранено да се снима с предишното поколение чисто механични фоапарати.Обзалагам се, че от техните негативи ще излезнат съвършенни панорамни снимки, нещо което дигиталните все още не могат да постигнат особенно ако трябва да се прехвърлят на хартиен носител с голяма площ.
Второ:Когато казвам автентични снимки имам предвид реалистична фотография. Нагледах се във Форума на жълто-лилави морски води, поточета постлани като персийски килимчета върху потресаващо зелени морави.Не по-различно е и в небесата излъчващи неземна светлина на залез или изгрев със слънца, които всеки момент ще катастрофират в Земята.Спирам с примерите до тук.
Трето: Лесно е да се излезе на жълтите павета в центъра на София и да се документира някакъв седящ, стърчащ или висящ обект така, че да заприлича не извънземно в среда наподобяваща далечна Галактика.Опитайте се приятелчета да минете по Джамджиев ръб-нагоре и надолу, по "Кончето" когато е обледено от полуразтопил се сняг и бурни пориви на вятъра.Претичайте "Малкото Конче" до Муратов връх.Минете по "Стражите" или отидете до Словения и качете връх Триглав в лед и сняг.Елате тогава със снимки от тези местенца и пак ще си поговорим.
Четвърто:Стойността на една снимка се определя от нейното излъчване и това може ли тя да КАЖЕ НЕЩО.Останалите технически и компютърни фокуси неподкрепени от съдържание са усилия на всуе.
Възхитен съм от ред снимки видяни във Форума с чудесна режисура на ситуации и хора в тях.Видях и превъзходни портрети дошли направо от живота.Има и невероятни снимки на природа.За сега толкоз.
Автор: sannie   
Дата:   23-06-05 21:44

PS rulz, kosara su6to[smilie19] i grad filtrite su6to[smilie19] i peizajite i kotkite i piletata i starcite i babi4kite i golite modelki i ki4a i abe si4ko deto se seti6
Автор: samara   
Дата:   23-06-05 21:51

...и ти сред лавандули...[ezik] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Дата:   23-06-05 22:39

Борисов ще ти кажа две новини.Едната е лоша другата добра.
Лошата е, че портретите на жени които показваш не струват.
Хубавата новина е, че самите жени не са лоши и си .....струват да ги....!!!
Автор: krp   
Дата:   23-06-05 22:44

Yanev50 [smilie24]
 тъпо, тъпо!!! [nt]
Автор: GuruMMX   
Дата:   23-06-05 23:08

[smilie23] [smilie23] [smilie23]
Автор: GuruMMX   
Дата:   23-06-05 23:11

za tvoe svedenie - njama neobrabotvani snimki!!!
i na film da snimahs imash vidove filmi, vidove projavjavanija, vidove exponiranija..vidove obrabotka na fotohartijata..
ama maj maj si daleche ot tezi nehsta hehe ..
za cifracite puk njama i da spomenavam kva obrabotka preturpjavat dokato izleze nehsto na bjal svjat...
uspeh za napred![beer] [shtrak] [thankyou]
Дата:   23-06-05 23:48

GuruMMX Съгласен съм с теб. Виж, аз не противопоставям дигитални фотоапарати срещу механични фотоапарати и съответно производните им снимки.Предлагам просто още едно диференциране между фотографиите като обработвани и необработвани.Това внася допълнителен привкус във Форума и по-голяма справедливост.Стига високомерие.В крайна сметка всички сме обединени от любовта към фотографията независимо дали сме любители или професионалисти.
Автор: borissov   
Дата:   24-06-05 00:03

Абе, дрисък недъгав, погледни си първо помиите в профила, пък тогава се обаждай. И огледай хубаво жените от снимките ми, щом толкова ти харесват, защото такива надали ще пипнеш на живо. Нещастник.
Автор: elrisha   
Дата:   24-06-05 00:03

а, бе, Янев, тоз снежец що е толкоз розов :
https://photo-forum.net/i/140642&USER_ID=14242
[smilie3] [smilie3] [smilie3]

Автор: Стефан   
Дата:   24-06-05 00:25

Мдааа... Yanev50, а не ти ли е хрумвало, че целта на реалистичната фотографията, подчертавам реалистичната, е да представя реалността такава каквато я вижда човешкото око и по-точно мозък, а не несъвършената ни фотографска техника? Защото, както казва Emmmo, главния редактор на сп. Одисей, ние толкова сме свикнали с несъвършени фотографски изображения, че когато някой направи по-реално такова, примерно наслагвайки 2 снимки във фотошоп за да направи небето по-плътно, веднага някой казва "нереалистично е!"... Като снимаш по планините не те ли е яд, когато в облачно време небето излиза бяло и безизразно, а ако мериш осветеността по него, тогава пък земята е много тъмна. Докато в същото време окото ти обхождайки пейзажа динамично се настройва, мозъкът ти обработва информацията и в в крайна сметка до съзнанието ти достига един балансиран образ, където и облаците, и земята са представени детайлно. Кое според теб е по-реалистично - да си оставиш несъвършенните кадри необработени и бозави, или малко да ги пипнеш и да ги доближиш до образа получен в мозъка ти?

Ха, сега се замислих, че то не само във всеки фотоапарат дреме едно фотошопче, както каза asahi, ами и във всеки мозък[smilie18]

Автор: Gen   
Дата:   24-06-05 00:40

Хора, от собствен опит ще ви кажа, че когато си от скоро в едно общество и търсиш път за комуникация с останалите в него е ГАДНО, МНОГО ГАДНО, УЖАСНО МНОГО ГАДНО веднага някой да ти казва шишарка, що си колкоз тъп, що не прочете нашите велики мисли от преди и т.н. Около преди седмица пусна тема за нещо което ме вълнуваше и исках да споделя с вас - горе-долу същия резултат, плюс това на другия ден админите я бяха изтрили. Още немога да намеря смелост да попитам за нещо друго от което имам нужда в момента. Ще кажа само, че по-голямо уважение изпитвам не към най-големия снимач, а към по-големия човек.

Както и да е. Към темата.
И аз съм си мислил, че би било добре да има нещо подобно. Виждам го като 3 над-категории на сегашните (пейзаж, портрет, и т.н.):

1.РЕАЛИСТИЧНИ - чиста снимка само контраст, гама и тем подобните
2.ОБРАБОТЕНИ - изтрити/добавени обекти дорисувани, дооправени неща
3.ХУДОЖЕСТВЕНИ - повече картина, по-малко снимка, тук всичко е позволено.

Трите категории са равностойни и няма по-добра измежду тях. Всеки сам решава къде да класифицира поредното си произведение.

Публикацията е редактирана (24-06-05 00:53)
Автор: rolla   
Дата:   24-06-05 00:45

качвайте в raw.Без никви жипеги.
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

Тази тема е затворена