Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Художници и фотографи!
Автор: J0R0   
Дата:   13-06-05 21:00

Една тема на Папи ме накара да се замисля. Според мен от всеки художник с малко усилия става добър фотограф, докато обратното е доста по-трудно. Причината вероятно е, че художникът има изграден усет за композиция, цветна хармония и т.н. и лесно свиква с апарата като инструмент.

Замислих се и за още нещо (тука очаквам всички фотографи да ми скочат отгоре трупешката) - обаче не знам защо винаги художниците и поетите измислят и обосновават философски новите идеи и течения в изкуството. А фотографите само повтарят пътищата им (понякога с десетилетия закъснение)

Досега не съм попадал на снимка (а съм гледал много фотография), която да не може да бъде напъхана в някое от основните течения в изкуството - реализъм, сюрреализъм, концептуализъм, попарт, абстракционизъм, експресионизъм, дори поантализъм и дада... и т.н.
Обаче всичките тия неща са идейно осмислени от други, не от фотографи.

Съжалявам, не го приемайте лично, но не ми е известно някога в историята на изкуствата фотографи да са създали ИДЕЙНА ПЛАТФОРМА.
Художници - да, често, писатели и музиканти - също...
А уж е изкуство фотографията.

Отговори на това съобщение
 Re: Художници и фотографи!
Автор: Георги   
Дата:   13-06-05 21:04

еретик :Р
сега ти скочи целио форум :))

Автор: Amigo   
Дата:   13-06-05 21:10

JORO, а каква е идейната платформа на концептуализма или на сюрреализма или на попарта да речем?[cool] [smilie11] щото ако ме питаш мене няма такава[smilie18] [smilie18] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (13-06-05 21:11)

Автор: murnau   
Дата:   13-06-05 21:24

mi mlado izkustvo e fotografiata, kvo iskash ot neja puk ti

Автор: feon   
Дата:   13-06-05 21:25

питай stranger [smile] Тя казва, че и снима [smilie5]

Дата:   13-06-05 21:26

Да бе, няма....
Писали са дори манифести на тия течения (Салвадор Дали, Пикасо, Тристан Цара, Кандински)
Всички са обосновали надълго и нашироко какво правят и защо го правят.

Автор: Amigo   
Дата:   13-06-05 21:31

Тези всичките изброени от теб са ментално дерайлирали, JORO[cool] [smilie8] манифести кои пишат, нали знаеш[smilie5] [smilie5] [smilie5] https://photo-forum.net/joro/emoticons/devil.gif[cool]

Публикацията е редактирана (13-06-05 21:37)

Автор: snooper   
Дата:   13-06-05 21:31

"Замислих се и за още нещо (тука очаквам всички фотографи да ми скочат отгоре трупешката) - обаче не знам защо винаги художниците и поетите измислят и обосновават философски новите идеи и течения в изкуството. А фотографите само повтарят пътищата им (понякога с десетилетия закъснение)" - а понякога, Жоро, и с хилядолетия - за пещерни художници си чувал, а за пещерни фотографи не си - странно, не мислиш ли ?

Това е малко като да говорим за електорнната музика, която идва с техническата еволюция - нищо ново не е измислено в музиката, а в същото време техното в кое музикално течение ще го поставиш?[smilie11]

Дата:   13-06-05 21:32

Аз от Стрейнджър не съм чул досега смислен отговор на нито един въпрос, затова се съмнявам че и сега ще чуя.
Иначе съм чул доста интересни въпроси.
И не ми е много ясно, дали самата тя изобщо търси отговорите им или безрезервно вярва на Макс Фриш, че "да задаваш въпроси е по-ценно, отколкото да даваш отговори".
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: acidness   
Дата:   13-06-05 21:34

пусни го да снима на улицата удожника та да видим тва, че е художник колко ще му помогне

Автор: papi   
Дата:   13-06-05 21:37

значи за фотографа изразното средство е фотоапарата,докато на художника е платното и четката
по лесно е да направиш една снимка,отколкото да нарисуваш една картина(дори картината може да ти отнеме цял живот)
не сам чел литература но ми се струва че основните правила във фотографията за взети именно от рисуването-композиция,експозиция ,както жоро е написал и колорит,дори както са споменали едно време са рисували в пещери,но няма фотограф който да е излязал от пещерата
та според мен тези които са измислили камера обскура просто са искали да си улеснят труда си и затова са я създали за части от секундата да създадат нещо което да не им отнема много време,
както спомена жоро-това е една наистина приятна тема,заслужава си да се пофилософства:[smile] [smilie24]

Публикацията е редактирана (13-06-05 21:44)

Дата:   13-06-05 21:44

"не сам чел литература но ми се струва че основните правила във фотографията за взети именно от рисуването-композиция,експозиция ??? - И един мармот завива шоколадите в станиол....

"та според мен тези които са измислили камера обскура просто са искали да си улеснят труда си и затова са я създали за части от секундата да създадат нещо - ще ме прощаваш, ама с камера обскура и днес не се снима за части от секундата обикновено, а когато са я измислили емулсиите са били такива, че е могло значително по-бързо да нарисуваш обекта на снимката...

Дата:   13-06-05 21:45

Абе не сте много прави с това оправдание, че фотографията е "младо" изкуство.
Всичко най-значимо в съвременното изобразително изкуство е измислено през времето, когато фотографията вече е съществувала...

С. Дали работи в много близко сътрудничество с фотографа Филип Халсман (който снима ей такива неща ), обаче защо не е Халсман бащата на сюрреализма?

Автор: Andromeda   
Дата:   13-06-05 21:50

Acidness, на мен да не ми вреди това, че съм художник? Напротив - мисля, че много, ама много ми помага. Имай предвид, че нямах грам представа от фотография до преди няколко месеца. Но имах представа от композиция, светлосянка, цветознание и много други. Не претендирам, че сега съм фотограф, но определено ми е много по-лесно от някой, който никога не се е докосвал до изобразителното изкуство.[thankyou]

Автор: ecobo   
Дата:   13-06-05 22:02

Моят колега е много добър художник, с идеи, с виждане, съсъ стил. Но досега не съм видял да е направил читава снимка. Не може дори кадъра да си композира като хората[smilie2]

Автор: Rebellious   
Дата:   13-06-05 22:02

Жоро ,ти някога рисувал ли си? Имам предвид нещо повече от това в училище.

Автор: micron1   
Дата:   13-06-05 22:17

Има и изключения - например Ман Рей, който
е бил художник, но и фотограф и е взел доста дейно участие в изявите на сюрреалистите.
Той се е смятал за велик художник, а
всъщност е бил велик фотограф, но доста
посредствен художник.

Дата:   13-06-05 22:23

"Всичко най-значимо в съвременното изобразително изкуство е измислено през времето, когато фотографията вече е съществувала..."

Да изредим тогава тези събития в последните 100 години, в които има що-годе адекватна фотография.

Автор: kkaammii   
Дата:   13-06-05 22:24

Жоро, определено за първото си прав [smilie24]. Примери много..достатъчно е на художник да подадеш фотоапарат с автоматичен режим и после да прегледаш снимките.

Автор: субектив   
Дата:   13-06-05 22:25

Йожен Дьолакроа (по повод появата на Фотографията): "От днес Живописта е мъртва!"
Фотографията предизвиква появата на Импресионизма и всички следващи направления и стилове оттогава до днес! Ако Я нямаше, живописта щеше кой знае до кога да крета в рамките на Реализма, па макар и красив!Все пак уменията в Изкуствата по начало са Божа дарба, за разлика от фотографирането. Да не забравяме, че Изкуствата не се учат - учат се различните техники и маниери, докато при Ф-та ако положиш достатъчно усилия и интелект, можеш да я усвоиш; е, разбира се, ако искаш да бъдеш творец, а не само фотограф, ще ти трябват и други качества и усилия... Впрочем, всичко това го ЗНАЕТЕ, аз само го напомням... Преди Фотографията ( а и десетилетия след откриването й) илюстрациите в печатните медии са били дело на художници, най-често скици от мястото на събитието. Тя е тази, която дава ВЕЛИКОТО предимство: УЛОВЕНИЯТ И ДОСТОВЕРНО ПРЕДСТАВЕН МИГ!!!, което е невъзможно и за най-великия художник, колкото и дарба да има!!!... Повтарям: САМО НАПОМНЯМ!

Автор: субектив   
Дата:   13-06-05 22:32

Ласло Мохой-Надь:"Човекът без фотоапарат е неграмотният на бъдещето" - казано 3-4 десетилетия след появата на Фотогрфията...

Автор: roscko   
Дата:   13-06-05 22:32

Ами жоро е прав, един художник става много по лесно фотограф отколкото обратното, но това е ясно и не виждам смисъл да се дискутира въобще

Автор: carl_cox   
Дата:   13-06-05 22:36

фотографията и рисуването нямат почти нищо общо..поне според мен...

технологията е различна, изразните средства са различни и дори психологията е различна....

това, че обектите на тяхното изкуство могат да бъдат едни и същи не ги прави лесни за "прескачане" от едното в другото...

Дата:   13-06-05 22:43

Да, roscko, но не говорим точно за това.

Автор: maceman   
Дата:   13-06-05 22:45

кхм, кхм... (предупредителна кашлица преди вземане на думата) :)))
интересна тема е отворил JORO ... и то защото пряко ме засяга... поради простата причина, че съм художник... до преди 3 години не бях пипвал фотоапарат (хм, така като се замисля, когато бях на 8 години разглобих "смяна-та" на вуйчо ми за да взема лупите от обектива... остатъците от тялото зарових на двора... брачеда яде бой заради мен )....
та след този оффтопик, искам да кажа, че всичко научено от мен в училище и академията за композиция, цветове, сечения, контрасти и т.н. много ми помогна във фотографията... до преди година, снимах на автоматична и не знаех кога трябва да се променят скороста и блендата (все още не знам изцяло нещата), не знам нищо за обективите и кога се използва по- твърд, кога мек, кога среден ;)... снимам по усет, от 10 шота избирам един, когото понякога обработвам с часове на PS за да го представя тук... все повече се кефя когато нещата стават без обработка или с много малко такава... научих се да снимам (ако може така да се каже) като гледах нещата в този форум, тука публикувах за първи път, тука преболедувах основната форумска болест "точкогонството" за което още си нося обица на ухото, тука взех и първата си награда за фотография и имах честа да участвам в няколко изложби ....
не мога да кажа, че съм фотограф защото нямам теорията и практиката, но бас държа, че с една и съща техника в съревнование с човек от бранша ще постигна доста добро ниво на снимка по произволна тема....

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна