Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какво снимате по балканите?
Автор: IVU   
Дата:   10-05-04 20:27

Много ми е интересно какво обичате да снимате, когато сте в планината. Защото аз изщраках около 2000 кадъра и нищо не си харесах.

Ходих по Гергьов ден из врачанския балкан. Накъдето и да се обърнеш - чукари и гори. Тук таме и някое село се виждаше ниско долу.

Та ми беше интересно какво интересно може да се снима в планината освен разни панорами.

А нали съм си тиква - и статив 4 кила мъкнах с мен. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Какво снимате по балканите?
Автор: mik   
Дата:   10-05-04 22:00

ами освен пеизажи снимаи и някое животно като ти излезе и растения и каманяци! Аз мойа за цял ден обикаляне само 2 кадара да направа или пак нито един! Просто седиш и мислиш и чакаш ако нещо ти хареса па ссянка па глупости па мериш експозиция и т.н.

Автор: Gafa   
Дата:   10-05-04 22:15

най важното е да сте компания да има [beer] хапка пивка разходка тръгнеш нещо да снимаш ,после го изпуснеш ,накрая ти излезне трето дето въобще не си възнамерявал да го снимаш и току виш излезе някой шедиовар :))

Автор: nsirakov   
Дата:   10-05-04 22:19

Само пейзажи...ама си имаме хубава природа!!!

https://photo-forum.net/static/forum/2015-06/zdwp8914.JPG
http://www.nsirakov.com/temp/gora/gora003.jpg

Ето това снимах вчера на Кръстова гора:)[beer]

Гафе... за хапката и пивката си 100% прав!!!

Публикацията е редактирана (10-05-04 22:20)

Дата:   10-05-04 22:23

Ейййй... тази снимка е страшна. Мойте все едни мъгливи излизат [smilie2] Сега се ровя в гугъла за филтирте.

А може и да не съм избрал правилния балкан [smile]

Дата:   10-05-04 22:27

Ivu аз се чудих дали да сложа снимката в албума? радвам с еако ти харесва :)[beer]

Автор: mik   
Дата:   10-05-04 22:30

Ами то стария балкан си е ок ама с компания си е наи добрестига дане са някакви дранкала за филтри виж малко по долу във форума "Търся УВ и ПОляр филтри" там има коментар

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   10-05-04 23:57

IVU - ми разгледай албума, има маса снимки, на маса автори - там е видно кои какво търси. Така ще намериш и идеи, и твоя стил и харесване.

Автор: feon   
Дата:   11-05-04 08:05

Ivu, не е до филтри! Прочети някоя обща книга за фотография, за да се научиш първо как работи фото апаратът, после виж как и къде да компенсираш показанията на светломера...
От тук нататък трябва да четеш, а не да купуваш! Иначе и с 20 обектива няма да стане нищо...[smilie25]
Според мен се научи първо да постигаш това, което искаш без филтри. Правилното им използване е още по/трудно!
И си помисли защо си се захванал с фотография, какво те привлича и т.н., защото притежанието на апарат е средство, а не причината за заниманието с фотография! Нямаш ли цел или поне посока и смисъл какво и как да снимаш, си оставаш само с апарата и без устройството зад него.

Но започваш със сериозна техника! това е добре!
Желая ти успех!

В крайна сметка си вземи един ув филтър за защита на обектива и от ултравиолетовите лъчи. Но да не забравиш да го сваляш при нощни снимки на дълги експозиции!
За начало и можеш да си купиш кнбигата Как се правят хубавите снимки, там има от всичко и щр ти бъде много полезна!

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   11-05-04 09:09

Бре, бре от кога прозрачния 100% УВ филтър (най - обикновено съкло:100% SiO2) пречи при нощни снимки или май имаше нещо, като ефект на Швардцшилд[smile]

Автор: Gafa   
Дата:   11-05-04 09:30

ами ще ти отговоря просто ,
получават се излишни отражения

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   11-05-04 10:18

GOSPODIN - "(най - обикновено съкло:100% SiO2)" - да разбирам ли тогава, че ако са ми стъклени лещите на обектива, UV филтъра е излишен?:)

Автор: kirilius   
Дата:   11-05-04 12:19

Аз като човек, който снима повече в планината да отговоря на въпроса на IVU:

На планина 90% от снимките ще са ти пейзажи, няма как [smilie5]. Освен това понякога не е толкова важно какво снимаш, а как. Много е е важно от къде е сниман даден обект. Мальовица например изглежда коренно различно от долината и погледната отстрани. Аз най-много се кефя на снимки правени от "нестандартни" места, далеч от туристическите пътеки.

Аз откакто чета Форума доста съм си променил светогледа. Вече преди да щракна апарата, по-често си задавам въпросите: "това не е ли банално?", "това от тук ли ще изглежда най-добре или да се кача малко по-нагоре?", "дали да не изчакам да минат онези облаци?" ....

Мусала снимана от едно място при едни условия може да изглежда напълно безлично и банално връхче. Снимана от друго място при различна светлина и сезон, може да изглежда все едно е в Хималаите...

Забележка:
"А може и да не съм избрал правилния балкан"
Балкана е само един - това е другото име на Стара планина [beer]

Публикацията е редактирана (11-05-04 12:21)

За Mobby
Автор: markishky   
Дата:   11-05-04 13:20

Ами май бях чувал, че ако оптиката била на Лайка, нямало нужда от UV, но пък много обективи са просветлени с SiO2-слоеве, но пак трябват филтри... там играта е друга обаче.

Дата:   11-05-04 14:37

feon, аз първо тази книга си купих [smile]

А фотоапарата си го купух след като реших да се уча как да правя хубави снимки [smile]
Професионално с фотография сигурно никога няма да се занимавам, но искам един ден като седна да си разглеждам албумите да ахкам на всяка една снимка [smilie7]
Ама нищо не се знае [smile] Като малък исках милиционер да ставам пък гледай с какво се занимавам сега [smilie5]

Както казва kirilius и аз не щракам вече на посоки. Седя, въртя се, снимам от различни гледни точки с различни настройки и после от стотиците кадри изваждам един два само [smile]

Довечера тръгвам на курса и се надявам много неща да науча [smile]

А и днес се срещнах с един пич дето дълги години се е занимавал с фотография и е работил като оператор. Доста интересни неща ми разказа за този занаят, за композициите, за осветлението и много други. Някои още се опитвам да ги асимилирам. Обаче човека 35 години с това се занимава. Каза, че мога да отида да ми предаде няколко урока [smilie3] - пък може и да са ми от полза [smile]

Въпросът ми беше по-скоро какво виждате в балкана. Ето някои написаха че предпочитат да са в компания, други снимат разни гадинки и цветя и т.н. [smile]

Ще взема да пусна някоя снимка да посъбера малко критики [smile]

Автор: asahi   
Дата:   11-05-04 14:43

Аз виждам въздух, простор, възможност да се изпотиш по природосъобразен начин. Дори очите ми си почиват като фокусирам върху зелено на безкрайност. А за снимането - често дори не съм си вадил апарата от чантата. Мъкна го и псувам всеки грам в него.

Дата:   11-05-04 14:45

ето това се казва поглед над нещата [smile]

и седиш и си мислиш за една студена, залена и какво му трябва на човека [smile]

Автор: boreto   
Дата:   11-05-04 15:05

Какво снимам по балканите? С ентусиазъм реших да ти кажа, но като се замислих, се оказа, че не е лесно да се каже. Затова ето какво снимам в планината:

Облаци:
https://photo-forum.net/i/3706&USER_ID=52

Дървета:
https://photo-forum.net/i/4435&USER_ID=52

Върхове:
https://photo-forum.net/i/4668&USER_ID=52

Долини:
https://photo-forum.net/i/4715&USER_ID=52

Скали:
https://photo-forum.net/i/6973&USER_ID=52

Пътища:
https://photo-forum.net/i/6917&USER_ID=52

И дори подскачащи ентусиасти:
https://photo-forum.net/i/6918&USER_ID=52

Всъщност, не отивам в планината, за да снимам.
Отивам в планината, защото ме влече неудържимо, а снимам, за да се похваля къде съм бил и какво съм видял.

Автор: le_corbeau   
Дата:   11-05-04 21:50

Ами то в България балкани бол...!Снимай си балканите, мечките, вълците... абе това, което ти хареса, щото нашата природа наистина си е както в химна "...ти си земен рай...!!!

Автор: le_corbeau   
Дата:   11-05-04 21:51

А пък тази снимка, Сираков, си е точно за албума...и не се чуди повече. Голяма красота!!! И майсторски направена !!![beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: Lari   
Дата:   11-05-04 22:23

Много си ни е красива страната!!!! Много готина снимка)))))) Как се помества снимка тука не мога да разбера((((((

Дата:   11-05-04 22:39

le_corbeau лесно стана - планината сама те кани за снимка и позира [smilie24] [smilie24]

послушах съвета ти и е сложих в албума--радвам се, че ти хареса

Публикацията е редактирана (11-05-04 22:56)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   11-05-04 23:59

Moby_Dick, в книгата на Г.Клаус и Мозел "Използване на светофилтрите в фотографията " 1983г. пише, че УВ филтрите се използват, за допълнително и окончателно поглъщане на УВ лъчите, въпреки, че обективите поглъщат 80% от УВ лъчите. Така , че си прав[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна