Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 шум
Автор: dhw   
Дата:   26-05-05 15:07

Здравейте, имаме следната ситуация:
Два апарата - еднакво големи матрици.
Единия е 5МП, другия - 3МП. Ясно е че първия ще има по-голям шум, въпроса е ако с първия снимам на 3МП при равни други условия дали шума ще е същия като на втория или пак си остава по-голям?
Възможно ли е емпирично да се сметне нивото на шума - напр МП/(матрица^2)? При такива сметки Powershot Pro1 излиза толкова шумен колкото S400.
PowerShot s1 e по-шумен, но ако снимам на по-ниско ISO с включен IS и обекта не се движи ще постигна ли подобно качество?

Отговори на това съобщение
 Re: шум
Автор: ancho   
Дата:   26-05-05 15:11

ЧЕТИ СТАРИ ТЕМИ БРЕ !!!!!!!!!!!

Дата:   26-05-05 15:37

Колко стари ;-) не видях нещо подходящо, темата шум е много обсъждана, но не мисля че някъде се отговаря точно на тези въпроси. Ако бъркам моля - поправи ме.

Автор: Avi   
Дата:   26-05-05 15:41

отговорът е 42 [smilie5]

Автор: urgan   
Дата:   26-05-05 15:48

Е това като в "Умирай трудно 3"[smilie24]

Дата:   26-05-05 16:51

Avi, а въпроса знаеш ли? Сега сериозно ако някой знае да ми отговори, за стопаджийски лафове си има други форуми.

Автор: snake79   
Дата:   26-05-05 16:58

"Единия е 5МП, другия - 3МП. Ясно е че първия ще има по-голям шум, въпроса е ако с първия снимам на 3МП при равни други условия дали шума ще е същия като на втория или пак си остава по-голям?"

Няма да има никаква разлика.
Преди 4-5 месеца стана ожесточен диспут тук.
Някой беше чел някъде - точно това което пишеш - и се оказа поредния балон.

С две думи - с 5МП апарат примерно на ИСО400 - ще шуми еднакво на всяка резолюция на която снимаш - без значение на 5,4 или 2МП.

Публикацията е редактирана (26-05-05 16:59)

Автор: nextgen   
Дата:   26-05-05 17:08

Провери на сайта на производителя - там трябва да е дадена тази информазия.

[smilie7]
-----
Лично мнение по въпроса

Публикацията е редактирана (26-05-05 17:14)

Автор: asahi   
Дата:   26-05-05 17:13

Въпросът за шума е неудобен за производителите. Най-често сиситемата за шумоподтискане маже по определен начин и елиминира шарените пикселчета за сметка на детайлите. Всеки модел си има рзлични параметри и алгоритми за шумоподтискане.

Извод: Коректен отговор на въпроса няма. Може би 42 е близо до истината.

Дата:   26-05-05 17:18

asahi - съгласен съм с тебе. Но все пак виж на някой специализиран сайт - най добре на сайта на производителите на конкретната светлочуствителна матрица или в документацията на конкретният модел.

[smilie7]
--------------
Лично мнение по въпроса

Дата:   26-05-05 17:54

И аз имах такива съмнения, но предполагах че 5МП на 3МП ще бъде нещо средно. Явно няма никакъв смисъл от снимки на по-ниска резолюция. От 5-6 сапунерки се оказа че А60 има доста слаб шум, а е без пари направо. Зарибен съм на тема powershot s2, само тези 5МП ме дразнят - да бяха 3...ехе мечти ;-)
Изглежда ако искам наистина нещо по-добро по отношение на шум ще трябва да взема ДСЛР. Лошото е че цената е двойна поне.

Дата:   26-05-05 18:43

Пробвай да снимаш при различни настройки - може и да се промени нещо. Иначе назнам.

Автор: roscko   
Дата:   26-05-05 19:47

MI zemi si S1

Автор: ivo80   
Дата:   26-05-05 23:00

не си вземай S1 :)

Дата:   27-05-05 10:43

ОК защо за и защо против S1? Миналия месец тъкмо да го поръчам и излезе S2 и потънах в размисъл

Дата:   27-05-05 11:08

Ако те притеснява шумът не ти препоръчвам S1, снимал съм съвсем малко с него и го забелязах, че вади повече шум от моят S60, а мен моя ме дразни вече много, на повече от ISO 100 не мога да снимам, поради липса на качество.
Хубаво си беше като не знаех що е то ISO [smilie5]

Автор: Boby_   
Дата:   27-05-05 11:12

"Хубаво си беше като не знаех що е то ISO" [smilie5]

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [beer]

Дата:   27-05-05 11:52

s60 е с 1/1.8 матрица все пак. Явно ако си нещо под $1000 бягане от шум няма. Картинката е ясна - за $500 - s2 дори да става само на светло - какво пък за половината пари - половин апарат. И какво му е лошото на ISO100?

Дата:   27-05-05 12:06

dhw, ще разбереш какво му е на ISO 100 когато ти се наложи да снимаш в полумрак без светкавица. Е ти поне можеш да разчиташ и на стабилизатора, аз такова нямам.

Дата:   27-05-05 13:41

ivo80, т.е. проблема е с s60? s1 също има стабилизатор. А в момента наистина никакви проблеми нямам и на тъмно и светло понеже още съм без фото.

Автор: nikoto   
Дата:   27-05-05 13:46

А аз да попитам:

1/2.7" е по малко от 1/2.5" матрици нали?[smilie11]

Автор: Mimic   
Дата:   27-05-05 13:48

Ахам [smilie5]

Дата:   27-05-05 13:52

dhw, не се надявай на много от стабилизатора, но все пак ще можеш да снимаш на малко по-бавна скорост от мен (става дума за без статив). Но пък бавната скорост не винаги решава проблемите, ако снимаш движещи се обекти и не искаш да са размазани само високо ISO помага (като изключим светкавицата).

Дата:   27-05-05 15:03

ivo80, не очаквам чудеса. Идеята беше вместо исо200 без стабилизатор на исо 100 със стабилизатор. Ако обекта се движи горя при всички случаи, идеята беше частично да реша проблема ясно е че ако ставаше това решение 300D щеше да е непродаваем и всички щяха да снимат на исо 50 ;-)
1/2.7" е по малко от 1/2.5", но в едното имаш 3Мп, а в другото 5 :-( За мен 5МП на S2 са недостатък, а не предимство, но какво да се прави МП продават апарата.

първа  назад  1     всички  напред  последна