Автор: Mitko
Дата: 22-04-05 18:39
Ще си позволя да копирам тук следния апел от клуб Туризъм в Дир.бг:
Имаме възможност да публикуваме материал в едно доста четено списание относно екологичната катастрофа в Бистришко бранище. Но ни трябват хубави и актуални снимки. Току виж и за корица... Може ли някой да се качи горе тази събота или неделя нагоре и да направи снимки? Защото се оказва, че ние сме вързани с работа и през почивните дни. Ще съм Ви безкрайно благодарна ако изберете болна Бистрица за разходка през уикенда. Необходимо е от кадрите да се вижда: 1. Да има панорама и да се вижда повалената смърчова гора, както и да се видят кафявите петна от изсъхнали дървета сред изправената гора наоколо. Те са станали вече доста големи... 2. Да има болно, но живо дърво в близък план- да се вижда изядената му и болна кора. Корояда е стигнал вече до Алеко.... Трябва да използваме възможността да разберат повече хора за това. Знаете ли колко мои познати от мен научават за първи път, че гората на Витоша е болна. На колко места в медиите сте срещали някаква информация за този проблем? Освен в нашия форум?! Трябва да направим нещо!Та това са белите дробове на столицата ни!!! А тя, информацията пусната веднъж, би могла да се развие лавинообразно- и други издания да се поинтересуват за проблема и т.н. Можем да помогнем на гората! Наистина можем! Днес е Деня на Земята. Би следвало да й се поклоним дълбоко- тя остава красива и величествена независимо какво й причиняваме.
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=turizym&Number=1943480348
Някой има ли желание и възможност да направи през уикенда снимки на болната гора - от източния край на резервата Бистришко бранище та чак до западно от Алеко (там все още мъртвите дървета са малцинство, но за съжаление едва ли ще е задълго...) ?
П.П. Avi е прав - монетата има две страни...
Но, уви, тя отдавна е хвърлена и скоро се очаква да падне, неизвестно на коя от двете си страни...
Avi, мислиш ли, че ако си затваряме очите, монетата с по-голяма вероятност ще падне на по-добрата (ако може да се нарече така) страна? Аз не мисля така.
Защото вече трябва да си сляп, за да не видиш, че гората около Алеко умира.
А журналистите по принцип търсят сензация, която да им вдигне тиражите... и много скоро ще я намерят! Това по-полезно ли ще бъде за гората, отколкото за бедствието да пишат природолюбители, които наистина обичат Витоша, и които имат единствената цел да накарат и останалите да се замислят...
Не мисля, че е по-добър варианта една професионално раздухана от журналисти медийна сензация да доведе до прибързани и необмислени политически решения за гората. Затова, аз лично с удоволствие бих отишъл да направя нови снимки, ако имах възможността, и ако се налага бих написал и малко коментар... За да изпреварим журналистите преди да са оплескали всичко с това кой е виновен, кой какво е сбъркал, какво не е направил и още куп неща, дето за някои сигурно не бих се и сетил, вместо да насочат вниманието към същността на процесите, които стават и какво наистина може и трябва да се направи сега...
Това най-добре могат да го направят учените, но те странно защо все още мълчат.
Няма за кога - време е учените да започнат да говорат, защото иначе вместо тях ще заговорят журналистите, а те разбират от гората по-малко и от нас природолюбителите...
Затова не считам позицията на Avi за оправдана.
Публикацията е редактирана (25-04-05 12:14)
|
|