Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Към Маркишки-търся съвет
Автор: RAMZE   
Дата:   01-04-04 14:12

Търся съвет: имам монокъл 8х30, бинокъл 20х50 и телескоп от 50 до 200х + леща Барлоу
3х - през кое мога да снимам поне Юпитер?
Изчетох всичко в твоят сайт /с изключение на формулите/.
Апаратът ми е ROLLEY с всички възможни екстри без ЗУМ. Пробвал съм на 200 АСА от 20 сек.до 50 сек., но нищо не става. Има инфра ред фокус, това пречи ли му? За нормална вечерна снимка става супер /не му разбирам нищо на скенера, затова излиза така и няма смисъл да излагам повече снимки/, но през оптика нещата не излизат така. С каква лента и на какво време да снимам за да излезе като при теб? Мисля за цифров апарат, но се съмнявам, че ще извади такова качество като от лентата.
ПРИМЕР: обекта е супер, но ръката е мръднала и е размазана. Как може да се избегне това?
Ползвам и един UMAX 2 мега, с него така се получава, а в тъмнината не може да направи нищо без светкавица. Мога да отделя до 800 лв. за нещо, но незнам за каква марка точно!

Отговори на това съобщение
 Re: Към Маркишки-търся съвет
Автор: Markishky   
Дата:   01-04-04 16:16

Снимай с телескопа, но не прекалявай със секундите! Юпитер сега е ярък и през оптика с относителен отвор 1:40 до 1:60 е необходима експозиция от 1/2 или даже 1/4s за 400 АСА. Добре е обаче да имаш водене или по някакъв начин да можеш да го имитираш поне за известно време. При такива снимки воденето му е майката - няма как! Някои сега ще каже: за една снимка от порядъка на 1/4 секунда - кво ти водене, ама да - трябва, щото за 1/4s обектите по небесната сфера изминават дъга от около 4 ъглови секунди, пък на 4 - 6 метра фокусно (или повече) това е вече голямо размазване на обекта, равно на сериозен процент от неговите размери във фокалата (че не ми се смята сега колко точно е). На: http://geocities.com/astronomyforamateurs/Astro_p2.htm#tbl ще намериш експозиционна таблица за 400 АСА филм/матрица, съобразена с относителния отвор на ползваната оптика.
Желателно е да ползваш много големи резултантни фокуси - поне 6 метра или повече! Мнозина си мислят че тоя род фотография е проста работа, но като опитат се отчайват - много баене му трябва. Ще си спестиш доста главоболия ако ползваш WEB-камера или дигиталка. Във Варна с такива правят най-добрата планетна фотография за сега в БГ (без ония от НАО Рожен с техните грамадни оптики). Чалъма е прост - просто долепи обективчето на дигиталката зад окуляра на телескопа и виж кво излиза на LCD-то и снимай. Най-добре е ако цифрака е със сменен обектив, който трябва да изхвърлиш и да монтираш тялото направо отзад на телескопа, но това - за който има такъв и иска да пробва.

За светломерите - никакви светломери, спот-мерения, автофокуси и пр. неща не важат в астрофотографията - те по-скоро само пречат. Всички мои астроснимки са правени с обикновен Зенит 11, и ако имаше още по-прост SLR-апарат от Зенита - щях да ползвам него! Без майтап! Колкото е по-прост и надежден апарата - толкоз по-добре.

Ако обаче искаш да заснемеш областта от небето, където се намира Юпитер заедно с околните звезди - ще ти трябва 135 мм, нормален или даже широк обектив, експозиция от поне 10-тина минути на бленда 2 или поне 2.8, извършена от екваториална глава с водене. Така ще получиш панорама на нея част от небето, в която Юпитер ще изглежда като много ярка звезда сред другите.

Автор: junior   
Дата:   01-04-04 16:27

фасулска работа?????
(Маркишки аз поне не бих считал някой за фотограф-разбирач, ако ми каже, че астро-фотографията е проста работа...)
ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА НИ РАДВАШ...[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: markishky   
Дата:   01-04-04 17:44

Че кво ви радвам толкова?! Като всеки шантав дял от фотографията е!
С тия цифрови технологии и астрофотото ще стане достъпно за мнозина - виждал съм вече снимки правени почти от ръка (е хайде, с обикновен статив) с машина от рода на Канон ЕОС 300Д или подобни - голяма работа са!
Почти на шега се снимат панорами съдържащи звездни полета: Млечен път, звездни купове или подобни... и то барабар с предмети в близък план - дървета, планини, градски светлини и такива...

Понякога почвам да се питам, дали въобще фотографията има бъдеще - в смисъл като занаят! Щото съм виждал неведнъж по разни абитуренски балове, как разни пубертетчета си правят "дуели" със сапунерки - кой повече снимки ще нащрака за дадено време... ами ние на времето за 2 снимки средна хубост викахме и плащахме на фотограф бе!

Автор: J0R0   
Дата:   01-04-04 18:03

:-)
така е, Пенчо, и аз за две калпави снимки като абитуриент платих колкото да ида още веднъж на кръчма, но това не е повод за отчаяние.
Количеството не прави качеството.
То и аз мога да ритам топка и ти също, и хиляди още хора могат, ама това не значи, че ще вземем на Стоичков хляба. Хората ще си щракат със сапунерките, а майсторите пак ще се броят на пръсти...

[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна