Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 infrared филтър??
Автор: niki_niki   
Дата:   31-01-05 22:09

Кажете от каде човек може да се сдобие с такова нещо ??? и колко горе долу струва ( 58мм)

Отговори на това съобщение
 Re: infrared филтър??
Автор: Георги   
Дата:   31-01-05 22:38

на Хама е около 70 лева като че ли. Има няколко вида, тъмно червения ми се вижда доста светъл и не бих си купил нито един от тия.

на Хоя, който е R72 dark red, в щатско е около 60 гущера :) Тука просто го няма.

На B&W мисля че е повечко (а имаше и няколко вида), но беше от порядъка на стотина гущерака. Тия ги продават по каталог в Кодак.

Аз лично най-хубави неща съм виждал из нета с Hoya R72. Но наистина нямам представа тука кой ги внася. И на какви пари ще ти стъпи.

Автор: terminator   
Дата:   01-02-05 09:23

Ами аз моя го купих от тук- само 32$, но чрез един приятел дето живее в USA, той го купи и му го доставиха там, при едно идване просто ми го донесе.

Дата:   01-02-05 13:56

Много благодаря. [smile] [beer]

Автор: thor   
Дата:   01-02-05 13:58

niki–niki
какъв ти е фотоапарата ??..[smilie6]

Автор: steki   
Дата:   01-02-05 15:20

thor zadade prawilen wapros - stoto ne wsichki aparat stawt za IR snimki
Terminator znae naj mnogo po temata[shtrak]
Inache ako iskash da znaesh dali twoja model ste stwa za IR snimaj distancionnoto s natisnat buton i wij dali wijdash sinja tochka ot mestoto kadeto se izlachwa IR signal. Ako wijdash si OK

Дата:   01-02-05 15:30

ако е Canon с матрица CMOS ,има проблем за да може да стават читави IR фотки трябва да се свали филтъра ( а и има си фото-ателиета ,които го правят по поръчка това сваляне на филтъра ) пред матрицата ,ако пък е CCD но проблемо ще си стават чудесни IR фотки ,общо взето доста изчетох преди година и нещо по този въпрос и стигнах до извода за най добри IR фотки стават със SONY ,за повече подробности гугъла ,за да не се изказвам по спомени .....[smilie6]
steki [beer] [beer]

Автор: explorer   
Дата:   01-02-05 15:53

Е ако го махнеш филтъра тоя апарат само за това ще става - за инфраред [smilie5] Най-добрия вариант наистина е Сони, защото там има опция филтъра да се маха. Иначе, колкото по-добър апарата, толкова по-малко става за тая работа, например моя Никон с черен филтър не регистрира нищо, а при тъмночервен само на доста бавни скорости, и съответно с неособено добро качество.

Апропо, в България продават ли се инфраред филми?

Дата:   01-02-05 16:17

няма такова нещо ,фотоапарата ще си става и за друго ,разрови се из гугъла ,тоя филтър не е с такова значение каквото си мислиш ( става въпрос за филтър-а който е пред CMOS матрицата на Canon 10D например или 300D ),не ми се рови сега да вадя линкове ,даже доколкото си спомням ,много си го свалят самички ,но така си губят гаранцията ,докато тези ателиета или Канон сервизи ти го свалят филтъра и ти дават гаранция ,нормална ,както и да е ..разбрах че при CCD матриците но проблемо за порилични IR снимки и че наистина тоя R72 е най добрия за дигитална IR фотография и че наистина със SONY е най добре ..[smilie6]

Дата:   01-02-05 16:20

и с други е добре :)

например там не ти се налага да ползваш неутрални филтри заедно с хоята.

най-добре е с този филтър R72 на Hoya, и подходящото задапаратно устройство :Р

Дата:   01-02-05 16:32

Айде и аз да кажа и аз нещо по темата IR.
С доста модели и марки цифрови апарати могат да се правят "IR снимки", просто при някои модели на Sony това става много лесно и то без да се "ровичка" из апарата.
Накратко за Sony F707/717/828:

Значи във всеки цифров апарат пред CCD матрицата има "Infra Red" филтър, но такъв който пропуска само видимия спектър т.е. не пропуска по дълги вълни от 720нм. При повечето модели апарати този филтър не може да се "вдига" и винаги стои там. При Sony F7x7/8x8 моделите обаче има един автоматичен режим - "Nightshot", та в този режим вътрешния IR филтър се "вдига" механично и тогава апарата може да снима в абсолютен мрак т.е. CCD матрицата "хваща" и регистрира всички вълни от видимия спектър та чак до около 1000-1100нм. Разбира се в този режим може да се снима и през деня на нормална светлина, но тъй като IR вълните са доста "по-ниско енергийни" от видимата светлина, то те се "губят" в общия поток и затова снимка в "Nightshot" режим през деня е нищо повече от ярко бяло петно. За да може да се ползва "Nightshot" режима и през деня, се налага използването на IR72 филтър - това е инфраред филтър който пропуска само вълни с дължина по-голяма от 720нм. т.е. за видимия спектър е непрозрачен. Тук идва и неприятния момент - в този автоматичен режим апарата (F7x7, за 828 не знам) отваря блендата на 2-2.4 и забива време на 1/60-1/40 сек. и не може да се регулира по никакъв начин. Затова се налага да се ползва и ND8 филтър - да затъмни с 3 бленди (през лятото в слънчеви дни се налага да се ползва май и още един ND8).

В заключение: на Sony-то се навива R72 филтър, върху него ND8 (понякога и още един ND8), включва се "Nightshot" режима и ... се снима :-) Снимките които се получават са в т. нар. "Near IR" област - 720-1100нм., просто CCD матриците дето се ползват в цифровите апарати не могат да регистрират по-дълги вълни от 1100нм.

Дата:   01-02-05 16:37

терминаторе, не се ли наснима с хоята, че не ми се чака още 2 месеца да ми донесат такава :)

навит съм да я купя по пазарна цена (плюс почерпка на бира из варненско) към днес от оня сайт. разбира се стига да не е грозно надрана/напукана и други такива

Дата:   01-02-05 17:13

Георги, да ти кажа честно резбата на филтъра нещо клеясала или ръждясала и не мога да го развия от обектива [smilie11]
За филтъра с апарата - 1400 лв. и ще ти го донеса на крака и дори ще почерпя [beer]

На ICQ-то ти писах там нещо, утре пак, айде че стана време за [smilie21]

Дата:   01-02-05 17:49

имам вече 2 апарата... фуджи и олимпус :)

малко скъпо ще ми излезе трети само за инфраред, ей сега ще видя кюто :)

Дата:   01-02-05 19:55

thor: aparata mi e eos20D

Дата:   01-02-05 20:07

значи първо пробвай с този филтър R72 ,аз не съм все още ,но казват че резултата бил далеч по лош от колкото със SONY ,та да не очакваш да вадиш снимки като терминатор-а ,я вземи прегледай малко инфо из нета ,просто да нямаш големи очаквания ,а пък като си го вземеш да се разочароваш .....[smilie6]

Дата:   01-02-05 21:43

Сега чета по въпроса...
ако някой в софия има таакъв филтър за проба на 58мм... ще черпя.

Дата:   01-02-05 23:08

след бая ровене из нета стигнах до извода че с моята 20-ка няма да има смисъл да си купувам IR филтър (няма смисъл да ходя срещу канон... хората са сложили филтър който спира инфрачервената светлина а аз ще се опитвам да снимам с нейна помощ...) така че минавамм на варянта:
http://forum.hardware.fr/forum2.php3?post=136&cat=14&config=&interface=&cache=&sondage=&owntopic=&p=1&trash=&subcat=446

а иначе ето още какво намерихпо темата за канон и инфраред...
http://ghonis2.ho8.com/rebelmod.html

иначе пище че може да се снима с R72 на дълга експозиция, но аз май се отказвам поне за сега или поне докато не пробвам[beer]

Дата:   02-02-05 00:27

http://gna.customer.netspace.net.au/photo_infrared.htm

като гледам има доста прилични неща с олимпус и точно този хоя филтър. така че аз съм си фен да си взема :))

между другото тоя плъгин дето си го гледал е пълна боза. и е доста далеко от това което се получава с помощта на стъкления филтър.

Дата:   02-02-05 00:30

това дали ще разпали страстите?
сравнение между Д70 и 10Д при астрофотография

http://astrosurf.com/buil/d70v10d/eval.htm

Автор: kal-mi   
Дата:   02-02-05 01:47

Най-добре става със Сони.

Само за проба можеш да ползваш два слоя осветен и проявен цветен позитив (слайд филм). Ако ти се снима поне малко по-сериозно, купи си един DSC-F707 (или F717) на старо + ND8 + R72 (става и с много тъмно червен 640nm филтър който се използва за астрофотография, и е по-евтин) и си снимай на воля IR. Аз си нося стария 707 заедно с филтрите на него. Освен това трябва да си изрежеш едно картонче с форма на геврек и да го сложиш пред двата IR диода (между филтъра и обектива) защото се отразяват във филътра и се виждат на снимката.

Дата:   02-02-05 22:30

Вижте какво намерих... малко IR снимки има и с 20Д правени, което ме обнадеждава...

http://www.pbase.com/wintermist/infrared&page=all

Автор: TPECHAT   
Дата:   02-02-05 22:54

nadejda vsqka ostavi pi4 :)

pylna maznq sha stane - ima prili4ni actions za PS, koito go dokarvat na IR [smilie21]

kat mi ostanat malko pari sha si zema ili 717 ili 828, shtot i az sym maniak na taa tema, no ne smqtam da si mycha 300D-to s 30s ekponacii [smilie21]

Автор: TPECHAT   
Дата:   02-02-05 23:01

http://www.graphilla.com/viewtopic.php?p=88709&highlight=

ei tova moje da se kaje, che e uspeshen opit za IR s Canon 300D...[smilie21]

Автор: kal-mi   
Дата:   03-02-05 15:41

ТРЕСНАТ - 707/717 е по-добре от 828 понеже при тях скороста при Nightshot e 1/60 (т.е. мозе да се снима от ръка) а при 828 е 1/30 и винаги схте ти трябва статив

първа  назад  1  2     всички  напред  последна