Автор: terminator
Дата: 01-02-05 16:32
Айде и аз да кажа и аз нещо по темата IR.
С доста модели и марки цифрови апарати могат да се правят "IR снимки", просто при някои модели на Sony това става много лесно и то без да се "ровичка" из апарата.
Накратко за Sony F707/717/828:
Значи във всеки цифров апарат пред CCD матрицата има "Infra Red" филтър, но такъв който пропуска само видимия спектър т.е. не пропуска по дълги вълни от 720нм. При повечето модели апарати този филтър не може да се "вдига" и винаги стои там. При Sony F7x7/8x8 моделите обаче има един автоматичен режим - "Nightshot", та в този режим вътрешния IR филтър се "вдига" механично и тогава апарата може да снима в абсолютен мрак т.е. CCD матрицата "хваща" и регистрира всички вълни от видимия спектър та чак до около 1000-1100нм. Разбира се в този режим може да се снима и през деня на нормална светлина, но тъй като IR вълните са доста "по-ниско енергийни" от видимата светлина, то те се "губят" в общия поток и затова снимка в "Nightshot" режим през деня е нищо повече от ярко бяло петно. За да може да се ползва "Nightshot" режима и през деня, се налага използването на IR72 филтър - това е инфраред филтър който пропуска само вълни с дължина по-голяма от 720нм. т.е. за видимия спектър е непрозрачен. Тук идва и неприятния момент - в този автоматичен режим апарата (F7x7, за 828 не знам) отваря блендата на 2-2.4 и забива време на 1/60-1/40 сек. и не може да се регулира по никакъв начин. Затова се налага да се ползва и ND8 филтър - да затъмни с 3 бленди (през лятото в слънчеви дни се налага да се ползва май и още един ND8).
В заключение: на Sony-то се навива R72 филтър, върху него ND8 (понякога и още един ND8), включва се "Nightshot" режима и ... се снима :-) Снимките които се получават са в т. нар. "Near IR" област - 720-1100нм., просто CCD матриците дето се ползват в цифровите апарати не могат да регистрират по-дълги вълни от 1100нм.
|
|