Автор: clipse
Дата: 28-08-11 18:46
Отново пускам 40D-то в продажба, защото ще взимам 30D (няма финанси за друго 40D ), а няма как да оползотворя 2 тела.
Тялото е купено от ТАЗИ тема, но проблема е доста по-комплексен от описаното там...
Значи в крайна сметка тялото прави проблем от време на време и при запис и при четене на файлове от/към картата.
Ако се снима само JPEG, то апарата просто дава "Cannot playback image" през определен интервал от кадри, който обаче не е постоянен.
При снимане в RAW на пръв поглед проблем няма, но при зареждане на файловете в конвертор, някои се оказват не-добре записани и съответно неизползваеми.
При снимане в RAW+JPEG става най-интересно. Тогава в много голяма част от случаите (над 95%) поне единия файл ще е записан коректно. Ако имате прецакан JPEG, апарата го показва като такъв, но не с "Cannot playback image", а просто го изобразява заедно с дефектите.
Интересния момент е, че след като сте си проверили последния кадър и уж всичко е наред, може при последващ опит за възпроизвеждане, да ви даде прословутото "Cannot playback image", но в режим RAW+JPEG, открих, че това е грешка при четенето (проблема е при запис и при четене...), защото на компа се оказа, че и RAW и JPEG файловете на съответния кадър си бяха съвсем наред...
Та да обобщим. Тялото има проблем и при запис и при четене от картата, но ако снимате RAW+JPEG, шанса да ви се прецакат и 2-та кадъра е много малък - под 5%. Също в този режим не трябва да се плашите, ако ви се изпише съобщение, че файла не можел да се възпроизведе - това си е чист проблем при четенето и отново в повече 95% от случаите поне единия кадър е съвсем наред, а много често и двата.
Доколкото знам, тялото подлежи на ремонт, но той струва към 500 лева и е финансово неоправдан. Аз съм му направил може би малко под 1000 кадъра и съответно е на около 60 000. Мога да проверя точна бройка ако някой настоява.
Снимките в оригиналната тема са актуални, но при интерес мога да го снимам и аз.
Към тялото има оригинална батерия (държи доста), USB кабел и страп за врат. Няма капачка.
Сега идва ред на цената.
Аз го взех за 550 лева, както се вижда от, посочената по-нагоре, тема.
Тъй като проблема се оказа по-голям, естествено е това да се отрази и в цената.
Търся 300 лева на това иначе страхотно тяло.
Смятам, че е добра оферта предвид възможностите на апарата, ествествено, за който може да преглътне, описания проблем.
При сериозен интерес, подлежи и на разумен коментар.
|
|