Автор: kolcho
Дата: 07-02-10 09:44
ivanino написа:
> Последно включване от мен:
> kolcho, приятелю, ти хубаво ме цитираш, но не си вникнал добре
> в това, което накрая съм ти написал, както и в ролята ти на
> психолог!
> Извинявам се, но ще ти отговоря по-подробно, за да ме разбереш!
> Аз исках да ти кажа, че думичката "есхибиционизъм" изобщо няма
> никакъв, ама абсолютно никакъв смисъл! И причината за това е
> изключително елементарна - такава "думичка" просто няма, не
> съществува! Склонен бях да си помисля, че вероятно си пропуснал
> една буква, но след повторния ти "психологически" опит за
> обяснение, искам да ти кажа, че се казва
> "еКсхибиционизъм"!
.............................
Драги Иванино - огромни благодарности за урока по правилен български!
За мен бе много любопитно да се запозная с милата Ви убеденост, че думичка "есхибиционизъм" просто няма. При целия Ви езиков ентусиазъм, Вие очевидно не знаете, че думата е относително нова в нашия език и при възприемането й в продължение на десетилетия тя е писана и по двата начина, преди да се кодифицира по латинската транскрипция в Речника. Доста интелигентни хора и до днес пишат "есхибиционизъм", защото, уважавайки аргументите на етимологическата транскрипция, изповядват едно малко фонетично предубеждение. Понеже думата в българския е възприета не през латински, а през някои други езици, тези хора биха искали с нея да не се получава ситуация, сходна с тези, при която ентеуегентни нашенци отиват във Франция, например, и там шумно се възмущават от това, че французите не са се научили да произнасят името на столицата си правилно.
Така че - по въпроса има или няма такава думичка лееееко не сте в час....Пък и едни умни хора твърдят, че опитите за отклоняването на един спор в областта на правописа на опонента се практикуват от хора, които изпитват затруднения да се аргументират върху същината му.
Така е и при Вас - опитвате се да бъдете филолог, за да прикриете пълната си невъзможност да обясните точка 1 и 2 от моите възражения, а те са същността на спора.
Да напомня - от т.1. очеизвадно личи, че не сте в състояние да осъзнаете елементарни физически обстоятелства. Но държите да приведете заблудите си като "аргумент". Много симпатичен подход, нарича се демагогия. Когато се практикува глупашки е изключително смешен. За съжаление - не всички демагози са глупаци....
По т. 2. съм казал нещо простичко - "Така не се прави!", припомняйки, че случката не е прецедент.
Това изобщо не коментирате.
Е, време е по този повод и на Вас да кажа - "Така не се прави!".
Лек ден
|
|