Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Юпитери
Автор: юнга   
Дата:   06-10-05 13:49

Купувам Юпитер 12 и Юпитер 9 на М39 за Зоркий, ФЕД.
Няма да откажа и Юпитер 3.

Отговори на това съобщение
 Re: Юпитери
Автор: Julius   
Дата:   06-10-05 14:38

Не е лошо тогава да си намериш и универсален визьор . Определено ще ти е необходим. Поразходи се до антикварите пред Невски /ако си в София, но там цените са.../ - аз моя Jupiter-12 от там си го купих /баси пазарлъка падна – преди 2 год./, но вече го продадох. Имах за кратко и другия - портретния, но не можах да убедя собственика да ми го продаде. Иначе такъв – Jupiter 9 – съм виждал на две места – пак пред Невски и при арабина на Сердика, само че и на двете места беше не на резба, а на байонет – за Киев. Трудна работа е 9-ката.

Дата:   06-10-05 14:45

Аз чакам от Украйна, но и да се дублират, имам какво да ги правя.Вместо един комплект ще имам два. Имам два нови Зоркий 4, като с единия дори не е снимано.
Вече имам този универсален визьор, за което благодаря на Ecobo.

Дата:   06-10-05 15:13

Има една особеност, която не е лошо да я знаеш, понеже все пак тези обективи /Юпитер 8-9-11-12/ са стари и произвеждани /по-скоро крадени от Германия след ВСВ/ по времето на соца. По-качествената оптика, както и телата бяха предназначени предимно за износ. Познавам лично хора ходили до Русия да пазаруват Киев, Фед, Зорки и т.н. и се оказа че в България и изобщо извън Съюза /тогава/ се намират по-качествените неща.

Дата:   06-10-05 15:22

Знам,както знам и за разликата в качеството в зависимост от годината на производство.
Нещо като руска рулетка.
Все пак народа кзва, че който го е страх от мечки,не бива да влиза в гората.
Освен това е видно, че търся и тук

Дата:   06-10-05 16:08

Хе... "народа казва, че който го е страх от мечки,не бива да влиза в гората."

Щом имаш излишни пари...[smilie24]...късмет...

Дата:   06-10-05 16:13

Благодаря!

Автор: onlineivo   
Дата:   06-10-05 17:00

[shtrak]

Публикацията е редактирана (06-10-05 17:01)

Автор: penchev79   
Дата:   07-10-05 01:01

имам юпитер 8м

не знам дали става
ама и не знам как да го сваля от Киева, върти се донякъде ама не пада да му се незнае [smilie5]

Дата:   07-10-05 02:39

Има го на байонет и на резба м39.
Какъв модел е този Киев?
Аз имам на един Зорки юпитер 8.

Автор: Nikon_F2   
Дата:   07-10-05 03:24

Юнга, мога ли да вметна нещо?
Въпросните Юпитери, особено този 135 трябва много точно да се синхронизитрат с телеметъра. Иначе може да имаш неприятни изненади.[smilie2]

Дата:   07-10-05 11:18

Как става това?
И за да е рязък, на бленда 8 и нагоре. Нали?

Дата:   07-10-05 11:50

Ето ти един “примитивен” начин да видиш дали обектива ти фокусира “правилно”:
Слагаш апарата на скорост “В” и задържаш; на мястото на филма слагаш парче оризова хартия или нещо с подобен характер /на Зоркия направо му махаш задния капак/ и насочваш към да речем ел. крушка /недалеч от тебе/ и започваш да въртиш обектива, докато крушката дойде на фокус и гледаш гривната на фокусното разстояние дали отговаря на разстоянието до нея /можеш да си го прецениш на око или .../. Това разбира се не е най-прецизния начин да установиш дали обектива фокусира правилно, но ако аз го знаех това когато купувах Юпитер 11 – 135мм на резба м39 /който впоследствие се оказа за Зенит/ щеше да ми спести доста неприятности...

Дата:   07-10-05 12:07

Тези двата обектива са на резба м39, само че десния /по-късия и по-тумбест/ е за Зенит, докато по-тесния и продълговат е за Зорки /респ. Киев/. Казвам ти го да не се набуташ и да купиш другия, щото точно такъв ми мина през ръцете и се оказа че трябва да сложа 8мм гривна /м/у тялото и обектива/ за да отговаря таблицата с фокусното разстояние на реалното. Тогава не на бленда 8, ами на 64 да сложиш, пак нищо няма да ти е на фокус.

Публикацията е редактирана (07-10-05 12:08)

Дата:   07-10-05 12:08

julius, аз снимам с един Гелиос и имам такъв проблем. Първо си мислех че нещо на мен ми е крив мерника, но виждам че си е до обективчето. Какво мога да направя по въпроса?

Юнга извинявай за спама [smile]

Дата:   07-10-05 12:14

Не съм сигурен, че мога да ти помогна, но трябва да се изчисли с колко не отговаря разстоянието до обекта на фокусното разстояние на гривната и ако има такова /при мен беше така - обекта е на 2.5-3 метра а въртя обектива и той ми дава 8 метра или нещо подобно, не помня вече/ се слага пръстен /поне в моя случай - 8мм/, който да отдалечи обектива от тялото. Но пак не беше абсолютно прецизно - затова си взех SLR...[smilie19]

Дата:   07-10-05 12:24

Мерси Julius, при мен не е толкова фрапантна разликата и в такъв случай най-вероятно е от преходника EOS-М42...

Автор: 5kan   
Дата:   07-10-05 12:43

ами работното разстояние на М39х1 за Зенит е 45,46мм, а за Зоркий (и Лайка М39)- 28,8 мм
т.е. обектив за Зенит може да се използва на Зоркий с пръстен 45,46-28,8=16,66мм

пък тук има идея за проверка на фокусирането, и настройване на огледалото да огледалните
http://klax.tula.ru/~vendi/index1.html

Публикацията е редактирана (07-10-05 12:57)

Дата:   07-10-05 13:26

Линка не бачка.
А на визьора най-тъпото при паралакс-корекцията /което е по-важно при по-големите обективи,особено ако си решил да снимаш със 135-цата под 2м/ е, че ти казва ОТ какво, вместо ДО какво разстояние можеш да снимаш с дадения обектив като го позиционираш на точката и обикновено това ОТ е долната граница на самия обектив.

Дата:   07-10-05 16:19

Julius, благодаря за помоща.
тук така или иначе се разприказвахме, та мога да спомена, че със 135мм. е добер да се нимана по-затворена бленда, 8 и нагоре, защото се твърди, че изображението било без рязкост на по-отворените бленди.

Дата:   07-10-05 16:37

Не съм съгласен че трябва да се снима предимно на по-затворена бленда. ТИ прецени на каква бленда да снимаш - НЕ се ограничавай. Ако ти харесва как размазва фона - снимай на отворена бленда. Ако не... YOU ARE THE MAN!!!

Дата:   08-10-05 12:29

[smilie24]

Дата:   09-10-05 12:40

Никой ли не си прегледа старите излишни неща или още не сме се прибрали отуйкенда?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР