Автор: batemmm
Дата: 17-03-09 08:38
Не бих все още се осмелил да ти дам съвет, тъй като съм собственик на DSLR от декември 2008, но мога да споделя как аз направих избора си. Бюджетът ми беше съизмерим с твоя и отначало бях решил да не се целя нависоко. Получаваше се така, че колкото повече четях, толкова повече се обърквах. Тогава пуснах тема, подобна на твоята за помощ от по-опитни колеги. Колебаех се между 3 модела PENTAX, OLY E520 и SONY A350. Понеже бях снимал 2 години, а и продължавам да снимам от време на време със ултразум на SONY, предпочитанията ми клоняха натам. Ходих няколко пъти в магазина и правих паралелни тестове, но все нещо не се вързваше (я висок шум на по-високо ISO, по-лоши цветове и т.н.). Тогава си спомних за един пост на колега, който ми бе споделил, че като хванал в ръце NIKON D300 и разбрал, че това е неговия апарат. Звучеше твърде идеалистично за да е истина и отначало не му обърнах внимание. В деня, в който бях във Фотопавилион-а, с парите да поръчвам SONY-то с двоен зум кит, не знам защо, но помолих момчетата за една проба на NIKON D90, като предварително им казах, че по всяка вероятност няма да го купувам. Ами това което колегата беше писал се оказа абсолютно вярно - не можех повече да го пусна от ръце, веднага промених първоначалното си намерение и за сметка на един обектив по-малко купих NIKON-а с 18-105VR. Иначе от тези които тествах (включително и CANON 400E и 450Е), най-добре с китов обектив се представи NIKON D90. Той е с матрица като D300 и има много малко шум на високо ISO. Снимал съм от ръка нощем на ISO 1600 и резултатите са по-добри от тези на други камери на ISO800. За ергономия няма да ти говоря - това трябва всеки сам да усети, но управлението на NIKON-a е много интуитивно и се свиква много бързо.
Според мен трябва да си изясниш на каква система искаш да бъдеш. Мислех да поснимам 1-2 години със SONY или OLYMPUS, а като посъбера пари да мина по-нагоре. Благодарен съм на колегите, които със съветите си ми помогнаха да направя правилния (според мен) избор. Вярно е, че все още съм само с китовия обектив и събирам пари за един 70-300VR, но това прави тръпката по-голяма.
Успех с избора. За SONY A700 нищо не мога да ти кажа, тогава беше доста скъп и изобщо не го поглеждах. Предполагам, четрябва да е добър.
|
|