Автор: icikonti
Дата: 16-02-09 21:40
"Заделил съм около 2000лв. и бих искал да си купя машинка, която ще ми позволи да правя,както репортажни, така и художествени снимки. Портретите не са ми слабост, но определено обичам дългофокусната оптика, както и широкоъгълната заради невероятната й острота".
С риск да се конфронтирам, ще кажа:
2000 лв нямат отношение по въпроса за репортажната и художествената фотография!
Парите имат отношение към мерака!
Преди 20 или 30 или 50 години са правили и репортажна и каквато и да било друга фотография, без да се е налагало да използват днешните "бързофокусни и бързоснимащи" камери.
Естествено, пак са ги наричали-репортаж!
Сега същите снимки, на същите майстори пак си ги наричаме - репортаж.
Дали репортажа е правен преди 30 години или сега, той пак си е репортаж и не зависи от това- колко техниката е модерна или е стара!
И аз обичам дългофокусната оптика, ама е скъпа!
А що се отнася до това, че широкоъгълната оптика "е с невероятна острота", само ще кажа, че най-голямото мазане е това мазане на широкоъгълните обективи!На всичкото отгоре, при тях винетирането е най... най!
Всеизвестно е, че най-острото изображение е на т.н. нормален обектив.
Не е лошо да се види, че най-много наградени снимки има правени с "нормални обективи".
Най- скъпия брак, е правен с най-скъпите техники и обективи.
Обикновено най-харесваните и най-наградени снимки, са правени с техника за по- скромни суми от посочената тук.
А най големите заблуди, си остават такива и след 50 години!Те просто са направени да бъдат заблуди....
А ний сме хора, ръководени от заблудите, още от библейско време........Който го е разбрал- разбрал го е!Другите ще си умрат такива!
|
|