Автор: victorcito1978
Дата: 18-02-09 16:41
Срещнах много, изчетох много, купувах и продавах обективи. Накрая установих за себе си истини, които ще изложа общо-взето накратко. Няма претенцията да съм изчерпателен или точен, просто давам МНЕНИЕ на обикновен любител, който не снима за NGM, нито прави билбордове - просто снима за КЕФ
Canon EF-S 18-55 IS
„Китовият” обектив. Сладък, малък, лек. За мен това е перфектния обектив за всеки начинаещ. Мисля, че всеки трябва да го има наличен – стабилизацията му е отлична, работи тихо, за портрети и пейзажи е просто супер. Идеален заместител на сума ти по-скъпи обективи.
Canon EF-S 17-85 IS
Просто и ясно – добър обектив, който с абсолютно нищо не превъзхожда „китовия”, освен че е малко по-дълъг. Не си струва.
Canon EF-S 28-135 IS
Перфектният обектив. Въпреки, че е малко тесен, това е перфектния стабилизиран обектив за обикаляне. Прави чудесни пейзажи, супер мазни портрети, а към 135-те мм си е направо като телеобектив. За мен това е задължителен обектив, стига да можете да дадете 400-500 лева.
Canon EF 50mm, 1,8
Убийствена машина! Портрети – просто трепач, нощно време снима все едно е ден. Супер лек, не заема място и категорично трябва да е в чантата. 4 пъти по-евтин от 1,4, 10 пъти от 1,2 а за аматьори върши отлична работа. Евинствен недостатък е, че е много шумен и че ринга за ръчния фокус е малко неудобен. За 150 лева обаче... няма смисъл да се замисляте.
Canon EF 75-300 IS
Този обектив буквално „скрива” шапката. Тествах един 70-300 IS и честно казано този снима по-добре от него. За цената си – 2 пъти по-евтин от указания и 4 пъти от който и да е L обектив е перфектното телеобективче за всеки, който си пести парите, но държи да снима качествено птици и листа. Аз снимам котки и църкви, така че и за това става.
Canon EF USM II и III
Между USM версиите не открих абсолютно никаква разлика – снимат по един и същи начин, тежат еднакво, еднакви са. За мен това са перфектните обективи за телеманиаци, които не разполагат с много пари. В сравнение с всички обективи на Сигма, Тамрон и Токина, плюс 2-3 на Канон в сходен диапазон тези се справят много по-добре. Разбира се, всякакви L серии, огромни топузи и прочее сигурно снимат по-добре, но дали го правят за 200 лева? Не мисля
Всякакви нестабилизирани зумове между 17 и 135 мм
На пазара е пълно с екзотика – 28-80, 18-50, 22-50, 28-85, 28-105 (този е приличен) и прочее. Съветвам да не експериментирате с тях. Това са стари модели оптики, правени за лентови апарати, пластмасови китаци от бивши дигитални величия и прочее. Всеки един от тях на малкия пръст на 18-55 IS не може да стъпи. Разбира се, ако купувате нещо за сина си, на когото сте подарили стария лентов ЕОС – 60 кинта за един 28-80 е отлична инвестиция. Комбинирайте го с един 90-300 от същата ера и готово . Детето е щастливо, бюджета ви – също.
Токина, Сигма, Тамрон
Сигурно някой ще ме бие, но силно не препоръчвам нещо от тези марки. Сигурно момчетата работят здраво и правят яки оптики, вероятно имат хитови модели и убийствени решения, но като цяло всичко, което ми попадна в ръце беше по-зле от Каноните. И няма как да е иначе – хората от Canon работят с пълните познания за телата си, докато описаните колеги работят малко или много на сляпо. Плюс това нищо не може да ме убеди, че един и същи обектив пасва на Никон, Канон и Пентакс. Логично, нали?
Това кратко ревю има за цел да помогне на НАЧИНАЕЩИ и не особено запознати младежи и девойки, които се бъркат из джунглата на обективите, и няма претенции да е строго научен труд. Успех и на фокус
|
|