Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ръководство за обективи за начинаещи :)
Автор: victorcito1978   
Дата:   18-02-09 16:41

Срещнах много, изчетох много, купувах и продавах обективи. Накрая установих за себе си истини, които ще изложа общо-взето накратко. Няма претенцията да съм изчерпателен или точен, просто давам МНЕНИЕ на обикновен любител, който не снима за NGM, нито прави билбордове - просто снима за КЕФ

Canon EF-S 18-55 IS
„Китовият” обектив. Сладък, малък, лек. За мен това е перфектния обектив за всеки начинаещ. Мисля, че всеки трябва да го има наличен – стабилизацията му е отлична, работи тихо, за портрети и пейзажи е просто супер. Идеален заместител на сума ти по-скъпи обективи.

Canon EF-S 17-85 IS
Просто и ясно – добър обектив, който с абсолютно нищо не превъзхожда „китовия”, освен че е малко по-дълъг. Не си струва.

Canon EF-S 28-135 IS
Перфектният обектив. Въпреки, че е малко тесен, това е перфектния стабилизиран обектив за обикаляне. Прави чудесни пейзажи, супер мазни портрети, а към 135-те мм си е направо като телеобектив. За мен това е задължителен обектив, стига да можете да дадете 400-500 лева.

Canon EF 50mm, 1,8
Убийствена машина! Портрети – просто трепач, нощно време снима все едно е ден. Супер лек, не заема място и категорично трябва да е в чантата. 4 пъти по-евтин от 1,4, 10 пъти от 1,2 а за аматьори върши отлична работа. Евинствен недостатък е, че е много шумен и че ринга за ръчния фокус е малко неудобен. За 150 лева обаче... няма смисъл да се замисляте.

Canon EF 75-300 IS
Този обектив буквално „скрива” шапката. Тествах един 70-300 IS и честно казано този снима по-добре от него. За цената си – 2 пъти по-евтин от указания и 4 пъти от който и да е L обектив е перфектното телеобективче за всеки, който си пести парите, но държи да снима качествено птици и листа. Аз снимам котки и църкви, така че и за това става.

Canon EF USM II и III
Между USM версиите не открих абсолютно никаква разлика – снимат по един и същи начин, тежат еднакво, еднакви са. За мен това са перфектните обективи за телеманиаци, които не разполагат с много пари. В сравнение с всички обективи на Сигма, Тамрон и Токина, плюс 2-3 на Канон в сходен диапазон тези се справят много по-добре. Разбира се, всякакви L серии, огромни топузи и прочее сигурно снимат по-добре, но дали го правят за 200 лева? Не мисля 

Всякакви нестабилизирани зумове между 17 и 135 мм
На пазара е пълно с екзотика – 28-80, 18-50, 22-50, 28-85, 28-105 (този е приличен) и прочее. Съветвам да не експериментирате с тях. Това са стари модели оптики, правени за лентови апарати, пластмасови китаци от бивши дигитални величия и прочее. Всеки един от тях на малкия пръст на 18-55 IS не може да стъпи. Разбира се, ако купувате нещо за сина си, на когото сте подарили стария лентов ЕОС – 60 кинта за един 28-80 е отлична инвестиция. Комбинирайте го с един 90-300 от същата ера и готово . Детето е щастливо, бюджета ви – също.

Токина, Сигма, Тамрон
Сигурно някой ще ме бие, но силно не препоръчвам нещо от тези марки. Сигурно момчетата работят здраво и правят яки оптики, вероятно имат хитови модели и убийствени решения, но като цяло всичко, което ми попадна в ръце беше по-зле от Каноните. И няма как да е иначе – хората от Canon работят с пълните познания за телата си, докато описаните колеги работят малко или много на сляпо. Плюс това нищо не може да ме убеди, че един и същи обектив пасва на Никон, Канон и Пентакс. Логично, нали?

Това кратко ревю има за цел да помогне на НАЧИНАЕЩИ и не особено запознати младежи и девойки, които се бъркат из джунглата на обективите, и няма претенции да е строго научен труд. Успех и на фокус 

Отговори на това съобщение
 Re: Ръководство за обективи за начинаещи :)
Автор: graphix   
Дата:   18-02-09 16:43

евала :) [beer]

Автор: vangareva   
Дата:   18-02-09 16:47

нещичко за Никон???

Автор: TObject   
Дата:   18-02-09 16:48

Еееее супер полезна тема ще си я букмаркна!!!

Re:
Автор: ilcoin   
Дата:   18-02-09 16:58

[smilie5]

Публикацията е редактирана (18-02-09 17:14)

Автор: livinginchaos   
Дата:   18-02-09 17:15

Как са вика полезна информация от извора - базирана на лични наблюдения. Повечко теми такива трябва да има за хора като мен, които не разбират

Автор: d_ave   
Дата:   18-02-09 17:30

Аз ще поспоря по въпроса, последните няколко дни активно снимах със стабилизирания 18-55 и с 28-105 3.5-4.5. е, втория размазва китовия. от китовия особено като е по-отворен са си мазни снимките, очаквах повече от него. светлия 28-105 е идеален, доста по-остър е по мое мнение. единствен плюс за китовия пред него е стабилизацията и толкоз. само ако беше малко по-широк щеше да е перфектния всекидневен обектив за мен!

Дата:   18-02-09 17:31

Опитът струва пари :)

В моя случай се оказах с десетина обектива в чантата по едно и също време, разярена жена вкъщи и нулиран бюджет по картите. Но пък с опит :)

И от друга страна увеличих оборота на Еконт, а те са свестна фирма...

Автор: E.Stanev   
Дата:   18-02-09 18:28

Токина, Сигма, Тамрон
Сигурно някой ще ме бие, но силно не препоръчвам нещо от тези марки. Сигурно момчетата работят здраво и правят яки оптики, вероятно имат хитови модели и убийствени решения, но като цяло всичко, което ми попадна в ръце беше по-зле от Каноните. И няма как да е иначе – хората от Canon работят с пълните познания за телата си, докато описаните колеги работят малко или много на сляпо. Плюс това нищо не може да ме убеди, че един и същи обектив пасва на Никон, Канон и Пентакс. Логично, нали?

Имаш номинация от мен за Титан на месеца с горенаписаното.[smilie5]

П.П. Очевидно не си снимал с обективи на нито една от трите марки за да правиш такива несъстоятелни изказвания. [smilie18] [smilie5] [smilie18] [smilie21]

Автор: Orlin   
Дата:   18-02-09 18:29

На това "ръководство" плюсът му е че е от първа ръка. Но не казваш на кой кое му е хубавото, а само субективно мнение.

Да си призная, не съм имал нито един от горепосочените. Но не съжалявам. :)

Автор: seal   
Дата:   18-02-09 18:35

лееееко си прекалил със суперлативите за 50мм 1.8, не че е лош ама "убийствена" и "портрети трепач" е малко преувеличено по моя скромен опит. Иначе че е евтин - така е

Автор: harvester_vn   
Дата:   18-02-09 18:42

Интересно.... Ако искаш може да сборим 28-105 който според теб е "приличен" с "перфектния" 28-135 IS. Тествал съм ги и най-отговорно заявявам че "приличния" отнася "перфектния" като куцо пиле домат. .... дори и в дългия край при снимане от едно и също разстояние, въпреки 30те милиметра по-малко [smilie5]

Дата:   18-02-09 19:14

Може много да се спори. Момчето с перфектната Токина да бори "моя" 28-135, твоя 28-105 да "пребие" моя китов ... аз просто казвам моето мнение, който иска да ме слуша и чете, който не ще - да не го прави.

А за другото - да, 28-105 сигурно е по-добър (но и по-скъп) от китовия, 50 -1,4 е по-добър от 1,8 (но и по-скъп) и така - това е за начинаещи, какъвто съм аз, каквито са и повечето хора тук. За профитата - те си знаят и без да четат моите епистуларни нещица.

За да изнервя още някой - пуснах и втора част - РЪКОВОДСТВО ЗА ПОКУПКА НА ОБЕКТИВИ

:) Това все пак е форум, момчета. На латински език (който зная общо-взето добре) това означава ПЛОЩАД и ПАЗАР едновременно. Колкото хора, толкова и мнения, казваше един отдавна-умрял мъж :)

Автор: GenaDP   
Дата:   18-02-09 19:21

Мда... Личи си, че петъкът наближава.

Автор: Alex-dan   
Дата:   18-02-09 19:43

По-добре, че няма подобно писание за никорите [smilie18] Няма да издържа да го прочета до края [smilie6]

Публикацията е редактирана (18-02-09 19:44)

Автор: pc_genius   
Дата:   18-02-09 19:46

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: boyanb   
Дата:   18-02-09 21:40

E.Stanev
[smilie24]
сигма 30/1,4 кърти [smilie24]

Автор: seal   
Дата:   18-02-09 21:49

@pc_genius
пък да взема аз да те пратя да ми донесеш една бира ли, що ли?

Re:
Автор: pc_genius   
Дата:   19-02-09 00:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: vgramatikov   
Дата:   19-02-09 00:29

Ето нещо за никон :)--> [smilie7]

Автор: maksym   
Дата:   19-02-09 00:59

В обектива е истината [smilie5]

Re:
Автор: zaiko   
Дата:   19-02-09 01:08

Абе петък почва от сряда/четвъртък [smilie24] [smilie24] [smilie24] [beer] [beer] [beer] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: masm   
Дата:   19-02-09 02:10

ех нищо за никон ;)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »