Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Дилема: Lumix FZ8/18 или Fuji ?!
Автор: niki_versace   
Дата:   30-01-09 20:23

От няколко седмици се чудя кое е най- правилния избор и реших да се допитам все пак до хора с повече опит, който биха могли да ми помогнат.
На практика ясно е че ДСЛР е по- добрия избор, но там възниква и ограничението ми от към средства а именно до 400лв ( 2ра ръка естествено) Вярно че се продават Канон 300д за по 250-350лв, но с обектива ще скочи още доста. Колко обектива са необходими за да могат да се снимат пейзажи и макро като за начало? Ако не дслр клоня към Lumix fz8/18 или Canon sx110.
Пропуснах да отбележа че съм нов в бранша и за това имам нужда от малко повече разяснение ако е възможно..
БЛагодаря предварително за съветите [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Дилема: Цифров или ДСЛР апарат
Автор: apollo   
Дата:   30-01-09 20:24

Точно така, ДСЛР-а не е цифров а дизелов апарат [smilie24]

Автор: OGIMAG   
Дата:   30-01-09 20:29

С ДСЛР-а се приготви за голямо набутване натам. Обективи, смяна на тяло, което ще те предаде в даден момент или просто ще престане да те кефи... Ако досега не си снимал и финансите са ти ограничени си вземи някоя сапунерка втора ръка и си снимай на воля докато се понаучиш (забогатееш)! [beer]

Дата:   30-01-09 20:29

Мисля че е достатъчно ясно какво имам предвид..

Автор: arriah   
Дата:   30-01-09 20:32

за макро - ако няма да снимаш разни бягащи гадове - за 30лв. вземаш един стар 50/2.8 (примерно Tessar), преходник M42 > каквото тяло имаш (за Канон е 15-20лв без потвърждаване на фокуса) и едни макро пръстени (макс 20лв.) и си готов.

За пейзажи работата е по-тежка - от пейзаж до пейзаж има разлика, но читав обектив под 600лв (хем широкоъгълен, хем остър) не се сещам...

Автор: zaiko   
Дата:   30-01-09 21:11

arriah, за човек, който се чуди да вземе цифров или ДСЛР предлагаш пейзажен обектив за мин 600лв??? А със сапунерка какви пейзажи ще прави? Китаците са НАПЪЛНО подходящи за пейзажи за любителска цел, особено при размерите във форума. Да не показвам печат от китака от ръка на 1/13, разпечатан на 45х30 [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: skodi   
Дата:   30-01-09 21:21

По-добре читава сапунерка, от колкото дслр с китови обективи, особено ако си без стабилизация ще се разочароваш от резултатите като за начинаещ..., а с 400 лв. нищо приятно не те очаква от дслр системите.... :)

Автор: Мартин_Илиев   
Дата:   30-01-09 21:26

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   30-01-09 21:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: juslen   
Дата:   30-01-09 21:42

За тези 400лв май най-добре като начало да си намериш Panasonic FZ-18,или май по-добре втора ръка Panasonic FZ-50.
С FZ-50 ще имаш всички обективи в един,отлична рязкост,светлосила,отлична стабилизация.
Ще си снимаш спокойно пейзажи и макро,пък и ако се снима в RAW после с обработка стават повече от чудесни снимки.

Пък и има дизайн на DSLR с ръчен фокус и zoom-ще свикнеш с габаритите и горе-долу с начина на снимане с DSLR апарат и ще решиш дали да смениш по-натам.

Иначе може да си вземеш 300D с китов обектив и макро пръстени,но едва ли ще останеш много доволен

Публикацията е редактирана (30-01-09 21:43)

Автор: glorious   
Дата:   30-01-09 22:02

мартинчо, що така бе батка?

1.компактен цифров фотоапарат, е сапунерка, не заемаща много място, малко по-дебела от мобилен телефон
2.турбо сапунерка - прилича на дслр ама не е
3. дслр - дигитален/цифров/ огледално рефлексен фотоапарат

Дата:   30-01-09 22:24

Автор: muha-palamarka   
Дата:   30-01-09 23:11

като нищо не отбираш от фотография, защо ти е DSLR? Дори само за гъзарията ти трябва поне малко техническо инфо, пък за художественост вече трябва повече лебец да погълнеш (от оня фотографския с течния паралакс) таа идеята е- ако не си наясно с нешата и със танк да снимаш пак ще вадиш едни и същи резултати, поне не се набутвай с нерви и кинти [beer]

Дата:   30-01-09 23:14

Благодаря ви много за съветите. Те допълнително затвърдиха мнението, което си бях изградил до сега :)
а Лумикс ли са по добри в класа, в който съм се ориентирал или Канон?

Дата:   30-01-09 23:16

едно DSLR кристално кълбо от маг Мъртвосвет ще ти свърши идеална работа, поне докато разберем класа в който си се ориентирал [smilie5]

Дата:   30-01-09 23:17

инак мен лумикса по ме кефи има голям зуум [smile]

Автор: OGIMAG   
Дата:   30-01-09 23:19

Бих заложил на Панасоника.

Автор: juslen   
Дата:   30-01-09 23:27

Заложи смело на Lumix,няма да сбъркаш.

Аз още си пазя FZ-50,въпреки че от година снимам с DSLR и съм посъбрал и обективи,но ми е толкова любим че не ми се разделя[smile]

Автор: surg   
Дата:   30-01-09 23:35

1. какви снимки искаш да снимаш
1.1 ако е семен тип, няма значение какво точно ще избереш, избирай на хубост размер и цена
1.2 ако ще се занимаваш по сериозно, ти трябва добър апарат с ръчни настройки
1.3 ако ще искаш да ставаш "велик" фотограф и да си вадиш хляба с това, или искаш да си пръв на изложба иска ДСЛР и връзки
2. по принцип ако си след 1.1, е добре да купиш и апарат с повечко зоом, и то оптичен, дава доста ползи както ще разбереш по нататък
2.1 избери си по принцип най скъпит Канон който можеш да си позволиш
2.2 в класа на зоом има днес Канон С5, Панасоник ФЗ 18 или 28,
3.0 прочети 2-3 книги за фотография....
почни от тук.....https://photo-forum.net/ebook/start.htm
4.1 в клас с ръчни и малко зоом виж Канон А720, А650, дори А590,
5.Мегапискелите нямат значение, не се води само по тях
6.прочети и пробваи Лайтроом и/или фотоимпакт, а дори и фотошоп, ще ти трябва
успех
колкото за филмова камера
1. те си отиват, буквално,
2. по скъпо е
3. обричат те на технологична зависимост
4. ограничават ти възможностите, по нататък ще разбереш защо
5. все още имат върли фенове, но само те си знаят защо, все по малко...

Автор: arriah   
Дата:   31-01-09 02:05

zaiko, китовите обективи за пейзаж - само ако си с Olympus - другите китаци в широкия край здраво мажат по ъглите. В крайна сметка китакът дори не е достатъчно широк в повечето случаи (поне за мен, де, ама аз от както си купих фишай рядко го свалям) - та личното ми мнение е, че за пейзаж ти трябват или 10 или най-много 12мм обектив - а такива не са за без пари...

Автор: lifelover   
Дата:   31-01-09 02:48

skodi написа:

> По-добре читава сапунерка, от колкото дслр с китови обективи,
> особено ако си без стабилизация ще се разочароваш от
> резултатите като за начинаещ..., а с 400 лв. нищо приятно не те
> очаква от дслр системите.... :)

Точно като начинаещ ще бъде възхитен от ДСЛР,да не говорим, че с който и да е китак и без обработка ще му се видят картинките перфектни в сравнение със сапунерка.
Като си решил да се занимаваш с фотография, макар и да не си вадиш хляба с нея по добре стартирай от някъде, а не от... Иначе ще си като мен, като всички останали,т.е. ще поснимаш със сапунерката година макс и ще се чудиш кой те кара да си я взима и какво да я правиш... а и щом става въпрос за ограничени средства защо да се набутваш? Аз още си пазя моя турбо Canon S3 IS и както каза някой по-горе не мога да се разделя с него, едно ти дава, друго не, но относно картинката - НЕ може и на малкия пръст да стъпи на ДСЛР-а! Не бъди предубеден, след време лекомислието ще бъде наказано, но... парите ще са отишли вече. [smilie2]

Публикацията е редактирана (31-01-09 02:50)

Дата:   31-01-09 09:47

Хванеш ли се един път на хорото [shtrak] ще бъдеш принуден да го играеш до края, вземеш ли си дслр, след като видиш качеството от канон без стабилизация с китови обективи, ще се хванеш за главата и не 400 лв., 1500 лв няма да ти стигнат. С дслр-а ще имаш предимство при снимането на места с ниска осветеност, но ако смяташ с малко пари да получиш много, няма да стане! Вземи си сапунер от рода на панасоник фз18. Разгледай снимки правени с канон с китови обективи, лично на мен цветовете не ми харесват, няма рязкост... може би на никон да са по хубави...

Re:
Автор: Synthy   
Дата:   31-01-09 10:13

един 300D + 18-55 за около 350лв. като за начало, и ще е възхитен от машинката. А и ще може да прави повече неща, отколкото със сапунерите.

стига с тази рязкост, тя не е всичко. точно с китовия обектив пича ще може да понаучи нещо, щото не е върха на сладоледа и ще трябва да се съобразява с някои неща за да стане добра снимка. А и бързината на фокуса на ДСЛР няма нищо общо със сапунерския. Да не говорим че сапунчето на по-тъмно я фокусира, я не.

Дата:   31-01-09 14:59

Благодаря много на всички.. аз май се насочвам към лумикса..
А според вас струва ли си разликата от 100лв между lumix fz8 и lumix fz18 и може ли canon s3 да им бъде конкурент?[smile]

Дата:   31-01-09 17:21

fz18

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »